+ Tudomány

Lovász László a Yale Egyetem tiszteletbeli doktora lett

Lovász László

A Yale Egyetem méltatása emlékeztet arra, hogy Lovász László szinte minden díjat megkapott, amit matematikus kiérdemelhet.

A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének, Lovász László matematikusnak a kombinatorikában végzett úttörő munkásságát ismerték el.

A Yale Egyetemen 1702 óta hagyomány, hogy a kimagasló teljesítményért vagy a közjóhoz való példaértékű hozzájárulásért tiszteletbeli doktori címet adományoznak. Az egyetem idei diplomaosztó ünnepségén kilencen vehették át az elismerést, közöttük Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, korábbi elnöke.

A méltatás szerint Lovász László zseniális matematikus és elméleti informatikus, akinek a tiszta matematika egyik ágában, a kombinatorikában végzett úttörő munkássága az emberiséget szolgáló és előre vivő valós alkalmazásokhoz vezetett az informatikában, a mérnöki és műszaki tudományokban, a statisztikában és a természettudományokban.

A Yale Egyetem méltatása emlékeztet arra, hogy Lovász László szinte minden díjat megkapott, amit matematikus kiérdemelhet, köztük a matematika legmagasabb kitüntetését, az Abel-díjat is:

„Megtisztelő számunkra, hogy beleegyezett, hogy még egyet megkapjon, mégpedig attól az egyetemtől, ahol több mint fél évtizeden át tanított és kutatott, és amely maga is megtiszteltetésnek érzi, hogy átadhatja Önnek a műszaki és technológiai tudományok doktora címet.”

A legfrissebb tudományos hírek

Népszerűek

To Top