+ Ajánló

Csontváry fényében sütkérező politikusok – videó

zrínyi - szigetvár

Sokan vannak, akik szerint állati ciki, ahogy a politika újra és újra rátelepszik a képzőművészetre. Lehet a kiállítás akármilyen, Csontváry sem kerülhette el a sorsát.

Külön facebook-csoport létezik a kiállítások körül sertepetélő politikusok tevékenységének dokumentálására Üzenet a kádból néven, de enélkül is számtalan példa eszünkbe juthat. Ott van mindjárt a szentendrei Czóbel-kiállítás esete. (Mellesleg maga a kiállítás nagyszerű volt!)

Naiv az, aki azt hitte, hogy Csontváry – a mai magyarországon – elkerülheti a sorsát. Lássuk, miféle performansz az, amivet Páva Zsolt, Pécs polgármestere, L. Simon László miniszterhelyettes, valamint dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mutattak be.

Az interneten éppen csak elkezdődött komment-áradat alaphangja a felháborodás:

…tehetségtelen hatalommániások halott emberekkel „fényezik” magukat. Küldhetne nekik egy táviratot a művész, hogy mit csináljanak inkább magukkal.

…L. Simon egyetlen tényszerű megállapítást tesz az idézett tájékoztatón, az szimpla tévedés vagy tudatos hazugság. Többi úr hebeg habog, zömmel oltári közhelyeket vagy gyermeteg butaságokat. Hoppál mindezt valami dermesztő, paródiába hajló mimikával és gesztusrepertoárral súlyosbítja, ami mondjuk Besenyő Pista bácsinál oké, de itt hervasztó…

Természetesen nem érdemes a jelen politikai vezetőinek színvonalát összevetni a régiekkel, de a videót nézve nem csodálkoznánk, ha Klebelsberg és Aczél elvtárs azonos véleményt fogalmazna meg a túlvilágon.

***

Hová kerülnek a Csontváry-képek?

Gépfegyveres őrök védik a Csontváry-képeket

A civilek gőzerővel tüntetnek a Csontváry-képek elszállítása ellen

Tavaly újították fel, már bontják is a Csontváry Múzeumot?

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top