+ Képzőművészet

Sam Havadtoy: A csipke az élet jelképe, mindig maradnak benne lyukak

Sam Havadtoy

Sam Havadtoy mondta: A mintázata attól függ, hogy milyen ajtókat nyitunk ki és csukunk be az életünk során.

Sam Havadtoy képzőművész legújabb műveiből nyílik kiállítás Hommage – Kulturális migránsok címmel június 22-én a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A 15 éve Milánóban, Budapesten és Szentendrén élő Sam Havadtoy az elmúlt egy évben rendhagyó sorozatot hozott létre, amelynek egyes darabjain újrafestette valamely klasszikussá vált modern festő közismert képét.

Tizenegy olyan alkotót választott ki, aki saját művészettapasztalatát erősen befolyásolta; az ő emlékük előtt tisztelegve alkotott tizenegy új művet.

Tájékoztatásuk szerint a Gulyás Gábor kurátor által rendezett kiállításra Sam Havadtoy Max Beckmann, Marc Chagall, Max Ernst, Alexej von Jawlensky, Tamara de Lempicka, Moholy-Nagy László, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Mark Rothko, Victor Vasarely és Andy Warhol egy-egy művét alkotta újra karakteres csipkés technikájával, ráadásul a képek elé illesztett egy fedelet is, amelyet a látogatók szabadon el- vagy visszahúzhatnak.

Sam Havadtoy

Homage Andy Warhol

Sam Havadtoy szerint a kiválasztott tizenegy művész mindegyike kulturális migránsnak tekinthető, s mivel a brit-magyar művész szintén így értelmezi saját életútját, ez lett a tárlat „közös nevezője” – áll a közleményben.

A tárlaton a megidézett alkotóktól is megjelenik egy-egy mű, minden héten egy másiktól.

„A csipke az élet jelképe, egyszerre felfed és elfed. Soha nem fog kitöltődni teljesen, mindig maradnak benne lyukak. A mintázata attól függ, hogy milyen ajtókat nyitunk ki és csukunk be az életünk során” – idézi a közlemény Sam Havadtoyt.

Sam Havadtoy

Homage Marc Chagall

Gulyás Gábor a kiállításról szólva elmondta: „számomra ez egy művészeti világválogatott. Csupa olyan tagból áll, aki kulturális migránsként világszerte sokak által csodált képzőművészetet hozott létre. Valamennyi mű előtt van egy nyitható-zárható fedőrész: bár mindegyik más színű, ez mégis összeköti, csapattá formálja a megidézett alkotókat – a futball perspektívájában értelmezve ezt a mezüknek is nevezhetjük. Így együtt tizenegyen: verhetetlen csapat” – fogalmazott a kurátor.

Sam Havadtoy

Homage Victor Vasarely

Az évtizedekig New Yorkban élő, brit-magyar kettős állampolgárságú, magát magyarnak valló Sam Havadtoy barátként olyan alkotókkal dolgozhatott együtt, mint Andy Warhol, Keith Haring vagy Yoko Ono. Magyarországon az elmúlt évtizedben egyéni kiállításokon mutatta be műveit a budapesti Ludwig Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum és számos képzőművészeti galéria.

A kiállítás a budapesti premier után nemzetközi körútra indul, melynek első állomása a milánói Fondazione Mudima lesz, a későbbiekben pedig Velencében és Pozsonyban is látható majd a tárlat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top