+ Színház

Az Operaház megkezdi az elbocsátásokat és a jegyáremelést

operaház

A Magyar Állami Operaház közleménye szerint a műsorváltoztatások részleteiről később nyújtanak további információt…

A Magyar Állami Operaház bejelentette, hogy a 2024. márciusi öt napos sztrájk és az áprilisi 30 napos tárgyalások után kötött kollektív szerződés nyomán kénytelen változtatásokat eszközölni programjában és működésében. Ezek a változtatások érintik a dolgozói létszámot és a kiadott megbízásokat is – írja az index.hu.

Az Opera dolgozói létszámának csökkentésére kényszerül a csoportos létszámleépítés határát el nem érő mértékben, és a jövőben kevesebb megbízást tudnak kiadni énekesek, karmesterek, alkotók és tervezők számára.

Az intézmény főigazgatója és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke által április 25-én aláírt új kollektív szerződés célja, hogy tartós nyugalmat biztosítson az Operaház számára, amely a közösség javára válik és újabb sikerek elérését is lehetővé teszi. A megállapodás részeként 2024-ben és 2025-ben is 15%-os alapbéremelésre, valamint a cafeteria juttatások növelésére került sor.

A bejelentésben az is szerepel, hogy a pénzügyi egyensúly javítása érdekében több előadást törölnek és újakat iktatnak be a programba. Az Opera 2024/25-ös Angol100 néven meghirdetett programjából törölnek 6 kamarabemutatót és 45 felnőtt előadást, valamint a Lázár Ervin Program részét képező diáksorozatok teljes egészét, összesen 40 előadást. Ugyanakkor új előadásokat is beillesztenek, például 24 új előadást a nyári sorozatokba és 18 új előadást az Angol100 szezonba, valamint az Erkel Színház programjába is 4 repertoárprodukció 12 újabb előadását.

Az Opera jegyárait több sávban és jelentős mértékben emelik meg, és új bevételi forrásokat keresnek a nézőtéri értékesítés, rendezvényszervezés, épülettúrák és vendéglátás terén.

Emellett a működési kiadások csökkentése érdekében takarékossági intézkedéseket is bevezetnek, mint például a külső raktárak felszámolása, beruházások és beszerzések leállítása, valamint a marketingköltés minimalizálása.

Az Opera közleménye szerint a műsorváltoztatások részleteiről később nyújtanak további információt, és a változásokban érintett nézőket közvetlenül is értesítik 2024. május 31-ig. Az intézmény kéri a nézők megértését és türelmét az esetleges kellemetlenségekért.

A színházi élet legfrissebb hírei

Népszerűek

To Top