Librarius https://librarius.hu Kortárs Kult Magazin Thu, 17 Aug 2017 18:00:54 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.1 Megölte volna Roman Polanskit a harmadik megerőszakolt lány apja https://librarius.hu/2017/08/17/megolte-volna-roman-polanskit-a-harmadik-megeroszakolt-lany-apja/ https://librarius.hu/2017/08/17/megolte-volna-roman-polanskit-a-harmadik-megeroszakolt-lany-apja/#respond Thu, 17 Aug 2017 18:00:54 +0000 https://librarius.hu/?p=120041   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Roman Polanski Oscar-díjas filmrendezőt kedden ismét molesztálással vádolta meg egy nő, akinek elmondása szerint az eset 1973-ban történt – számolt be róla a BBC hírportálja.

A most 59 éves nő, akit csak Robin néven emlegetnek, egy keddi Los Angeles-i sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 16 éves korában a rendező szexuálisan molesztálta. Ő a harmadik, aki liliomtiprással vádolta meg Polanskit.

A filmrendező 1978-ban hagyta el Amerikát, miután beismerte, hogy az akkor 13 éves Samantha Geimert megerőszakolta.

Geimer júniusban azt kérte egy Los Angeles-i bíróságtól, hogy vessenek véget a 83 éves Polanski elleni eljárásnak. Elmondta, hogy megbocsátott a filmesnek és nyugalmat szeretne magának és családjának.

Robin, aki ügyvédjével, Gloria Allreddel együtt jelent meg a sajtótájékoztatón, tudja, hogy nem indíthat büntetőpert, mert az elévülés határideje már lejárt, ám tanúskodhat Geimer ügyében.

Újságíróknak elmondta, “dühbe gurult”, mikor meghallotta, hogy ejthetik a vádat Polanski ellen.

Ahogy kiderült, mit tett Geimerrel, másnap elmondtam egy barátomnak, hogy velem is ez történt. Rajta kívül senkinek nem beszéltem erről, mert nem akartam, hogy az apám olyat tegyen, ami miatt börtönben töltheti a hátralévő életét

– magyarázta Robin.

Polanski ügyvédjei egyelőre nem kommentálták a vádat.

A filmrendező 1977-ben elismerte, hogy törvénybe ütköző szexuális aktust folytatott egy kiskorúval, ezért 42 napra börtönbe ment, ám később elmenekült az Egyesült Államokból, mert attól félt, vádalkuját megsemmisítik.

Az Egyesült Államok nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, ez a mai napig érvényben van, ezért a lengyel-francia állampolgárságú Polanski csak a világ maroknyi országában mozoghat szabadon, köztük két “hazájában” és Svájcban, valamint azokban az országokban, amelyeknek nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.

Charlotte Lewis brit színésznő 2010-ben azzal vádolta meg Polanskit, hogy 1983-ban, 16 éves korában Párizsban molesztálta őt. A színésznőt szintén Gloria Allred képviselte.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/08/17/megolte-volna-roman-polanskit-a-harmadik-megeroszakolt-lany-apja/feed/ 0
Segíts te is hangoskönyvet készíteni az olvasmányélményre vágyó vakoknak https://librarius.hu/2017/08/17/segits-te-is-hangoskonyvet-kesziteni-az-olvasmanyelmenyre-vagyo-vakoknak/ https://librarius.hu/2017/08/17/segits-te-is-hangoskonyvet-kesziteni-az-olvasmanyelmenyre-vagyo-vakoknak/#respond Thu, 17 Aug 2017 16:00:25 +0000 https://librarius.hu/?p=120037   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>

A Novus egy új, nemes cél iránt küzd. Már az Akadálymentesített G-Portál kezdeményezés tagjai vagyunk, de nemrég újabb lehetőségre hívták fel a figyelmünket.

Jelenlegi felhívásuk ezúttal nem látássérült olvasóinknak, hanem azok látó barátainak, családtagjainak és ismerőseinek szól, akik szívesen hozzájárulnának ahhoz, hogy a látássérültek is hódolhassanak az olvasás örömeinek.

Most esélyetek nyílik rá, hogy segítsetek a látássérülteknek olvasni. Helle Maximilian kezdeményezése, hogy hangoskönyveket készítenek azok az irodalomkedvelő vakok számára, akik nem tudnak egyszerű könyveket kivenni a könyvtárból. Jelentkezni bárki jelentkezhet kortól, nemtől, lakhelytől, mindenféle nézettől függetlenül. Az egyetlen kikötés, hogy legyen mivel rögzítened a felolvasást. Diktafon,  mikrofon, vagy akár egy okostelefon hangfelvevője is megfelelő lehet.

De hogy miket lehet olvasni?

Bármit olvashatsz amit szeretsz és megvan a példánya, vagy ki tudod venni a könyvtárból. Szabad kezet kapsz. Te választhatod ki azt a művet, amiről úgy érzed, hogy érdemes mindenkinek meghallgatnia. A legtöbb klasszikus már megvan nekik, a 2005 utáni könyvekre nagyobb szükség van, ám tényleg bármilyen regényt, novellagyűjteményt, verscsokrokat szívesen fogadnak.

Ami még fontos, hogy a teljes kötetet dolgozzátok fel. Regényrészleteket sajnos nem tudnak használni, így a felolvasást mindenképp annak kell befejeznie, aki elkezdte.

Amit még tudnod kell

Ez nem pénzkereseti lehetőség, így sajnos nem tudnak díjat fizetni a felolvasóknak. Teljességgel önkéntes alapú az egész akció. Ezen kívül csak azok jelentkezését várják, akik komolyan gondolják, és a beígért könyveket tényleg felolvassák.

Mi történik felolvasás után?

A felolvasott könyveket CD-re írják ki, amik forgalomba nem kerülnek. Tehát teljesen legálisan működik a kezdeményezés, ugyanis kizárólag a látássérültek fogják hallgatni és használni az anyagot.

Hogyan tudsz jelentkezni?

Minden kérdésedre Helle Maximilian tud válaszolni, neki kell írni, ha jelentkezni szeretnél a felolvasásra. Őt e-mailen vagy Facebookon keresztül tudjátok elérni. Egy másfél perces próbaolvasásra kell majd számítanotok. A “felvételi” csupán ennyi lenne.

A cím, amire írhattok: hellemaxi@gmail.com

A Facebook oldalát pedig erre a linkre kattintva érhetitek el.

Még több információt és a társaságot megtalálhatjátok ezen a Facebook oldalon: Farkas Kira Könyvtára.

Jelentkezni bárki jelentkezhet, lakóhelytől függetlenül. A feladat annyi, hogy felolvass.  Tehát ha van otthon mikrofonod, vagy egy jó minőségű okostelefonod, máris ott a lehetőség, hogy segíthess!

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/08/17/segits-te-is-hangoskonyvet-kesziteni-az-olvasmanyelmenyre-vagyo-vakoknak/feed/ 0
Rendkívüli tengerparti kiállítással emlékeznek az 50 éve elhunyt René Magritte-ra https://librarius.hu/2017/08/17/rendkivuli-tengerparti-kiallitassal-emlekeznek-az-50-eve-elhunyt-rene-magritte-ra/ https://librarius.hu/2017/08/17/rendkivuli-tengerparti-kiallitassal-emlekeznek-az-50-eve-elhunyt-rene-magritte-ra/#respond Thu, 17 Aug 2017 14:00:52 +0000 https://librarius.hu/?p=120030   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Belgiumban könyvbemutatóval és kiállításokkal emlékeznek meg az ötven éve elhunyt René Magritte belga származású szürrealista festőről.

A La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap tájékoztatása szerint a népszerű belga tengerparti üdülőhely, Knokke kaszinója előtti partszakaszon kedden nyíló szabadtéri élménykiállítással emlékeznek a szürrealista festőre.

A part homokján rendezett rendhagyó tárlatra egy fekete keménykalapot idéző óriási installációt állítottak fel, amelyben egy különleges szemüveg segítségével háromdimenziós utazáson lehet részt venni René Magritte festményeinek mágikus világában. A nap folyamán Eric Rinckhout művészetkritikus dedikálja az alkalomra megjelent, ötven festményt bemutató, Magritte leleplezve című kötetét. A kaszinóban a nyár végéig ingyenesen megtekinthető Magritte 1953-ban készült legnagyobb, 72 méter hosszú, 300 négyzetméteres freskója, az Elvarázsolt birodalom.

A szürrealista festő emlékére szeptemberben a Brüsszel jelképévé vált Atomiumban rendeznek kiállítást. Október közepén pedig a Királyi Szépművészeti Múzeum épületében található Magritte Múzeumban nyílik évfordulós tárlat, amely elsősorban a festő művészetét alakító baráti és szakmai kapcsolatait mutatja be.

Ötven éve, 1967. augusztus 15-én halt meg René Magritte belga származású szürrealista festő, aki a megszokott tárgyakat szokatlan módon festette meg, megkérdőjelezve az emberi észlelésről alkotott közkeletű fogalmainkat.

Magritte 1916-ban beiratkozott a brüsszeli Szépművészeti Akadémiára. Ekkoriban került a kezébe egy futurista kiállítás katalógusa, lenyűgözték a józan ész elleni esztétikai hadviselés korlátlan lehetőségei. Az első világháború után készítette el első, kubista stílusjegyeket mutató plakát- és reklámterveit. 1926-ban készítette első szürrealista festményét, az Eltévedt zsokét. Ekkor kötött barátságot André Bretonnal és csatlakozott a szürrealisták köréhez.

Magritte képzeletét a mindennapi tárgyakban (pipa, esernyő, keménykalap, egy szem alma) megnyilvánuló misztikum foglalkoztatta. 1928-29-ben festette a Képek árulása című festményét, amelyen egy közönséges pipa látható, alatta a felirattal: Ez nem egy pipa. Művei a pop-art, a minimalista és a konceptualista művészeket is megihlették, művei megismertetéséért a popkultúra is sokat tett.

Alkotásai rendkívül népszerűek: 2009-ben Brüsszelben fényes nappal rabolták el egyik képét, a Christie’s londoni árverésén pedig 2017 márciusában rekordáron, 13,5 millió fontért ütötték le egyik festményét.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/08/17/rendkivuli-tengerparti-kiallitassal-emlekeznek-az-50-eve-elhunyt-rene-magritte-ra/feed/ 0
Ki lesz az Operaház új igazgatója? https://librarius.hu/2017/08/17/ki-lesz-az-operahaz-uj-igazgatoja/ https://librarius.hu/2017/08/17/ki-lesz-az-operahaz-uj-igazgatoja/#respond Thu, 17 Aug 2017 12:00:35 +0000 https://librarius.hu/?p=120028   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Pályázatot hirdetett a Magyar Állami Operaház (MÁO) főigazgatói posztjának betöltésére az emberi erőforrások minisztere, mivel a jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter mandátuma 2018 januárjában lejár.

A munkaviszony öt évre szól, a jelentkezéseket a közzététel idejétől számított 30 napon belül várják. A munkakör leghamarabb 2018. február 15. napjától tölthető be – olvasható a kormany.hu oldalon hétfőn megjelent felhívásban.

A főigazgató feladata évadtervet készíteni, amelyben a bemutatandó előadások, hangversenyek meghatározása mellett kitér a művészek, alkotótársak megnevezésére, továbbá a MÁO nemzetközi művészi és kulturális piaci kapcsolatait építeni, a közönség- és ifjúságnevelő programokat fejleszteni. Ki kell dolgoznia a 2018. szeptember 1-jétől 2023. december 31-ig terjedő időszakra szólóan az intézmény évenkénti költségvetési javaslatát. A MÁO 2018. évi eredeti költségvetési támogatása 10 milliárd 804,8 millió forint, melyhez 4 milliárd 460 millió forint tervezett saját bevétel kapcsolódik.

A főigazgatónak egyszemélyi felelős vezetőként kell ellátnia a MÁO alapító okiratában, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatában rögzített feladatokat, az intézményt eredményesen működtetni, részletes szakmai tervet kidolgozni, meghatározni a MÁO szervezeti felépítését és arculatát.

A kiírás szerint a főigazgatóval szemben szakmai követelmény, hogy a művészi kifejezésmódok sokszínűségével őrizze, ápolja és fejlessze az évtizedek alatt összegyűjtött magyar és egyetemes opera- és balettművészeti alkotások értékeit, gondoskodjék a tehetségkutatásról és tehetséggondozásról, valamint a művész utánpótlásról. Tegye lehetővé nemzetközi hírű operaénekesek és balettművészek vendégszerepeltetését, biztosítsa hazánk magas színvonalú művészeti képviseletét az opera és a balett területén külföldön. A főigazgató legyen képes arra, hogy igazgatása alatt a MÁO, mint a legnagyobb magyar kulturális intézmény és a nemzet egyik legfontosabb összművészeti centruma végezze el azon sokszínű feladatait, amelyek a magyarság műveltségének emelése kapcsán jönnek létre. Saját kiterjedt tevékenysége révén – és médiajelenlétének felhasználásával – formálja a társadalom művészet-felfogását, erősítse a MAO közönségkapcsolatait, különös tekintettel a vidéken élőkre, a határon túli magyarokra, a külföldi látogatókra, a műfaj új közönségének kinevelésére, valamint a törzsközönség megtartására és növelésére.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent a legalább ötéves előadó-művészeti szervezetnél szerzett szakmai vezetői gyakorlat, nemzetközi kapcsolatok az opera- és balettművészet terén, az angol mellett további világnyelv tárgyalási szintű ismerete.

A pályázatokat a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell elbírálni.

Ókovács Szilveszter 2011. augusztus 22-től kormánybiztosként, 2012. szeptember 1-jétől megbízott főigazgatóként, 2013. január 28-tól főigazgatóként vezeti a dalszínházat.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/08/17/ki-lesz-az-operahaz-uj-igazgatoja/feed/ 0
A Virtuózok legtehetségesebb fellépőit hallhatod a Margitszigeten https://librarius.hu/2017/08/17/a-virtuozok-legtehetsegesebb-fellepoit-hallhatod-a-margitszigeten/ https://librarius.hu/2017/08/17/a-virtuozok-legtehetsegesebb-fellepoit-hallhatod-a-margitszigeten/#respond Thu, 17 Aug 2017 10:00:27 +0000 https://librarius.hu/?p=120023   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
A Budapesti Nyári Fesztivál hagyományosan a Virtuózok gálakoncertjével köszönti a nemzeti ünnepet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 20-án 20 órától, amelynek része a tűzijáték élő közvetítése is. Az idei Öröm-ünnep koncerten a műsor legújabb felfedezettjei és régi kedvencei mellett Boros Mihály, Junior Prima-díjas zongoraművész, az első évad korcsoportgyőztese is fellép, az est sztárvendége pedig Bogányi Gergely, Liszt-, Kossuth- és Prima-díjas zongoraművész lesz.

A világ első komolyzenei tehetségkutatójának harmadik szériája idén tavasszal került képernyőre a magyar televízióban. A Virtuózok legújabb zenei vetélkedőjét a korábbiaknál is magasabb nézettség kísérte, az ifjú zenészeket a nézők ugyanúgy a szívükbe fogadták, mint régi kedvenceiket. Az augusztus 20-i margitszigeti gálakoncerten színpadra lépnek a harmadik évad döntősei és korcsoportgyőztesei, akik először szerepelnek együtt közönség előtt a műsor vége óta, és a televízióban bemutatott zeneművek mellett új, először játszott darabokkal is készülnek. Fellépnek: Kristóf Réka, operaénekes, a 3. műsor abszolút győztese, Abouzahra Amira, hegedűművész, a 3. évad korcsoportgyőztese, Beeri Benjámin, operaénekes, Lukács Gergely, tubaművész és Simic Aleksander, csellóművész, a 3. műsor döntősei, valamint Lugosi Dániel Ali, klarinétművész, a Virtuózok első nyertese, Szüts Apor, zongoraművész, zeneszerző, karmester, Csabay Zsuzsanna, fuvolaművész és Váradi Gyula, hegedűművész, a korábbi évadok tehetségei.

Az est különlegessége, hogy a műsor első felében Bogányi Gergely és Boros Mihály zongoraművészek lépnek színre, akik már korábban is játszottak együtt, és az év végén közös koncertre készülnek. Misi nemrégiben egy mesterzongorát is kapott Bogányi Gergely ajánlására. Kettejük kapcsolatának fontos állomása az augusztus 20-i koncert, amelyen Schubert-, Debussy- és Beethoven-műveket adnak elő.

Bogányi Gergely

A koncerten Héja Domonkos vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, az ország legrégebben alapított és máig meghatározó, legnevesebb szimfonikus együttesét. A műsorvezetők Batta András és Varga Edit lesznek, az est rendezője Novák Péter.

Az ünnepi forgalmirend-változások miatt a MAHART Színházi hajójárat augusztus 20-án NEM közlekedik. A Margitszigetre érkezéshez a szervezők a 26-os busz sűrített járatait javasolják, amely ezen a napon 18 órától csak az Árpád híd felől közlekedik, rövidített útvonalon: az Árpád híd M és a Centenáriumi emlékmű között. A koncert után a különjáratok ugyanezen az útvonalon, de a Nyugati pályaudvarig szállítják a színház vendégeit.

A fesztivál Városmajori Szabadtéri Színpadán 19 órától Szalóki Ági ad koncertet Csak egy nap a világ címmel, amelyen a harmincas, negyvenes és ötvenes évek magyar swing-slágerei és francia chansonok hangzanak el, kiváló zenészek előadásában.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/08/17/a-virtuozok-legtehetsegesebb-fellepoit-hallhatod-a-margitszigeten/feed/ 0
Hová tart Háy János költészete? – Az Élet és Irodalom 2017/33. számából https://librarius.hu/2017/08/17/hova-tart-hay-janos-kolteszete-az-elet-es-irodalom-201733-szamabol/ https://librarius.hu/2017/08/17/hova-tart-hay-janos-kolteszete-az-elet-es-irodalom-201733-szamabol/#comments Thu, 17 Aug 2017 08:00:48 +0000 https://librarius.hu/?p=120018   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
IRODALMI PUBLICISZTIKA

Grecsó Krisztián Menekülő helyőrség című írása Reményi József Tamás nyílt levelére reflektál.

„Reményi József Tamás valószínűleg az egyik utolsó pillanatban, másfelől hihetetlenül jókor írta meg „nyílt levelét” a Szőcs Géza és tanítványai jelenségről. Az ilyen-olyan irodalmi tevékenységgel álcázott közpénztolvajlásról. Kiállása nem csak felemelő, de sokaknak reményt is ad. Azoknak mindenképpen, akik bizony szinte elhasználták magukat a folytonos és teljesen hiábavalónak látszó kiállásokban, és már ők is megmosolyogták néha, mennyi civil tiltakozást, nyílt levelet írtak alá folyó negyedévben, vagy felesleges interjúban beszéltek arról, hogy „ez így nem mehet tovább”. (…) Krusovszky Dénes fontos megállapítása, miszerint Reményi levele azt bizonyítja, hogy lehetetlenné vált a kulturális közéletben az úgynevezett „középen állás”, egy másik problémába is bevezet minket. Teljes bizonytalanságban élünk, kétségbeesve, alig maradt független fórum, méltósággal pályázható alapítványi pénz, ösztöndíj, alkotóházi hely, színházi munka. Elfogyott a levegő, és ebben a fojtogató helyzetben rémült centizgetés folyik, mi mennyire kínos, mi mennyire becstelen.”

FEUILLETON

Sághy Miklós Holokausztmagyarok című esszéje Török Ferenc és Szántó T. Gábor együttműködéséről, az 1945 című filmről szól.

„Török Ferenc filmje tehát azáltal, hogy a vészkorszak minden magyart érintő következményeire, utóéletére irányítja a figyelmet, a nézőnek is nagyobb teret ad az empátiára, a saját életét, hazáját is meghatározó történelmi esemény átlátására. Mert jóllehet Nemes Jeles László Saul fia (2015) című alkotása a gázkamrák, a krematóriumok világába, a haláltábor „sötét szívébe” enged bepillantást, ami kétségtelenül roppant felkavaró vizuális élmény, ám éppen ezzel az erős (filmnyelvi) gesztussal el is idegeníti, el is „taszítja” a látottaktól a nézőt. Képi világának horrorisztikus hatása ugyanis (melyet a hangsáv „borzalmai” csak tovább erősítenek) inkább a zsigeri viszolygást, mintsem az együttérzést, a befogadói azonosulást szolgálja. Kétségtelenül fontos szembesülni a halálgyárak működésével, belső rendszerével, ám az 1945 mégiscsak azt ajánlja nézőjének, hogy otthonosnak érzett világában ismerje fel a holokauszt hatását és kevésbé nyilvánvaló következményeit.”

KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Visy Beatrix Ötkarikás oxigénharc című kritikája Szijj Ferenc Növényolimpia címmel megjelent regényét értékeli.

„A beteg társadalom számtalan tünetével – „sportágával”, ha már olimpia – és válogatott, jól fejlett példányaival találkozunk a fejezetekben, a diszpozofóbiás (kóros szemétgyűjtő) öregasszonytól kezdve különböző módon kényszeres és mániás, paranoid kényszerképzetekkel terhelt, gyanakvó, rögeszmés alakok tenyésznek e vidéken. Súlyos frusztrációjukat legtöbben erőfitogtatásban, pitiáner vagy kevésbé pitiáner hatalmi játszmákban, kóros szájjártatásban, kivagyiságban, kapzsiságban élik meg és ki. Mindezektől az elbeszélő sem mentes. (…) És mi az a növényolimpia, és mi köze az eddig leírtakhoz? Hát ez jó kérdés. A nyolcvanadik oldaltól időnként belengetett „növényfesztivál vagy hogy hívják, világbajnokság” alig több, mint a többi hasonló képtelen szál, ügy, motívum, amelyek vissza-visszatérnek a mű során. A zárlatban hangsúlyt kap ugyan, a növényolimpia az utolsó nagy fejezet vásár-, fesztiváljellegű helyszíne egy korábbi fejezet rendszerváltás előtti majálisának párdarabjaként; kiderül, hogy lényegében semmi nem változott az országban 30 év alatt. A növényolimpiának mint olyannak, abszurditásának, megrendezésének, lebonyolításának aktuálpolitikai áthallásai egyértelműek, jó alkalom tehát a pénzlenyúlás, a hatalmi játszmák és a megalománia vadhajtásainak ábrázolására.”

EX LIBRIS

Pintér Tibor zenei tárgyú írásában Wolfgang Amadé Mozart válogatott leveleit és dokumentumait, Csehy Zoltán Experimentum mundi címmel megjelent (poszt)modern operakalauzát, a Populáris zene és államhatalom című tanulmánykötetet, valamint A zenei hallás című szöveggyűjteményt szemlézi.

AZ ÉS KÖNYVE AUGUSZTUSBAN

Háy János Az öregtó felé című verseskötetéről Németh Gábor írt Hova lesz a séta címmel elemzést.

„Háy a tágan értett kultúra törmelékeiből készít installációkat. Semmi nem ér semmit, állítja a processzus, de a végén úgy látszik, mintha mondhatná az ellenkezőjét is. Ez mégsem újrahasznosítás, Háy változata ennél radikálisabb, tehát érdekesebb, itt ugyanis inkább visszahaszontalanítás zajlik. A használat mutatja meg a teljes haszontalanságot. A köz- és magánbeszéd elstrapált alakzatai, az úgynevezett magas irodalom már csak ironikusan használható idézetei, a műanyag slágertörmelékek, a lejár(atot)t popkultúra zacca. Az első fülön olvasható vers rögtön „leteszi a garast”, „nem árul zsákbamacskát” stb.  „Itt van az ember, / itt van újra, / itt a feje, keze, lába, (…) szép mint mindig.” Indul az óra, ki tud több allúziót fölfedezni hatvan másodperc alatt, az evangéliumoktól a Pont, pont vesszőcskén, Oraveczen és Weöresen át Petőfi Sándorig.”

VERS

Ebben a számban Balla Zsófia Kántor Lajosra emlékező verse, Lanczkor Gábor két munkája és Várady Szabolcs Ritmuspróbák című variációsora kapott helyet. Itt most Balla Zsófia a közelmúltban elhunyt kolozsvári szerkesztőt, irodalomtörténészt búcsúztató versét idézzük.

HOVÁ LEGYÜNK

Kántor Lajos halálára

Te nem feddtél meg senki távozót,
mert tudtad, élete más tengelyen forog.
Maradtál rendületlen. Erdély árapálya
sodort-emelt. A sors vonóhorog.

Élet karjába engem más halála lök:
örökké leszek, mert veszteségem örök.
Bárhol legyünk, eltűntek alakítanak:
átváltja szívünk minden tapasztalat.

Emléket bontunk, ritkán szárnyakat.

Nehéz jövő forrása nélkül
élni. Jövővel együtt halni is nehéz.

Te szapora betűkbe mentetted Kolozsvárt –
legyen hová lennünk, ha szól a harsona végül.

PRÓZA

Kürti László, Péter János, Potozky László és Morsányi Bernadett prózája mellett a héten Kácsor Zsolt tárcája szerepel.

Részlet Potozky László Égéstermék című írásából:

„Ma kemény harcok voltak az utcán, durván összecsaptak a tüntetők meg a rohamrendőrök, Buller oldalát eltalálták kővel. Az ágyán fekszik, nyöszörög és fel-felszisszen, legalább másfél tenyérnyi a véraláfutás, anyám kenegeti diklofenákkal. Jaj, Küncsöm, ez nagyon ronda, és lehet, hogy el van repedve a borda, mire Buller, ezt csinálják, bazmeg, rá se néz jóformán az ember ezekre a konrádteresekre, és már repül is a járdapiskóta, pszichopata állat az egész.”

RÁDIÓ

Károlyi Csaba rádiókritikája Neuman Gábor a Klubrádióban hallható Utópia című, augusztus 8-i műsoráról szól, melynek vendége Galántai Zoltán volt.

„Neuman provokatív kérdései módot adtak Galántainak arra, hogy higgadtan elmondja megfontolt álláspontját. Világos, hogy ő nem jóslással foglalkozik. A műsor felénél már biztosan az is szimpatizált vele, aki nem ismeri a tevékenységét. Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a műsorvezető harmincnégyszer vágott közbe, kérdezett bele a beszédébe. Ám a rutinos tanárember szelíden tűrte mindezt, és annál nyugodtabban válaszolt, minél vehemensebb kérdéseket kapott. (…) Ez a beszélgetés jó példa arra, hogy az érdekes interjúalany érvényesül akkor is, ha a riporter állandóan közbevág. Sőt, éppen a közbevágásokat kihasználva válhat még gazdagabbá, árnyaltabbá a gondolatmenete. Neuman idegesítő habitusa ez alkalommal véletlenül jót tett a műsornak. Izgalmas csörte volt. De félreértés ne essék: a beszélgetés nem Neuman Gábor miatt, hanem Galántai Zoltán miatt volt jó.”

ZENÉS SZÍNHÁZ

Fáy Miklós és Herczog Noémi  egy-egy zenés darabról írt kritikát. Fáy témája az Evita (Margitszigeti Szabadtéri Színpad), Herczog Noémié pedig a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (Városmajori Szabadtéri Színpad).

Fáy Miklós: A margitszigeti temető

„Nem akarok valami igényességgel tüntetni, de mégis a műfaj maga annyi lehetőséget hordoz, játszani kell, énekelni, táncolni, van történet, van zene, van látvány… Nehéz megérteni, hogy miért jön létre olyan előadás, amely ebből a sok lehetőségből egyet sem tud kihasználni.”

Herczog Noémi: Intelmek a fesztiválozónak

„Ízléstelennek találom, amikor az említett „marihuánás cigarettától” Eszter félönkívületbe kerül, tripjében pedig megidézi a holokausztot. Pedig csak egyetlen cigit szívott, mert mint Józsefnek mondja: csak téged szeretlek, ezt is csak, hogy egyszer nevetni tudjak. Két Ringasd el magad és Hogyan mondjam el között tehát egyszer csak azt halljuk, hogy annál minden csak jobb lehet, mint amikor a nyilasok vonultak végig az úton. Remélem, ezt nem úgy kell érteni, hogy annál még egy fesztivál is jobb.”

Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.

Az ÉS elérhető online is.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/08/17/hova-tart-hay-janos-kolteszete-az-elet-es-irodalom-201733-szamabol/feed/ 1
Megvan az összefüggés a férfi nemzőképessége és közlekedési eszköze között https://librarius.hu/2017/08/17/megvan-az-osszefugges-a-ferfi-termekenysege-es-kozlekedesi-eszkoze-kozott/ https://librarius.hu/2017/08/17/megvan-az-osszefugges-a-ferfi-termekenysege-es-kozlekedesi-eszkoze-kozott/#respond Thu, 17 Aug 2017 06:00:43 +0000 https://librarius.hu/?p=120002   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1996

április, Tajvan – A tajvani partok közelében hadgyakorlatot tartott a kínai hadsereg. Sokakat félelemmel töltött el az erőfitogtatás, bármikor becsapódhatott egy eltévedt lövedék. Egyedül a part mentén dolgozó prostituáltak profitáltak a harci tevékenységből, 7 ezerről 9 ezer tajvani dollárra emelték a tarifájukat, a lövöldözés és ágyúrobaj egészségkárosító hatására hivatkozva.

április, Ausztrália – Új típusú fűnyírót barkácsolt egy tudós, amelynek teljesítményét nem lóerőben, hanem nyúlerőben adta meg. A konstrukció egy biciklikerekeken gördülő, hat méter hosszú, könnyű szerkezetű, alulról nyitott nyúlketrec volt, amelyben két hatalmas baknyulat helyezett el. A nyulak, ha lelegelték a füvet, teljes természetességgel vonszolták arrébb a ketrecet. A fűnyíró szerves részét képezte a fű nyúlbogyós trágyázása is.

április, Franciaország – A toulose-i egyetemen azt vizsgálták, milyen összefüggés van a gyermekáldás és a tömegközlekedéssel, illetve gépkocsival való munkába járás között. A kutatók azt az eredményt kapták, hogy aki mielőbb gyereket szeretne, az a tömegközlekedést használja, mert a kocsiban való hosszas üldögélés túlmelegíti a herezacskót, ami hátráltatja az ondósejtek érését. Akinek pedig ülésfűtése is volt, az jobban tette, ha ezek után gyalog járt munkába.

május, USA – Egy házaspár arra lett figyelmes, hogy a szomszédban nyüszít a kutya. Nyüszített este, nyüszített másnap reggel is. Gyanút fogtak, kihívták a rendőrséget, akik a tűzhely kilincséhez kötözve találták az étlen-szomjan magára hagyott ebet. A négynapos kirándulásról hazatért gazdi később két nap börtönre, és 150 dollár büntetésre ítélték. Ettől kezdve még jobban imádta a kutyáját.

május, Anglia – Felmérést tettek közzé a férfiak autóvezetés közben végzett egyéb foglalatosságairól. A városi közlekedésben a férfiak többnyire az attraktív nőket és autókat gusztálták. 16 százalékuk fél szemmel olvasott, minden tizedik az orrát piszkálta, többségük talált is benne valamit. A 24 évnél fiatalabbak 99 százaléka evett, vagy a barátnője punciját fogdosta.

május, Olaszország – Legtöbb idejét Róma legforgalmasabb pályaudvarán töltötte három idős jó barát. Nem csak ücsörögtek és beszélgettek, de kedvtelésükké vált, amíg a korelnök, a 81 éves nagyapa fölajánlotta segítségét a sokgyermekes családnak, hogy elkalauzolja őket a városban, remek szállásokat mutat, addig a másik két, 63 és 68 éves nagyapa meglépett a bőröndökkel. Utolsó karitatív tevékenységüket idén tavasszal végezték.

június, Columbia, Ecuador – A két ország határán húzódik egy hegycsúcs, amelyet eredetileg 2 és fél négyzetkilométernyi jégtakaró borított. Aztán lassan fogyni kezdett. Sokan a globális felmelegedésre gondoltak, holott a környéken lakók fagylaltkészítéshez hordták el a jeget.

június, Svájc – Új telefonos lelkisegély-szolgálat állt rendelkezésére azoknak, akik úgy gondolták, elrabolták az ufók. Engem nem csak elraboltak, mondta egy sírdogáló női hang, hanem meg is erőszakoltak. És, kérdezte a szociálpedagógus, aki hitelesnek tartotta a beszámolót, most mihez kezd, hogy fog ezek után élni. Nem tudom, fogalmam sincs, de az biztos, hogy nagyon fognak hiányozni.

június, Egyiptom – Nyolc leányával és feleségével állított be a rendőrségre egy férfi. Kérem, vigyázzanak rájuk, amíg én távol leszek, mondta. De mégis, hogy gondolja ezt, kérdezte a rendőrfőnök. És egyáltalán hová megy? Kérem, mondta a férfi, még csak véletlenül se engedjék utánam őket. Nyolc leány után végre született egy fiam, és szeretném minden időmet az ő nevelésével tölteni.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/08/17/megvan-az-osszefugges-a-ferfi-termekenysege-es-kozlekedesi-eszkoze-kozott/feed/ 0
Esterházy Gitta kapja idén a Krisztina-díjat https://librarius.hu/2017/08/16/esterhazy-gitta-kapja-iden-a-krisztina-dijat/ https://librarius.hu/2017/08/16/esterhazy-gitta-kapja-iden-a-krisztina-dijat/#respond Wed, 16 Aug 2017 18:00:09 +0000 https://librarius.hu/?p=120014   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Esterházy Gitta, Esterházy Péter Kossuth-díjas író özvegye kapja idén a Gyémánt László festőművész felesége emlékére alapított Krisztina-díjat. Az elismerést augusztus 21-én, hétfőn adják át a budapesti Károlyi Étteremben.

A díjat minden évben azok kaphatják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, kiváló művészi teljesítmények születhettek.

Mint írják, az elismerést Gyémánt László festőművész adja át.

A Krisztina-díjat szeretett felesége emlékére – Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, a család barátja javaslatára – Gyémánt László alapította 2011-ben.

A díj Benedek György szobrászművész alkotása, a bronzplaketten Gyémánt Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László festménye alapján készített.

Az első Krisztina-díjat a kuratórium döntése alapján 2011-ben Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége kapta. Az elismerést 2012-ben Haraszty Éva, Haraszty István Édeske kinetikus szobrász felesége vehette át, 2013-ban Radnóti Zsuzsát, Örkény István író özvegyét, 2014-ben Kilián Katalint, Juhász Ferenc költő özvegyét tüntették ki. A díjat 2015-ben Gálvölgyi Judit, Gálvölgyi János színművész felesége, 2016-ban pedig Gyürey Vera, Szabó István filmrendező felesége vehette át.

A díjról héttagú kuratórium döntött.

Az ünnepségen, amelynek háziasszonya Hernádi Judit színművész lesz, Gyémánt László, Dés László és Székhelyi József köszönti a díjazottat.

Gyémánt Krisztina 2011. február 12-én gyógyíthatatlan betegségben, 42 évesen hunyt el. Krisztina 20 éves korában ismerkedett meg a művésszel, közös életük huszonkét éven át tartott.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/08/16/esterhazy-gitta-kapja-iden-a-krisztina-dijat/feed/ 0
Elhunyt a vallási szertartás magyar áldozata, egy fiatal lány https://librarius.hu/2017/08/16/elhunyt-a-vallasi-szertartas-magyar-aldozata-egy-fiatal-lany/ https://librarius.hu/2017/08/16/elhunyt-a-vallasi-szertartas-magyar-aldozata-egy-fiatal-lany/#comments Wed, 16 Aug 2017 16:00:42 +0000 https://librarius.hu/?p=120011   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Egy fiatal nő a magyar áldozata a kedd este Madeira szigetén, egy vallási ünnepségen történt balesetnek – mondta el a lisszaboni magyar nagykövetség munkatársa szerda délelőt. Fürjes Róbert azt is közölte: a hivatalos információk szerint vizsgálatot rendeltek el a 200 éves fa kidőlésének ügyében.

A körülményekről annyit tudnak, hogy Nagyboldogasszony ünnepén hatalmas tömeg gyűlt össze Madeira szigetén, s egy 200 éves tölgyfa rádőlt a tömegre. A portugál sajtóban megjelent az is, hogy nyáron a helyi önkormányzathoz több jelzés is érkezett, hogy a fa nagyon rossz állapotban van, ezért tenni kellene valamit az ünnep előtt – amelyen várhatóan tömegek vesznek részt -, az illetékes hatóságok viszont nem tettek semmit.

A nagykövetség munkatársa az egyik kórházban szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatóról beszámolva azt mondta: a kedd este odavitt 16 sérült közül kilencet hazaengedtek, hét embert továbbra is kezelnek. A hét súlyosabb sérült között öt felnőtt és két gyermek – egy 2 éves és egy 14 éves – van.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) minden áldozat hozzátartozójának kifejezte részvétét, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt. A tiszteletbeli konzul továbbra is Madeira szigetén van és folyamatosan tartja a kapcsolatot a helyi hatóságokkal. A magyar nagykövetség továbbra sem tud további magyar érintettről.

A baleset magyar halálos áldozata egy fiatal nő, aki élettársával vett részt az ünnepen. Az élettársa szintén megsérült, de már elhagyhatta a kórházat. A nagykövetség a nő édesapját tájékoztatta. A teljes konzuli szolgálat minden segítséget megad az áldozat családjának az ügyintézésben, köztük a hazaszállítás, a halotti anyakönyvi kivonat kiállításának teendőiben.

A Portugáliához tartozó Madeira szigetén kedd este egy szabadtéri kegyhelyen dőlt rá az összegyűltekre egy fa. A balesetben 13-an meghaltak – köztük több külföldi – és többen megsérültek. Az emberek a Nossa Senhora do Monte (Montei Miasszonyunk) nevű ünnepet tartották volna meg, amikor a baleset megtörtént.

Madeira regionális kormánya háromnapos gyászt hirdetett meg.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/08/16/elhunyt-a-vallasi-szertartas-magyar-aldozata-egy-fiatal-lany/feed/ 1
Meglepő eredmények: Feltérképezték az egymáshoz kapcsolódó betegségeket https://librarius.hu/2017/08/16/meglepo-eredmenyek-felterkepeztek-az-egymashoz-kapcsolodo-betegsegeket/ https://librarius.hu/2017/08/16/meglepo-eredmenyek-felterkepeztek-az-egymashoz-kapcsolodo-betegsegeket/#respond Wed, 16 Aug 2017 14:00:27 +0000 https://librarius.hu/?p=120008   Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
Négy magyar kutatócsoport összefogásával, egy hatalmas egészségügyi adatbázis elemzésével új, olykor meglepő kapcsolatokat mutattak ki ismert betegségek megjelenése között a kutatók. A most közétett térkép segíthet a komplex betegségek biológiai hátterének megértésében.

Kóros elhízás, depresszió és cukorbetegség, migrén és irritábilis bél szindróma – a most közzétett térkép sokat segíthet a komplex betegségek biológiai hátterének megértésében, de hozzájárulhat a precíziós medicina és személyre szabott orvoslás fejlődéséhez is.

Mint írják, közismert jelenség, hogy egyes betegségekhez gyakrabban társulnak más kórképek, mint az önmagukban várható lenne. A depresszió például gyakran fordul elő fájdalomhoz köthető betegségekkel, például a migrénnel. Ezeknek az úgynevezett komorbiditásoknak a tanulmányozása rávilágíthat a betegségek közös biológiai eredetére, vagy az azokat kiváltó közös környezeti hatásokra is.

A hagyományos elemzések viszont általában csak két betegség kapcsolatát elemzik, figyelmen kívül hagyva, hogy ezt a kapcsolatot esetleg egy harmadik betegség, vagy ahhoz társuló genetikai vagy molekuláris eltérés okozza.

A Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóinak most megjelent közös tanulmánya éppen az ilyen, összetettebb kapcsolatok feltárásával foglalkozik.

A PLOS Computational Biology folyóiratban ismertetett kutatás egyik legfontosabb célja az volt, hogy feltárják a kórképek egymásra hatásának teljes rendszerét – szakmai nyelven multimorbiditási térképét -, minden információt felhasználva a lakosság körében gyakran előforduló betegségekről. A négy kutatócsoport közül kettő a Nemzeti Agykutatási Programban (NAP) dolgozik.

A kutatók egy hatalmas méretű egészségügyi adatbázis statisztikai elemzésével készítették el multimorbiditási térképüket, amely egyebek mellett a depresszió esetén a már ismert pszichiátriai komorbiditásokat (például szorongás, stressz, idegösszeomlás és szülés utáni depresszió) is megmutatja. Érdekes eredmény, hogy a kóros elhízás egy kivételesen erős, közvetlen kapcsolatot mutatott a depresszióval, és szemben az eddigi véleményekkel, a kóros elhízás közvetítette a kapcsolatot a depresszió és több metabolikus, valamint szív- és érrendszeri betegség között, mint például a magas koleszterinszint, cukorbetegség és magas vérnyomás. További fontos eredmény, hogy a migrén közvetlen kapcsolatot mutatott az irritábilis bél szindrómával (utóbbiban a betegek görcsös hasi fájdalommal, hasmenéssel vagy székrekedéssel és egyéb emésztési problémákkal küzdenek).

A vizsgálatok számos betegség esetén igazolták a korábban már kimutatott közvetlen kapcsolatot – így például a gyomorégés – más néven refluxbetegség – szoros közvetlen kapcsolatban van az elhízással és a depresszióval is, továbbá hasonlóan erős és közvetlen kapcsolata van számos más betegséggel, például a magas koleszterinszinttel, vagy a helicobacter – egy gyakori gyomor-bélrendszeri kórokozó okozta – fertőzéssel is.

Korábbi kutatások eredményeinek felhasználásával azt is sikerült igazolni, hogy a betegségek között most kimutatott kapcsolatrendszer a korábbi betegség-betegség hálózatokhoz képest sokkal erősebb összefüggést mutat a már feltárt biológiai háttérismeretekkel, így például a betegségek közös genetikai faktoraival és közös molekuláris útvonalaival.

A kutatócsoport tagjai a UK Biobank nevű adatbázis 117 ezer résztvevőjének közel 250 különböző betegségre vonatkozó adatait használták fel, és két statisztikai módszert ötvöztek az elemzés során. Eredményük azért is számíthat visszhangra, mert a korábbi, ilyen jellegű kutatásoknál leginkább a biztosítótársaságok által szolgáltatott, és emiatt torzításokat tartalmazó adatbázisokat alkalmaztak. A UK Biobank adatbázisa viszont sokkal részletesebb, sokszorosan ellenőrzött, ezért pontosabb, valós egészségügyi adatokat tartalmaz.

A nagyszabású adatelemzésben résztvevő tudományos műhelyek között van az MTA-SE Neuropszichofarmakológiai és Neurokémiai Kutatócsoport, a NAP-A-SE Új Antidepresszáns Gyógyszercélpont Kutatócsoport, az MTA-SE-NAP B Genetikai Agyi Migrén Kutatócsoport, valamint a BME Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszék.

A teljes cikket a MTA oldalán olvashatod.

  Read more...

This article is copyright ©  Librarius

]]>
https://librarius.hu/2017/08/16/meglepo-eredmenyek-felterkepeztek-az-egymashoz-kapcsolodo-betegsegeket/feed/ 0