+ Irodalom

Kukorelly Endre: A hatalom nagyon mély drog

Kukorelly Endre

Kukorelly Endre: a génállományunkban van, hogy akarjuk a hatalmat. Az olyan ember, akiben van tesztoszteron, biológiailag van késztetve.

Szilágy Lenke fotója alapján készült

Kukorelly Endre író és költő volt Szatmári Róbert vendége a radiocafé Enyhe katarzis című műsorában.

A József Attila-díjas művész beszélt korábbi politikusi karrierjéről, a hatalomhoz fűződő viszonyáról, arról, hogy szerinte milyennek kell lennie egy ideális társadalomnak és arról is, mi a különbség a sport, a háború és a politika között.

„Akkor jó az élet egy társadalomban, ha mindenki, vagy legalábbis minél több ember képes arra, hogy a saját érdekeit és értékeit fölismerje, artikulálja és kiálljon mellettük. Az a normális társadalom, ahol az emberek nem birkaként mennek valamilyen politikai irány felé, nem azért szavaz ide vagy oda, mert az divatos, meg hatalom, meg trendi, meg propaganda, hanem valóban átgondolja a saját érdekeit és értékeit, próbál olyan pártot találni, amelyik, még viszonylag, hellyel-közzel ezt lefedi. Na, most az emberek nem így működnek, sajnos.” – véli Kukorelly.

Az író, aki annak idején az LMP országgyűlési képviselője is volt, így gondolkodik a hatalomról:

„Ha bekerülsz egy ilyen szituációba, akkor megtapasztalod, hogy a hatalom nem piskóta. Az nem piskóta. Bármilyen hatalmad van, az valószínűleg egy nagyon mély ügy. Nagyon mélyen, a génállományunkban benne van, hogy akarjuk a hatalmat. Az olyan lény, ember, akiben van tesztoszteron, szinte biológiailag van késztetve arra, hogy vezetői pozícióra törjön. Nem mindenki természetesen, de akiben ez erőteljesen megvan, az előbb-utóbb minimum egy házmester hatalmat akar magának. Vagy egy kalauz hatalmat. És ezt a hatalmat élvezed. Ha élvezed, akkor meg akarod tartani. Ez tényleg olyan, mint a drog, egy nagyon mély drog. A zene, az irodalom, a művészet is drog. És a hatalom is.”

A beszélgetésben szó esik még arról, hogy az író miért szereti a Rammsteint, miért fontos számára Wagner Ringje és arról is mesél, miért tartja árulásnak Tolkien trilógiáját, A Gyűrűk Urát.

Az Enyhe katarzis korábbi vendégei

Kukorelly Endre versei is szerepelnek a Vers a peronon programjában

Népszerűek

To Top