+ Film

Lina Wertmüller szerette volna megérni, hogy az Oscar Anna-díjra változzon

Lina Wertmüller

A hatvanas évektől filmező Lina Wertmüller filmjét 1976-ban jelölték rendezői Oscar-díjra, a Világszép Pasqualino című vígjátékáért.

93 évesen meghalt Lina Wertmüller, az első női rendező, akit Oscar-díjra jelöltek. Halálhírét az olasz kulturális minisztérium jelentette be csütörtökön.

Lina Wermüller, akit végül 2019-ben életművéért díjazott az amerikai filmakadémia, a La Presse olasz hírügynökség szerint szerda éjszaka halt meg családja körében Rómában.

Dario Franceschini kulturális miniszter megemlékezésében Wertmüller „klasszikus és összetéveszthetetlen stílusát” emelte ki, amellyel a rendező nyomot hagyott mind az olasz filmművészetben, mind a világ filmművészetében.

A hatvanas évektől filmező Wertmüllert 1976-ban jelölték rendezői Oscar-díjra a Világszép Pasqualino című vígjátékáért, egyúttal a film forgatókönyvírójaként is Oscar-jelölt lett.

Az amerikai filmakadémia díját akkor nem kapta meg, de négy évtizeddel később tiszteletbeli Oscarral ismerték el pályafutását. Köszönőbeszédét arra használta fel, hogy bírálja Hollywoodot, ahol a férfiakat részesítik előnyben.

„Szeretné, ha az Oscar név Annára változna”

– fordította olaszról angolra a rendező szavait Isabella Rossellini.

Az elmaradhatatlan fehérkeretes szemüvegéről ismert Wermüller rendezte a Véres föld című drámát Sophia Lorennel és Marchello Mastroiannival, a Swept Away című kaland-vígjátékot Giancarlo Gianninive és Az anarchia és a szerelem filmje című romantikus vígjátékot.

Pályafutása csúcsát az 1970-es években érte el, ezt követően a közönség már kevesebbet tudott róla, bár továbbra is készített filmeket. Utolsó munkája, a Túl sok románc F. Murray Abraham és Sophia Loren főszereplésével 2004-ben került a mozikba.

A Reutersnek adott interjújában Lina Wertmüller akkoriban arról beszélt, hogy a művészi látásmódja erős maradt, de egy évtizeden át nem talált amerikai forgalmazót a filmjeinek.

„Ha valaki nem láthatja a filmjeimet, akkor a szárnyaim meg vannak nyirbálva”

– mondta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top