Librarius https://librarius.hu Kortárs Kult Magazin Sat, 24 Jun 2017 18:00:19 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.5 A török középiskolások nem képesek fölfogni az evolúciót? https://librarius.hu/2017/06/24/a-torok-kozepiskolasok-nem-kepesek-folfogni-az-evoluciot/ https://librarius.hu/2017/06/24/a-torok-kozepiskolasok-nem-kepesek-folfogni-az-evoluciot/#respond Sat, 24 Jun 2017 18:00:19 +0000 https://librarius.hu/?p=117988   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
A török oktatási bizottság elnöke szerint vitatható, ellentmondásos, a diákok számára túlságosan is bonyolult, ezért kikerül a középiskolás tananyagból Törökországban az evolúció oktatása. A döntés várhatóan nagy felháborodáshoz vezet az ország világi ellenzéki köreiben – írta pénteken a The Guardian.

Úgy véljük, ezek a témák meghaladják a diákok felfogóképességét

– idézte a brit lap internetes kiadása Alpaslan Durmust, aki a török oktatási minisztérium honlapjára feltöltött videóban jelentette be a testület döntését.

Az evolúcióról szóló fejezet kikerül a kilencedikes biológiakönyvekből, és csak az egyetemeken foglalkoznak vele – közölte a bizottság elnöke. Egy másik változásról is beszélt a tantervben: csökkenthetik az időt, amelyet a diákok a szekularizáció örökségének tanulmányozására fordítanak.

Bírálatok szerint a török kormány egyre inkább megfosztja a közéletet világi hagyományaitól, amelyeket a modern Törökország alapítója, Mustafa Kemal Atatürk fektetett le.

A szekuláris ellenzék régóta hangoztatja, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök rendszere burkoltan iszlamista program megvalósításán dolgozik, ami ellentétes a köztársaság alapítóelveivel – emlékeztetett a The Guardian. Az oktatás kritikus kérdése ennek a jövő generációinak formálása miatt – tette hozzá a brit lap, megjegyezve, hogy helyi szinten már voltak kisebb tüntetések a szülők részéről amiatt, ahogyan a vallást oktatják.

A Közel-Keleten nincs nagy elfogadottsága az evolúció tanának a fősodor egyházi köreiben, szerintük ugyanis ellentmond a teremtés tanának. Ennek ellenére a darwini tanokat érintőlegesen sok középiskolában tanítják a térségben – magyarázta az újság.

A tantervről szóló végleges változásokat várhatóan jövő héten, a muszlim böjti hónap, a ramadán végeztével jelentik be. A terveket már az év elején nyilvános vitára bocsátották.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/06/24/a-torok-kozepiskolasok-nem-kepesek-folfogni-az-evoluciot/feed/ 0
A tenger vizének fényét tükrözi vissza az új spanyol kulturális központ https://librarius.hu/2017/06/24/a-tenger-vizenek-fenyet-tukrozi-vissza-az-uj-spanyol-kulturalis-kozpont/ https://librarius.hu/2017/06/24/a-tenger-vizenek-fenyet-tukrozi-vissza-az-uj-spanyol-kulturalis-kozpont/#respond Sat, 24 Jun 2017 16:00:44 +0000 https://librarius.hu/?p=117964   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Renzo Piano Pritzker-díjas olasz építész első Spanyolországban elkészült épületét, a Centro Botínt, Spanyolország legújabb kulturális központját nyitotta meg a spanyol király pár pénteken Santanderben, az intézménnyel a térséget “a világ kulturális körforgásának élvonalába” akarják helyezni.

A kantábriai város szívében, közvetlenül a tenger mellett található központot alapító és finanszírozó alapítvány, a Fundación Botín célja az volt, hogy egy építészetileg is izgalmas teret hozzanak létre.

Renzo Piano saját munkájáról a spanyol sajtónak elmondta, hogy egy barátságos épületet képzelt el, amely “nem arrogáns”, “nem megfélemlítő”.

A beton és acél mellett 270 ezer négyzetméternyi kerámiaelemet is felhasználtak a burkolásánál, hogy az épület visszatükrözze a tenger vizének fényét.

Az alkotó értelmezése szerint így olyan, mintha nem is egy épület, hanem egy hajó állna az öbölben.

A központ két tárlattal készült a megnyitóra: az egyik a Prado közreműködésével létrejött, Francisco Goya spanyol festő rajzaiból álló kiállítás, a másik Carsten Höller belga születésű, Stockholmban és az afrikai Ghanában élő művész monográfikus kiállítása.

A Centro Botín nem csupán kiállítótér kíván lenni, hanem nemzetközi referencia, amely gazdagítja a művészet és az oktatás világát – határozta meg a központ célját Fátima Sánchez, ügyvezető igazgató.

Az elképzelések szerint a központ fogad egyetemi kurzusokat, konferenciákat, és helyet ad iskolai tevékenységeknek, családi programoknak, műhelyeknek. Emellett koncerteket, előadásokat szerveznek, és filmeket is vetítenek majd benne.

A központ El Muelle nevű éttermének vezetését a két Michelin-csillaggal büszkélkedhető séfre, Jesús Sánchezre bízták.

A Centro Botín építése 2012-ben kezdődött, és 80 millió euróba került, amelyet teljes egészében a Banco Santandert irányító Botín család alapítványa finanszírozott.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/06/24/a-tenger-vizenek-fenyet-tukrozi-vissza-az-uj-spanyol-kulturalis-kozpont/feed/ 0
A legfrissebb pályázatok és ösztöndíjak – 2017. június 24. https://librarius.hu/2017/06/24/a-legfrissebb-palyazatok-es-osztondijak-2017-junius-24/ https://librarius.hu/2017/06/24/a-legfrissebb-palyazatok-es-osztondijak-2017-junius-24/#respond Sat, 24 Jun 2017 14:00:44 +0000 https://librarius.hu/?p=117961   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Négy álláslehetőség, három ösztöndíj és tizennégy tematikus pályázat a legfrissebb mérleg.

1. KULTURÁLIS HÍREK AZ EU-BÓL

1.1 Megjelent a Műfordítás terület pályázati felhívása
Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) közzétette a Kreatív Európa Kultúra alprogram műfordítási projektek területének pályázati felhívását.
(Kreatív Európa Iroda)A részletes pályázati útmutató és a pályázáshoz szükséges dokumentumok megtalálhatóak az ÜGYNÖKSÉG honlapján. A pályázat beadási határideje: 2017. július 25. 12:00 (brüsszeli idő… » Tovább

1.2 Az EFTA országaira is kiterjedhet az EKF
Az EFTA országaira is kiterjesztené az Európa Kulturális Fővárosa programot az Európai Bizottság.
(Kreatív Európa Iroda)Az Európai Bizottság javasolta az Európa Kulturális Fővárosa program kiterjesztését az Európai Gazdasági Térség részét képező Európai Szabadkereskedelmi Társulás (European Free Trade Association, EFTA) országaira. Ha a javaslatot az Európai Parlament és a Tanács elfogadja, akkor Norvégia, Izland és… » Tovább

1.3 Tanulmány a kreatív értékláncokról
Az Európai Bizottság tanulmányt tett közzé A kreatív értékláncok feltérképezése címmel.
(Kreatív Európa Iroda)Tanulmányt tett közzé az Európai Bizottság Oktatási, Ifjúsági, Sport- és Kulturális Főigazgatósága 2017. május 30-án tanulmányt tett közzé Mapping the creative value chains (A kreatív értékláncok feltérképezése) címmel. A tanulmány a vizuális művészetek, az előadó-művészetek, a kulturális örökség,… » Tovább

 

2. KULTURÁLIS CÉLÚ PÁLYÁZATOK

2.1 Az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának pályázata
Pályázatot hirdet az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma külföldön található hagyatékok és gyűjtemények megszerzésének, hazaszállításának és közgyűjteményben történő elhelyezésének támogatására.
(Pályázatfigyelő)A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma pályázatot hirdet az Ithaka-program keretében külföldön található, a magyar történelem, irodalom, művelődés- és tudománytörténet szempontjából jelentős hagyatékok és gyűjtemények megszerzésének, hazaszállításának és közgyűjteményben történő… » Tovább

2.2 Az NKA Filmművészet Kollégiumának pályázata
Pályázatot hirdet art mozik szakmai programjainak támogatására az NKA Filmművészet Kollégiuma.
(Pályázatfigyelő)A Nemzeti Kulturális Alap Filmművészet Kollégiuma pályázatot hirdet a 2017. szeptember 1. és 2018. július 31. közötti időszakra art mozik szakmai programjainak és a programok promóciójának támogatására. A pályázaton belföldi art mozik, art mozitermeket működtető mozik üzemeltetői vehetnek részt. A… » Tovább

2.3 Pályázat zenekaroknak és énekkaroknak
Kiemelt művészeti célok megvalósításának támogatására hirdet pályázatot minősítéssel nem rendelkező zenekaroknak és énekkaroknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
(Emberi Erőforrások Minisztériuma)Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet a 2017. április 1. és 2018. március 31. közötti időszakra kiemelt művészeti célok megvalósításának támogatására minősítéssel nem rendelkező zenekaroknak és énekkaroknak. A pályázaton olyan, minősítéssel nem rendelkező, zeneművészeti… » Tovább

2.4 Pályázatok közművelődési elismerésekre
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet a Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj odaítélésére.
(Emberi Erőforrások Minisztériuma)Pályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2017-es Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj odaítélésére. Az elismerések célja a közművelődési tevékenységet végző intézmények minőségorientált működésre ösztönzése. A pályázaton Magyarország területén működő,… » Tovább

2.5 A divat és az öltözködési szokások Magyarországon
Fotópályázatot hirdetnek a magyarországi Alliances Françaises egyesületek A divat és az öltözködési szokások Magyarországon címmel.
(Pályázatfigyelő)A magyarországi Alliances Françaises egyesületek fotópályázatot hirdetnek A divat és az öltözködési szokások Magyarországon címmel. A pályázatra amatőr fotósok jelentkezését várják. Minden alkotó két fotóval pályázhat. Beküldési határidő: 2017. június 25. » Tovább

2.6 Vigyázat, civilek! – plakátpályázat
Pályázatot hirdet óriásplakátok készítésére az ARC Nonprofit Kft. Vigyázat, civilek! címmel.
(Pályázatfigyelő)Az ARC Nonprofit Kft. pályázatot hirdet Vigyázat, civilek! címmel óriásplakátok készítésére. A pályázaton 14 éven felüli alkotók vehetnek részt a civilekkel, a civilséggel kapcsolatos plakátokkal. Az ünnepélyes díjátadót 2017. szeptember 8-án rendezik meg, a kiállítás nyitónapján. Beadási… » Tovább

2.7 Élelmiszerdinamikai és -kulturális pályázat
Pályázatot hirdet a City Cook Book élelmiszerdinamikai és –kulturális projektek támogatására.
(on-the-move)A City Cook Book pályázatot hirdet olyan nemzetközi projektek támogatására, amelyek az élelmiszerdinamika és az élelmiszer-kultúra segítségével segítik elő a társadalmi interakciót. A kiválasztott projektek bekerülhetnek a City Cook Book nyitott adattárába és kiadványaiba. Pályázati határidő:… » Tovább

2.8 Mongol-magyar országismereti tábor
Pályázatot hirdet a Lakiteleki Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány mongol-magyar országismereti táborban való részvételre.
(Pályázatmenedzser)A Lakiteleki Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány pályázatot hirdet a 2017. augusztus 28. és szeptember 3. között megrendezendő mongol-magyar országismereti táborban való részvételre. A táborba a mongol nyelv és kultúra iránt érdeklődő, 35 év alatti fiatalok… » Tovább

2.9 Kórusokat keres az Ars Sacra Fesztivál
Az Ars Sacra Alapítvány pályázatot hirdet kórusoknak a 2017-es Ars Sacra Fesztiválon való részvételre.
(Kreatív Európa Iroda)A 2017-es Ars Sacra Fesztiválon való részvételre hirdet pályázatot kórusoknak az Ars Sacra Alapítvány. A 2017-es UNESCO Kodály Zoltán-emlékév alkalmából megrendezik a Nyitott templomok napját, amelynek keretében a kórusok egy általuk megközelíthető templomban Kodály-műveket adnak elő. A fesztivált… » Tovább

2.10 Egy kattintás, ami összeköt! – fotópályázat
Fotópályázatot hirdet a Miniszterelnökség Egy kattintás, ami összeköt! – Fedezd fel az EGT és Norvég Alapok hazai eredményeit címmel.
(Kreatív Európa Iroda)A Miniszterelnökség fotópályázatot hirdet Egy kattintás, ami összeköt! – Fedezd fel az EGT és Norvég Alapok hazai eredményeit címmel. A pályázaton 14 éven felüli természetes személyek vehetnek részt legfeljebb öt pályamunkával. Olyan képekkel lehet pályázni, amelyek az EGT és Norvég Alapokból… » Tovább

2.11 Kedvenc szereplőim a Vuk rajzfilmben
Rajzpályázatot hirdet a Pannonia Entertainment és a Magyar Nemzeti Filmarchívum Kedvenc szereplőim a Vuk rajzfilmben címmel.
(Pályázatmenedzser)A Pannonia Entertainment és a Magyar Nemzeti Filmarchívum rajzpályázatot hirdet Kedvenc szereplőim a Vuk rajzfilmben címmel. A pályázaton három és 12 év közötti óvodás és kisiskolás gyerekek vehetnek részt. A legjobbnak választott alkotások készítői tárgyjutalmakat és állatkerti belépőket kapnak. A… » Tovább

2.12 A világ, ahogy én látom – pályázat
Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Féja Géza Közösségi Ház a Komárom-Esztergom Megyei Fotópályázatot A világ, ahogy én látom címmel.
(Kreatív Európa Iroda)A Féja Géza Közösségi Ház nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Komárom-Esztergom Megyei Fotópályázatot A világ, ahogy én látom címmel. A pályázatra a következő témákban várják az alkotásokat: emberábrázolás, portré; táj és épületek; természetfotók; környezetünk, életünk; egyéb. A kiválasztott… » Tovább

2.13 Földről nézve – alkotáspályázat
Alkotópályázatot hirdet a Magyar Alkotók Internetes Társulása Földről nézve címmel.
(Pályázatfigyelő)A Magyar Alkotók Internetes Társulása alkotópályázatot hirdet Arany János születésének 200. évfordulója és az 500 éves reformáció alkalmából Földről nézve címmel. A pályázatra verseket, prózai alkotásokat, festményeket és grafikákat, valamint fotókat várnak. A díjkiosztó ünnepséget 2017. augusztus… » Tovább

2.14 Szavadat ne feledd! – pályázat
Szavadat ne feledd! címmel alkotópályázatot hirdet a Liget Műhely Alapítvány.
(Pályázatfigyelő)A Liget Műhely Alapítvány alkotópályázatot hirdet Szavadat ne feledd! címmel. A pályázatra olyan, irodalmi igénnyel készült műveket várnak, amelyek élnek az online folyóirat technikai tehetőségeivel. A kiválasztott művek az online Liget folyóiratban jelennek meg. Beküldési határidő: 2017. július… » Tovább
Egyéb aktuális pályázataink: http://kultura.kreativeuropa.hu/palyazat

A Tempus Közalapítvány pályázataival kapcsolatban bővebb felvilágosítás kérhető:
Tempus Közalapítvány
1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
http://www.tka.hu
(06 1) 237-1320
info@tpf.hu

 

3. ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

3.1 Fejlesztési projektmenedzsert keres az MMKM
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum fejlesztési projektmenedzsert keres.
(Kreatív Európa Iroda)Fejlesztési projektmenedzsert keres teljes munkaidőre a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM). Az állás betöltésének feltétele a szakirányú egyetemi vagy főiskolai végzettség (építész/belső építész/építőmérnök), a középfokú angol nyelvtudás, valamint az erkölcsi bizonyítvány. Az állás azonnal… » Tovább

3.2 Pénzügyi ügyintézőt keres az MMKM
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum pénzügyi ügyintézőt keres.
(Kreatív Európa Iroda)Pénzügyi ügyintézőt keres azonnali kezdéssel a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM). Az állás betöltésének feltétele a szakirányú pénzügyi végzettség, az önálló, felelősségteljes munkavégzésre való képesség, a jó kommunikációs képesség, a jó problémamegoldó és együttműködő készség, erkölcsi… » Tovább

3.3 Munkatársat keres az Európai Zenei Tanács
Az Európai Zenei Tanács programasszisztenst keres 2017 szeptemberétől Bonnba.
(Kreatív Európa Iroda)Programasszisztenst keres Bonnba (Németország) a European Music Council (Európai Zenei Tanács, EMC). Elvárások: releváns területen szerzett egyetemi végzettség, vezetői tapasztalat, az európai szintű zenei és kultúrpolitikai élet ismerete, angol nyelvtudás, kiváló számítógépes ismeretek. Az állás… » Tovább

3.4 Gyakornokokat keres az Europa Cantat Tallinnba
A XX. Europa Cantat szervezői gyakornokokat keresnek Tallinnba.
(Kreatív Európa Iroda)A tallinni (Észtország) XX. Europa Cantat szervezői gyakornokokat keresnek a kórusfesztivál megszervezéséhez. A gyakornokokat legalább hat-nyolc hétre, ideális esetben három-hat hónapra várják 2017 augusztusától. A szervezők szeretnék, ha a gyakornokok a fesztivál előkészületeiben is segítenének… » Tovább

 

4. PARTNERKERESÉSEK

4.1 Társszervezőt keres a Les Dissonances
A Les Dissonances társszervezőt keres az EU Kreatív Európa programja keretében benyújtandó pályázatához.
(Kreatív Európa Iroda)Az Európai Unió Kreatív Európa programja keretében benyújtandó pályázatához keres társszervezőt a Les Dissonances zenei közösség. A komolyzenei projekthez zeneművészeti egyetemek és konzervatóriumok jelentkezését várják. » Tovább
Egyéb aktuális partnerkeresések: http://kultura.kreativeuropa.hu/partner

 

5. ÖSZTÖNDÍJAK

5.1 Budapest Fotográfiai Ösztöndíj 2017
Budapest Főváros Önkormányzata és a Capa Központ pályázatot hirdet fotósoknak a 2017-es Budapest Fotográfiai Ösztöndíj elnyerésére.
(Kreatív Európa Iroda)Pályázatot hirdet Budapest Főváros Önkormányzata és a Capa Központ a 2017-es Budapest Fotográfiai Ösztöndíj odaítélésére. Az ösztöndíj egy évre nyújt lehetőséget arra, hogy a nyertes alkotó fotósorozatot készítsen a magyar fővárosról a koncepcióként beadott tematikát követve. Az ösztöndíj összege… » Tovább

5.2 Pályázat a Messzehangzó Tehetség Ösztöndíjra
A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány pályázatot hirdet fiatal tehetségeknek az ösztöndíjprogramjában való részvételre.
(Pályázatfigyelő)Pályázatot hirdet a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány az ösztöndíjprogramban való részvételre. Az ösztöndíjra 12 és 18 év közötti, művészeti vagy természettudományos területen tehetséges fiatalok pályázhatnak. Olyan fiatalok pályázatait várják, akiknek támogatásra van szükségük tanulmányaikhoz,… » Tovább

5.3 Alkotóházi ösztöndíj Olaszországba
Alkotóházi ösztöndíjat hirdet Torinóba fiatal művészeknek viadellafucina16 címmel a Kaninchen-Haus szervezet.
(on-the-move)Az olaszországi Torinóba hirdet alkotóházi ösztöndíjat 35 évnél fiatalabb művészeknek a Kaninchen-Haus szervezet. A viadellafucina16 címmel meghirdetett ösztöndíjprogramra jelentkező művészek közül a lakóház 53 lakásának lakói választják ki az ösztöndíjasokat. Pályázati határidő: 2017. június… » Tovább
Egyéb aktuális ösztöndíjak: http://kultura.kreativeuropa.hu/osztondij

 

(C) 2017 Kreatív Európa Nonprofit Kft. Összeállította: Gida Bettina.
Irodánk engedélyt ad e Hírlevél tartalmának reprodukálására a Kreatív Európa Iroda mint forrás megjelölésével.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/06/24/a-legfrissebb-palyazatok-es-osztondijak-2017-junius-24/feed/ 0
Gyászol a Képzőművészeti Egyetem: Elhunyt Molnár Kálmán https://librarius.hu/2017/06/24/gyaszol-a-kepzomuveszeti-egyetem-elhunyt-molnar-kalman/ https://librarius.hu/2017/06/24/gyaszol-a-kepzomuveszeti-egyetem-elhunyt-molnar-kalman/#respond Sat, 24 Jun 2017 12:00:53 +0000 https://librarius.hu/?p=117958   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Hetvennégy éves korában elhunyt Molnár Kálmán grafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem professor emeritusa – közölte az egyetem pénteken.

A Munkácsy Mihály-díjas, érdemes művészt a Magyar Képzőművészeti Egyetem a saját halottjának tekinti.

Molnár Kálmán 1943. április 10-én született Budapesten. 1957 és 1961 között a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola diákjaként, majd 1963-tól 1967-ig a Képzőművészeti Főiskola hallgatójaként folytatta tanulmányait. A főiskolán először festő szakon Fónyi Géza, majd tervezőgrafika szakon Konecsni György tanítványa volt.

Rendszeresen részt vett magyarországi és külföldi grafikai kiállításokon, biennálékon, munkáit neves szakmai kiadványok és évkönyvek publikálták. Az 1970-es évek óta készített film- és színházi plakátokat, számos kiállítás grafikai terve fűződik a nevéhez. A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének tagja volt 1989-től, 2014-ig pedig ő vezette a Tervező Grafikai Szakosztályt és szervezte az Országos Tervezőgrafikai Biennálékat és a szakmai pályázatokat.

A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1990-ben kezdett tanítani, 16 éven át vezette a tervezőgrafika tanszéket (1992-2008), 12 éven át rektorhelyettesként (1992-2004) tevékenykedett, valamint a doktori iskola törzstagjaként részt vett annak megalapításában. Tanári tevékenységének kiemelkedő szakmaisága, figyelmes, derűs személyisége példamutató volt az egyetem közössége számára.

Munkája elismeréseként Az év legjobb plakátja díjat 1974-ben, az év legjobb filmplakátja kitüntetést 1980-ban, a békéscsabai grafikai biennále fődíját 1984-ben és 1986-ban is elnyerte. Munkácsy Mihály-díjban 1990-ben részesült, érdemes művész 2013-ban lett.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/06/24/gyaszol-a-kepzomuveszeti-egyetem-elhunyt-molnar-kalman/feed/ 0
Itt a Katona következő évadterve – Két új taggal bővül a társulat https://librarius.hu/2017/06/24/itt-a-katona-kovetkezo-evadterve-ket-uj-taggal-bovul-a-tarsulat/ https://librarius.hu/2017/06/24/itt-a-katona-kovetkezo-evadterve-ket-uj-taggal-bovul-a-tarsulat/#respond Sat, 24 Jun 2017 10:00:25 +0000 https://librarius.hu/?p=117955   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Összesen 128 ezer néző látta a Katona József Színház 778 előadását ebben az évadban, ami minden eddigi látogatószámot felülmúl. Az előadások átlagosan 106,5% -os nézettséggel mentek.

A színház pénteken tartotta évadzáró ülését, ahol a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színművész kollégák szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Mészáros Blanka kapta, a Borisz Godunovban nyújtott alakításáért, a Máthé Erzsi-díjat pedig – amelyet Máthé Erzsi tizennégy éve alapított és saját erőből tart fent azóta is – Rajkai Zoltán vehette át. Rajkai másban is diadalmaskodott, hiszen idén a legtöbbször, 203 alkalommal ő lépett színpadra.

A következő évadban a Máté Gábor osztályában végzett Dér Zsolt és Rujder Vivien csatlakozik a színház társulatához. Lengyel Ferenc huszonnégy, Ötvös András pedig hat év után távozik a Katonából.

A 2016/2017-es évadban nagy sikert aratott a Mastercard Jazz Brunch nevű élőzenés reggeli, melyet minden hónap első vasárnapján tartottak a Kantinban. A programsorozatot októbertől folytatják.

Behívó nevű programjuk a kisiskolásoktól a felnőtt közönségig kínált különböző programokat: Kerülj beljebb!, Újranéző, Alapozó. A Katona Klub idei három bemutatója közül a Kivonulást, ami a menekültválsággal és a bevándorlással foglalkozik a következő évadtól középiskolákban játsszák tovább. Folytatják Eltáv programjukat is: idén Szúcs-Bányatelep mellett Tarnaleleszen és Egercsehiben is elkezdték a munkát, hogy a fővárosi fiatalok és felnőttek és a szegregátumokban élő romák közösen éljék át a színház társadalomformáló erejét.

A Katona a 2017/18-as évad első hónapjaiban öt bemutatót tart: szeptemberben Bodó Viktor Heidelbergben állítja színpadra Brecht Szecsuáni jólélek c. darabját, melyben a társulat három művésze, Dankó István, Mészáros Blanka és Mészáros Béla vesz részt. Jelenleg tárgyalások folynak róla, hogy az előadást a Tavaszi Fesztiválon, 2018 tavaszán a Katona József Színházban is láthassák a nézők. Októberben Lucy Kirkwood, kortárs angol írónő Munkavégzés során nem biztonságos c. darabjának premierjére kerül sor a Kamrában, melyet Máté Gábor rendez. Ezzel párhuzamosan Gogol Háztűznéző című komédiáját Ascher Tamás viszi színre a nagyszínpadon. Decemberben az Ascher Tamás Háromszéken című darabot mutatják be, szintén a nagyszínpadon, Pintér Béla rendezésében. Az előadás a Katona, valamint Pintér Béla és Társulatának koprodukciójaként jön létre. A naptári év végén még egy bemutatót tartanak a Kamrában: Bognár Péter Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című darabját Gothár Péter rendezi.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/06/24/itt-a-katona-kovetkezo-evadterve-ket-uj-taggal-bovul-a-tarsulat/feed/ 0
Engem ne nyalogasson ez a gusztustalan dög, hallja?! https://librarius.hu/2017/06/24/toth-krisztina-parducpompa-magveto/ https://librarius.hu/2017/06/24/toth-krisztina-parducpompa-magveto/#respond Sat, 24 Jun 2017 08:00:56 +0000 https://librarius.hu/?p=117943   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Tóth Krisztina: Párducpompa – Magvető Könyvkiadó, 2017 – 208 oldal, kemény kötés védőborítóval – ISBN 978-63-14-3521-4

A Párducpompából megértheti az utókor, hogy nekünk milyen világban kellet élnünk, s azt is felfoghatja, hogy hiába lenne empatikus velünk, hiszen ezt a világot – mely a létezhetők legjobbika – mi magunk tettük ilyenné. Sőt, mi magunk vagyunk (az utókor számára: voltunk).

A kihalóban lévő tárcanovella sokak szerint a magas irodalom „alsó széle” (katonaviseltek számára: alsó széle, közepe, hármas irányzékkal)… Mégis ez az a forma, amiben Tóth Krisztina láthatóan ki tudja bontakoztatni a különös-hétköznapi egyszerű történetekben rejlő lehetőséget. A tárcanovella rossz esetben a pillanatra reagál, jó esetben pedig megragadja az egyediségben rejlő általánost. Márpedig a Párducpompa – jó eset. Jók, figyelmet érdemlők voltak ezek a novellák már akkor is, amikor a Vasárnapi Hírek hasábjain belefutott az olvasó. Ott is helyükön voltak, „éltek”… ahogy most kötetté összeállva, egymást erősítve, egy nagyobb kép elemeiként is képesek kapcsolatba lépni az olvasóval.

A férfi felébredt, és a takaró alól kilógó lábfejét vizsgálgatta. Kisfiú korában az anyja mindig zoknit adott rá éjszakára. Hirtelen eszébe jutottak a régi balatoni nyaralások, az elvakart szúnyogcsípések, és megdöbbenve nézte a saját testét: mint aki átaludta az életet, és egyszerre csak öregen ébred

– olvashatjuk az Öreg kutya című tárcanovella elején, és ez a mondat (is) mintha többet akarna attól, akinek bele akad a szeme. Az átaludt élet nem csak ennek a figurának a jellemzője, de az ötven történetben sokan vannak, akik mintha átaludták volna az életüket. És ez még nem is akkora csoda! De az, ahogy ez a gondolat – jó/rossz esetben – az olvasóba fészkeli magát, na, az bizony feszélyező érzés. A Párducpompa történetei rólunk szólnak, körülöttünk játszódnak, s ha nem is én vagyok (vagy nem is te vagy) a hasnyálmirigyrákot hajónak képzelő férfi, a trolin az idegen kioktató vénasszony, a fodrásznő, a prérikutya külsejű asszony, attól még felismered őket. Hiszen nyugdíjas pedagógusként követelik maguknak a helyet a buszon-metrón-villamoson, vagy előtted állnak a sorban a postán, ott vannak a plázában és a kapualjban. Veled élnek, egy levegőt szívnak veled, s azt rád is köhögik. Ismered őket, s ha nem is személy/név szerint, de felismered őket a Párducpompában.

Tóth Krisztina észreveszi helyetted az aprónak tűnő, de mindent meghatározó dolgokat. Nem elmagyarázza, „csak” megmutatja a világot. Azt a világot, ami az övé, a tiéd és az enyém is. Azt, amelyben élnünk adatott. És ez a megmutatás-felvillantás gyakran fontosabb, hasznosabb (lehet), mint egy több száz oldalas, adatokkal és grafikonokkal telezsúfolt szociológiai felmérés.

A Párducpompa – és ez könyveknél igazán ritka – nem eltávolít a valóságtól, hanem közelebb hozza azt. És még nem is fáj…


– Fogja be a pofáját! Nem magát nyalta meg az a szaros dög!
Egy negyven körüli, csinos nő a másik oldalról megelégeli a jelenetet, és megjegyzi:
– Maga fogja be! Örüljön, hogy még egyáltalán megnyalja valaki, szerencsétlen.
A térdnadrágosban benne reked a levegő…

***

A címlapképen PÁRDUCPOMPA a 75-ös troli vonalán III.
(Szokodi Bea fotója, forrás: facebook)

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/06/24/toth-krisztina-parducpompa-magveto/feed/ 0
Ezeket az előadásokat láthatod a városmajori Színházi Szemlén https://librarius.hu/2017/06/24/ezeket-az-eloadasokat-lathatod-a-varosmajori-szinhazi-szemlen/ https://librarius.hu/2017/06/24/ezeket-az-eloadasokat-lathatod-a-varosmajori-szinhazi-szemlen/#respond Sat, 24 Jun 2017 07:00:12 +0000 https://librarius.hu/?p=117972   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Június 22. és július 8. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad népszerű Színházi Szemle sorozata, amely a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait mutatja be. A 6 vidéki városból érkező 6 előadást idén is szakmai zsűri kíséri figyelemmel, a közönség pedig a színház honlapján szavazhat a legjobb előadásra.

A csíkszeredai társulat telt ház előtt mutatta be június 22-én a Tisztelt Ház című vígjátékot Lendvai Zoltán rendezésében, amely nagy tetszést aratott a budapesti közönség körében is. A Szemle-program június 24-én, szombaton a Szabadkai Népszínház Amadeus című színművével folytatódik, amely a két zseni, Mozart és Salieri egymással való küzdelmét mutatja be Béres Attila rendezésében, Pálfi Ervin és Balázs Áron főszereplésével. Június 29-én Feydeau népszerű bohózata, A hülyéje kerül színre a miskolci társulat előadásában, majd július 1-jén érkezik A falu rossza Szombathelyről. A „népszínmű három zenés részben” a Mohácsi-testvérek átiratában, Mohácsi János rendezésében a Pécsi Országos Színházi Találkozón is bemutatkozott, ahol Sodró Eliza a legjobb 30 év alatti női színész díját érdemelte ki alakításáért. Július 4-én a Mágnás Miska operettet a kecskeméti Katona József Színház társulata játssza Rusznyák Gábor rendezésében, majd a nyíregyházi színház Képzelt riportja zárja a Szemlét július 8-án, Tasnádi Csaba rendezése.

Az előadásokat négy fős szakmai zsűri kíséri figyelemmel: Ullmann Mónika színművész, Kozma András dramaturg, a Nemzeti Színház tagja, Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, valamint Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója, akik több kategóriában díjazzák a látottakat. A díjátadóra immár hagyományosan szeptember elején kerül majd sor. A Szemle ideje alatt a közönség is szavazhat az általa legjobbnak tartott előadásra a www.szabadter.hu oldalon.

A Városmajori Színházi Szemle idei előadásaira kiemelten nagy az érdeklődés, a jegyek nagy része elővételben elkelt, és néhány előadásra már csak alig, vagy nem kaphatók.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/06/24/ezeket-az-eloadasokat-lathatod-a-varosmajori-szinhazi-szemlen/feed/ 0
Egy delfin mentette meg a kisfiút a körülötte köröző cápáktól https://librarius.hu/2017/06/24/egy-delfin-mentette-meg-a-kisfiut-a-korulotte-korozo-capaktol/ https://librarius.hu/2017/06/24/egy-delfin-mentette-meg-a-kisfiut-a-korulotte-korozo-capaktol/#respond Sat, 24 Jun 2017 06:00:49 +0000 https://librarius.hu/?p=117952   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1982.

október, Franciaország – Kénytelen volt beszüntetni működését Franciaország egyetlen biliárddákókat gyártó üzeme, köszönhetően a dél-koreai konkurenciának. A kilenc alkalmazottat foglalkoztató maranvillei Klein üzem, amely még néhány éve termelésének harminc százalékát exportálta, lassanként elvesztette piacait és csődbe ment. Az alkalmazottak több tucat dákót vittek haza emlékbe. Volt, aki a betörők ellen tartotta a sarokban, mások babot futtattak rá, merthogy biliárdasztala senkinek nem volt.

október, Belgium – Brüsszel egyik gazdag negyedében akciótervet dolgozott ki a rendőrség, a nyaraló és hosszabb ideig távolmaradó lakók házának védelmére. Megkérték őket, hogy közöljék a rendőrséggel, pontosan mettől meddig lesznek távol. Az egyik rendőr felesége megszerezte a listát a rendőrség megfigyelési tervével együtt, és minden olyan lakást kirámolt, amelynek tulajdonosa védelmet remélt.

október, Ausztria – A 13 éve sírásóként dolgozó bécsi férfi elcsúszott és eltörte a lábát abban a kórházban, ahol reumás panaszait kezelték. Törött lábát egy másik kórházban gipszelték be, és néhány napra bent tartották. A lábadozás ideje alatt egy reggel tolókocsiba ültették, és betolták a műtőbe, ahol gipszátkötés helyett elaltatták, és beültettek neki egy szívritmus-szabályzót. Mikor a narkózisból ébredezett, a nővér a nevét kérdezte. Ekkor jöttek rá a tévedésre. A férfit újra elaltatták, és kioperálták belőle az értékes műszert.

november, USA – Elektromos töltésű nyilak kilövésére alkalmas fegyverrel szerelték fel a washingtoni rendőröket. Akit a nyíl eltalált, közel tíz másodpercre mozdulatlanná merevedett, akár egy szobor. A rendőrök eredményesen alkalmazták az új fegyvert. Állításuk szerint viszont jóval szélesebb alkalmazási területe van, mint hitték. A nyíl belövése után könnyűszerrel távolítható el a meglőtt személytől a pizzaszelet, a bankkártya, az ékszer és a mozijegy.

november, Kína – Magas vérnyomás, fáradékonyság és álmatlanság ellen mágneses lábbelit ajánlottak a kínai orvosok. Az ember talpán négy olyan pont van, amely átveszi a mágneses hatást, ezért a cipőbe négy, egyenként 10 milliméter átmérőjű mágneslapocskát építettek be úgy, hogy azok érintkeztek a talp felvevő pontjaival. Kétheti viselés után normálisra csökkent a beteg vérnyomása, elmúlt az álmatlansága és fáradékonysága. Viszont a felesége azt mondta, ő azért örülne, ha a férje megint zoknit hordana.

november, Franciaország – Jó fogásra számítottak azok a rablók, akik Le Mansban feltörték és kirámolták egy utazó cipőkereskedő lábbelikkel dugig rakott kombiautóját. A szajrét biztonságba helyezték, és már elkezdték az értékesítéssel kapcsolatos tárgyalásokat, mikor az egyik rablónak feltűnt, hogy a cipők csak ballábasak.

december, Törökország – Nem hordhattak miniszoknyát, magas sarkú cipőt, feszes pulóvert, nem növeszthettek hosszú körmöket a török állami intézmények női alkalmazottai. Az új kormányrendelet szerint a férfiak sem járhattak hivatalba hosszú hajjal. Akik megszegték a rendeletet, fizetéscsökkentésre és elbocsátásra számíthattak. Az egyik nő azzal tiltakozott a rendelet ellen, hogy neki nem a pulóvere feszes, hanem a csöcsei hatalmasak.

december, Ausztrália – Egy 11 éves kisfiú rávette a barátait, hogy kíváncsiságból csónakázzanak ki a viharzó tengerre. A partoktól már messze jártak, mikor a fiú a tengerbe esett. A Cocus nevű szigetről kifutott a mentőcsónak a kisfiú segítségére. A vízi mentősöket megdöbbentő látvány fogadta. A kisfiú taposta maga alatt a vizet, körülötte cápák köröztek. De nem mertek rátámadni, mert őrt állt mellette egy delfin.

december, NSZK – Egy harmincéves családapa a fejébe vette, hogy megdönti a víz alatt tartózkodás rekordját, amely ekkor öt perc volt. Kezdésként csak négy percig akart víz alatt maradni Ilsede uszodájában, a derekára akasztott tízkilós ólomgyűrűvel. Két úszómester volt segítségére, akik a négy perc elteltével élettelenül húzták ki a vízből.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/06/24/egy-delfin-mentette-meg-a-kisfiut-a-korulotte-korozo-capaktol/feed/ 0
A nap fotója: Biztonsági őrök kísérték Szent László koponyáját https://librarius.hu/2017/06/23/a-nap-fotoja-biztonsagi-orok-kisertek-szent-laszlo-koponyajat/ https://librarius.hu/2017/06/23/a-nap-fotoja-biztonsagi-orok-kisertek-szent-laszlo-koponyajat/#comments Fri, 23 Jun 2017 18:46:49 +0000 https://librarius.hu/?p=117976   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
A képen: A Szent László ereklye érkezik a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya társszékesegyházhoz 2017. június 23-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az ereklye története

Szent László király 1095-ben halt meg. Testét a nagyváradi székesegyházban temették el. III. Celestin pápa 1192-ben szentté avatta. Ekkor felbontották sírját és testét díszes sírba helyezték át. A koponyát azonban külön választották és mellszobor alakú tartóba helyezték, majd a sír fölé tették. Ez az ereklye nemcsak a vallásos tiszteletnek volt tárgya, hanem az igazságszolgáltatásban is szerepe volt, rátették kezüket a vallomástevők, és ott volt a nemzet életének minden jelentős eseményénél, így a csaták mezején is – írja a győri egyházmegye honlapja.

Az ereklyetartó 1406-ban, egy tűzvészben megrongálódott, magának az ereklyének azonban nem esett baja. Ezután hamarosan, még Zsigmond királysága alatt készült a mai ereklyetartó. A koponya ezüst borítással lett körülvéve, de a felső részén érinthető maga a koponyacsont. A herma felül kinyitható és ott van belehelyezve az ezüstlemez borítású koponya.

A Szent László ereklye

László Gyula történész-professzor szerint – akinek alkalma volt a hermát tüzetesen megvizsgálni – az ereklyetartó arcvonásai magának Szent Lászlónak az arcvonásait tükrözik.

Az ezüstötvözetből készült herma később a Báthori család kincstárába került. Naprághy Demeter, a fejedelem kancellárja – aki veszprémi, majd győri püspök lett – hozta magával 1606-ban. Prágában restauráltatta a hermát. A koronán ekkor kicserélték az igazi drágaköveket. A Hermát Telekesy István a törökök elől az ausztriai Borostyánkő várába vitte és a törökök elvonulása után került vissza Győrbe.

A XV. század végén az állkapcsot elválasztották a koponyától, és azt Bolognában őrzik. A nyakszirtcsontból pedig Zichy Ferenc püspök 1775-ben egy darabot a nagyváradi székesegyháznak adományozott és azt ott szintén díszes hermában őrzik.

Simor János püspök 1861-ben az újonnan restaurált Héderváry-kápolnában helyezte el a hermát. Szép oltárt készíttetett és díszes üveggel borított tartóba helyezte.

A szent király ereklyéjének tisztelete az 1762-es földrengés után terjedt el. A hívek ugyanis Szent Lászlóhoz folyamodtak, hogy a földrengés veszedelmétől mentse meg Győrt. Nem is érte súlyosabb kár a várost. Zichy Ferenc püspök rendeletére ettől kezdve minden évben körmenetben hordozzák körül az ereklyét. Először a város falain tették ezt, majd azok lerombolása után az utcákon tartják a körmenetet. A körmenetben eredetileg papnövendékek vitték a Hermát. 1919-ben a kommün idején azonban a győri polgárok vállalták, hogy vállukon viszik és azóta ez a hagyomány él tovább. 1950-1989 között szünetelt a városi körmenet, csak a Székesegyház falain belül tartották meg azt. A rendszerváltás óta ismét ünnepélyes keretek között, katonasággal és zenekarral kísérik a győriek Szent László hermáját a város utcáin.

A herma hazánk harmadik kiemelt nemzeti ereklyéje, a Szent Koronát és a Szent Jobbot követően. A világ minden részéről felkeresik a látogatók. 1971-ben a Héderváry-kápolna restaurálásakor a Simor püspök által készített oltárt lebontották és a hermát egy fekete márvány talapzatra helyezték.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/06/23/a-nap-fotoja-biztonsagi-orok-kisertek-szent-laszlo-koponyajat/feed/ 1
Apácák feljelentése után levették a műsorról a gigantikus giccsoperát https://librarius.hu/2017/06/23/apacak-feljelentese-utan-levettek-a-musorrol-a-gigantikus-giccsoperat/ https://librarius.hu/2017/06/23/apacak-feljelentese-utan-levettek-a-musorrol-a-gigantikus-giccsoperat/#respond Fri, 23 Jun 2017 18:18:38 +0000 https://librarius.hu/?p=117966   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Nem játsszák többet a Nero császárról szóló rockoperát Rómában, a Palatinus-dombon felállított gigantikus színpadon – számolt be az önkormányzati döntésről a Corriere della Sera pénteki római kiadása.

A június 7. óta tartó előadásokat egy feljelentés miatt kellett abbahagyni, melyet a Palatinus egy kolostorának nővérei tettek. Azt írták, hogy a rockopera producerei nem kaptak engedélyt Róma városától arra, hogy eltérjenek a hangerőt szabályozó előírásoktól.

A biztonsági szabályokkal kapcsolatban is hiányosságokat állapítottak meg, ezért visszavonták a produkció engedélyét. A legenda szerint Rómát felgyújtó, gátlástalan uralkodóról szóló zenés előadás a kezdetektől fogva heves vitákat váltott ki.

Sokaknak nem tetszett többek között az, hogy a 14 méter magas, 36 méter széles ideiglenes színpadot a Palatinus-domb ásatási területét lefedve állítottak fel.

Már a június 7-ei premiert is kétórás késéssel kezdték, ami felháborította a hatalmas nézőtéren helyet foglaló 3000 embert.

A kritikusok leginkább giccsoperaként emlegetik, és a jegyeladásokkal sem dicsekedhet a produkció. Ellenzéki parlamenti képviselők vizsgálatot követelnek, mivel Lazio tartomány állítólag egymillió euróval támogatta a rockoperát.

Kérdéses még, hogy újrakezdődhetnek-e az előadások, amelyeknek turisták tömegeit kellett volna a nézőtérre csábítania. A producereket hatalmas veszteség fenyegeti, 38 akrobata, táncos, színész és énekes aggódik a munkájáért.

A darab Nero császár élete 14 évének legismertebb epizódjait beszéli el, az olasz musicalek világából ismert Gino Landi rendezte, zenéjét az Oscar-díjas Luis Bacalov szerezte, a szöveget a kétszeres Grammy-díjas Franco Migliacci írta.

A díszletek Dante Ferretti és Francesco Lo Schiavo háromszoros Oscar-díjas tervezőpáros munkái, a jelmezeket a szintén Oscar-díjas Gabriella Pescucci tervezte.

A darabot szeptember 10-ig – hétfő kivételével – minden este, keddtől vasárnapig angolul, szombaton olasz nyelven adták volna elő.

KORÁBBAN >

Nero, a császár. Rockopera a Forum Romanumon

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/06/23/apacak-feljelentese-utan-levettek-a-musorrol-a-gigantikus-giccsoperat/feed/ 0