+ Életmód

Győzött a szerelem, a homofóbok meg bosszankodnak

melegházasság

Az egész világ ünnepel: ezek a világsztárok és cégek váltották szivárványszínre profilképüket a Facebookon. Melegházasság…

Péntek délután futótűzként terjedt a hír, hogy az USA-ban legalizálták a melegházasságot. A Legfelsőbb Bíróság döntését üdvözölve, mintegy 26 millióan váltottak a Facebookon szivárványszínű profilképre. A sztárok mellett világhírű cégek és divatmárkák színezték be logójukat, ám nem mindenkinek tetszett a hatszínbe borulás, a magyar politikusok közül sem. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük, hogy kik fejezték ki szolidaritásukat.

Azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy két héttel ezelőtt népszavazással döntött az ír nép a melegházasság legalizálása mellett, így Európában Írország a 19. a sorban, ahol azonos neműek köthetnek házasságot. A döntés nyomán mégsem borult szivárványba a világ, vagy legalább fél Európa, pedig igen nagy gesztus ez egy olyan vallásos és konzervatív országtól, ahol 1995-ig még elválni is tilos volt.

melegbüszkeség

Gilbert Baker’s Rainbow Flag, part of MoMA’s collection, being installed in the contemporary design galleries today. [Gilbert Baker. Rainbow Flag. 1978. The Museum of Modern Art, New York] / www.facebook.com/MuseumofModernArt

De vissza az USA-ba, ahol már két héttel ezelőtt a Meleg Büszkeség Hónapja alkalmából a világ egyik legnevesebb múzeumába, a New York-i MoMa kollekciójába is bekerült a szivárványzászló. Ide kattintva pedig 50 amerikai napilap szombat reggeli címlapját találják: a fenti újságok kivétel nélkül azonos nemű párokról készült címlapfotóikkal üdvözölték az ominózus döntést.

Obama, Lady Gaga és Schwarzenegger is ünnepel

Ezzel párhuzamosan a Facebookon hamar létrejött a „celebrate pride creator”, amellyel bárki szivárványszínűre változtathatja profilképét. Így tett többek között a Facebook alapítója Mark Zuckerberg, Arnold Schwarzenegger, Anne Hathaway, Elizabeth Warren, Elizabeth Banks és Leonardo DiCaprio is. A Gyűrűk Ura trilógia Gandalfja, Ian McKellen, a döntés után nem sokkal szivárványszínű szalaggal a kalapján, konfettit szórt kollégájával és barátjával, Derek Jacobival együtt, és ezt jól le is filmezték.

Barack Obama pedig az alábbi felirattal rakta ki FB oldalára a szivárvány zászlót, miután jól kiposztolta a Twitterre is állásfoglalását az ügyben, röviddel a washingtoni legfelső bíróság döntése után.

Győzött a szerelem. Egyenlőség a házasságban. Mostantól az ország törvénye.

melegbüszkeség

www.facebook.com/barackobama

Obamához hasonlóan Madonna és Lady Gaga nem váltott hatszínűre, de mindketten külön posztban örültek a döntésnek.

Lady Gaga, aki egyébként is elkötelezett LMBTQ-aktivista, kedvenc Nirvana pólójában festett szivárványt egyik trikójára, meztelen testét szivárvány zászlóba burkolta, majd melltartóra és nadrágra vetkőzve pózolt chicagói otthona erkélyén, mellkasán egy piros színű „Melegbüszkeség” felirattal.

A lakásomból figyelem a Chicago Pride-ot és közben nagyokat mosolygok a sok boldog ember láttán. (…) A sok megszégyenítés és félelem ellenére soha nem adtátok fel. Nem számított a sok fájdalom. Itt az ideje az ünneplésnek és a gyógyulásnak! Lenyűgözve nézlek benneteket!

– írta FB oldalán, üzenetét az LMBTQ közösségnek címezve.

melegbüszkeség

www.facebook.com/ladygaga

Lady Gaga többek között a melegeknek dedikálta 2011-ben a Born this way című számát is, amely „egy bátorító üzenetet hordoz a nőknek, a meleg közösségnek, és mindenféle jogfosztott közösségnek”.

A homofóbok most bosszankodnak

A sztárok mellett rengeteg jelentős márka és cég festette szivárványszínűre logóját. Álljon itt néhány példa a teljesség igénye nélkül: T-mobile a Starbucks, a PETA az American Airlines, a YouTube, a Snickers, Kellogg’s, a HTC, a Miller, a MasterCard, a Visa, a GAP, a Levi’s és az Absolut is.

melegbüszkeség

www.buzzfeed.com

Ám olyanok is akadtak szép számmal, akik ellenezték a cégek szivárványba borulását. Egy Yahoo felhasználó például bosszúból törölte a Yahoo fiókját a szivárvány logo láttán. A Yahoo csapatát persze nem rázta meg a homofób user döntése, sőt, reagáltak is rá.

Az igaz magyarok nem melegek, tetszik érteni?

Nagy meglepetést okozott a Fidesz frakció-vezetője, Rogán Antal felesége, Rogán Cilike, aki szintén szivárványszínűre váltotta profilképét, habár az ő ismeretségi körében ennek nem sokan örülhettek: mindössze 42-en lájkolták bátor döntését.

Ezzel szemben – ahogy a 444.hu beszámolt róla – Kocsis Máté faramuci módon nemzeti színbe burkolta arcképét, mintha ezzel azt akarná sugallni, hogy aki igaz magyar az nem lehet meleg/nem támogathatja a melegjogokat vagy fordítva, aki meleg az nem lehet igaz magyar. Rögtön kedvet kapott Kovács Zoltán is, de amikor mi kerestünk rá, már nyoma sem volt a trikolór arcképnek. Vagy szóltak neki, hogy ez baromira égő és levette, vagy csak mi nem láthatjuk az államtitkár úr új profilképét.

melegbüszkeség

444.hu

Gyurcsány bezzeg szivárványra váltott, és több mint ötezren lájkolták a képét! Követte őt Dr. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és EP-képviselője.

Ugyanakkor rengeteg ismert ember váltotta szivárványra arcképét az FB-n, íme néhány példa: Ábel Anita, Szalay Kriszta, Bocskor Bíborka, Péterfy Gergely, Anger Zsolt, Dobó Kata, Szinetár Dóra, Kovács Patrícia, Erkel László Kentaur, Bárdos Deák Ági, Péterfy Gergely, Szily Nóra, Dragomán György, Hámori Gabriella és Csákányi Eszter.

melegbüszkeség

www.facebook.com/budapestpride

A homofóboknak viszont rossz hír, hogy

pénteken kezdődik a Budapest Pride. Az idén húsz éves rendezvényt, amelynek mottója „20 esztendőnk hatalom” Alföldi Róbert nyitja meg, de fellép Bocskor Bíborka, Kulka János és Dunajcsik Mátyás költő is. A tíz napon át tartó eseménysorozaton a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösséget ismerhetjük meg jobban számos programon keresztül. A sportesemények, a filmvetítések, beszélgetőestek mellett pedig megrendezik a szivárványcsaládok napját is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top