+ Design

Bekerült a MoMA kollekciójába a melegbüszkeséget szimbolizáló szivárvány zászló

szivárványzászló

Büszkék vagyunk arra, hogy a zászló – amely mérföldkőnek számít a dizájn történetében – pont a világszerte ünnepelt Melegbüszkeség hónapjában került be a MoMa kollekcóiba – írja honlapján a MoMA.

A New York-i MoMA (The Museum of Modern Art) beemelte dizájn kollekciójába az ikonikus „Szivárványzászlót” olyan univerzális szimbólumok mellé mint a „@ (kukac)” szimbólum vagy az újrahasznosítás logója.

A szivárvány zászlót, amely többek között a melegbüszkeség és a békemozgalom szimbólumává vált, Gilbert Baker művész készítette harminc önkéntes társával együtt 1978-ban San Franciscóban. A zászló akkoriban még nyolc sávból állt. Mindegyik sáv külön jelentéssel bírt.

rózsaszín=szexualitás

piros=élet

narancssárga=gyógyulás

sárga=nap

zöld=természet

türkiz=művészet

kék=harmónia

ibolya=lélek

Büszkék vagyunk arra, hogy a zászló – amely mérföldkőnek számít a dizájn történetében – pont a világszerte ünnepelt Meleg Büszkeség Hónapjában került be a MoMa kollekcóiba

– olvasható a múzeum honlapján.

A Paramount Zászlótársaság azután kezdte meg a zászló sorozatgyártását, hogy a „melegmozgalom mártírjaként” emlegetett aktivistát, Harvey Milket 1978. novemberében meggyilkolták. Az 1979 óta forgalomban lévő mostani zászló ma csak hat színű, lekerült róla a rózsaszín, aztán pedig a türkiz sáv.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top