+ Színház

A salemi boszorkányok kivégzésének utolsó áldozatát idén sikerült felmenteni

salemi

Rusznyák Gábor A szálemiek címmel állítja színpadra A salemi boszorkányok című klasszikust, melynek próbái már javában folynak.

Varga Andrea, fotó Éder Vera

Hisztéria két részben – ezzel az alcímmel fut majd Arthur Miller kultikus drámájának adaptációja a Miskolci Nemzeti Színházban. Rusznyák Gábor A szálemiek címmel állítja színpadra A salemi boszorkányok című klasszikust, melynek próbái már javában folynak.

salemi

A szálemiek-Seres Ildikó-Fandl Ferenc fotó-Éder Vera

1692-ben a Massachusetts-i Salemben és környékén egy keresztény purtitán közösségen belül, hisztéria tört ki. Több mint 200 embert tartóztattak le, zártak börtönbe, kínoztak meg boszorkányság vádjával, s közülük, tizennégy nőt, öt férfit és két kutyát végeztek ki. Négyen pedig a börtönökben haltak meg.

salemi

A szálemiek-Feczesin Kristóf-Baranyi Emma-fotó-Éder Vera

Történt mindez kilenc hónap leforgása alatt. A törvények szigorú betartása mellett. Ami ezután következett, az a dermedt, döbbent csend volt. A túlélők többnyire hallgattak, akadtak, akik védték és bizonygatták a megtévesztettségüket és ártatlanságukat, s csak alig néhányan voltak, akik tényleges megbánást mutattak. A valódi bűnösök, a felbújtók, a bírák, a feljelentők, a hazugok, természetesen nem voltak közöttük. Valahogy mindenkinek könnyebb volt felejteni. Úgy tenni, mintha ez az egész meg sem történt volna. A halálraítéltek neveit és személyét csak lassan rehabilitálta az idő. Az utolsó áldozatot 2023-ban sikerült felmenteni – néhány lelkes diák közreműködésével – a képtelen vádak alól.

Rusznyák Gábor a miskolci társulat jelentős részét mozgatja ebben az előadásban, a részletes szereposztás itt olvasható. John Proctor szerepében Simon Zoltánt láthatja a közönség, Abigail Williams megformálója Prohászka Fanni lesz, Samuel Parrist pedig Lajos András kelti majd életre a színpadon.

Az előadás bemutatója: december 8. Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház

Fotók: Éder Vera

A legfrissebb színházi hírek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top