+ Irodalom

Megoldódik Esterházy Péter családi ingatlanjának sorsa

Esterházy Péter

Ez a ház a magyar irodalom nagyszerű műveinek szülőhelye, ahol többek között Esterházy Péter dolgozószobája is található.

Esterházy dolgozószobája

Néhány héttel ezelőtt jelent meg az ingatlan.com-on egy hirdetés, amelyben egy Rómaifürdőn álló házat kínáltak eladásra:

„A ház egy fantasztikus hangulatú, ZÖLDELLŐ NÖVÉNYEKKEL TELI, 1188 m2-es SAROKTELKEN található a Római Strandfürdő szomszédságában. Az épületet 1980-ban bővítették ‒ a tetőtér beépítésével ‒ jelenlegi méretére, melynek köszönhetően sok-sok évig volt egy boldog nagycsalád otthona”

Ebből egy sima hirdetésolvasó számára még nem derül ki, hogy az a bizonyos boldog nagycsalád Esterházy Péter és Gitta családját jelentette.

„Az utca és a ház autóval és gyalogosan is könnyen megközelíthető. Buszmegálló (34) és a HÉV megállója (H5) is pár perces sétatávolságra találhatóak” – olvasható még a hirdetési szövegben.

A hirdetés első megfejtői természetesen irodalmi tájékozottsággal bírtak, és sokan osztották azt a véleményt, hogy ez a ház nem csupán egy eladásra váró ingatlan, hanem a magyar irodalom nagyszerű műveinek szülőhelye, ahol többek között Esterházy Péter dolgozószobája is található.

Esterházy Péter

Esterházy Péter könyvei

A ház megmentésére irányúló ötletek között szerepelt az is, hogy legyen belőle alkotóház. Csakhogy egy alkotóházat üzemeltetni és fenntartani kell, és hol találni manapság olyan mecénást, netán hivatalt, amelyik ezt be tudja vállalni. A megoldás mégis megszületett.

A Facebookon látott napvilágot az alábbi néhány sor és négy fotó:

Bréking! Megoldódni látszik az Esterházy-ház jövője, összefogott az önkormányzat és a család. Ma délelőtt bejelentették, hogy alapítványt hoznak létre a fenntartásához és alkotóház lesz belőle. Vannak még csodák!

Esterházy Péter

Dragomán György

Esterházy Péter

Az irodalom legfrissebb hírei

Népszerűek

To Top