+ Irodalom

Paul Auster fájdalmas betegségben hunyt el

Paul Auster

Paul Auster 34 könyvet írt, ezek közül legutóbb a J.M. Coetzee-val készített, könyvben is megjelent emailfolyamáról írtunk.

Paul Auster a New York Trilógia, a Leviatán és a 4 3 2 1 írója – a stilizált posztmodernista fikció ismert szerzője – tüdőrák komplikációi miatt hunyt el 77 éves korában.

Paul Auster 34 könyvet írt, ezek közül legutóbb a J.M. Coetzee-val készített, könyvben is megjelent emailfolyamáról írtunk még 2013-ban.

Az író kedden halt meg tüdőrák komplikációi miatt, ezt barátja és társa, Jacki Lyden erősítette meg a Guardiannek.

Auster „stilizált, furcsán rejtélyes posztmodernista fikciót írt, amelyben a narrátorok ritkán mások, mint megbízhatatlan személyek, miközben a cselekmény alapja folyamatosan változik,” írta a regényíró, Joyce Carol Oates 2010-ben.

Történetei gyakran játszanak a véletlen, a lehetőség és a sors témáival. Sok főhőse maga is író, munkássága önhivatkozó, korai regényeinek karakterei később ismét feltűnnek későbbi műveiben.

„Auster kialakította a kortárs irodalom egyik legjellegzetesebb megszólalási alakzatát,” írta a kritikus Michael Dirda 2008-ban. „Az elbeszélő hangja olyan hipnotikus, mint a Régi Tengerészé. Kezdj bele egyik könyvébe, és a második oldalon már nem tudsz mást hallani.”

Az író 1947-ben Newarkben, New Jerseyben született. Auster szerint írói élete nyolcévesen kezdődött, amikor lemaradt kedvenc baseball hőse, Willie Mays aláírásáról, mert sem ő, sem a szülei nem vittek ceruzát a játékra. Attól kezdve mindenhová vitt egy ceruzát.

„Ha van egy ceruza a zsebedben, jó esély van rá, hogy egy napon kísértést érzel majd arra, hogy elkezdd használni,” írta egy 1995-ös esszéjében.

Népszerűek

To Top