+ Ajánló

David Fray hét év után újra Beethovent játszik Budapesten

David Fray

Vannak, akik Glenn Gouldhoz hasonlítják, mások pedig épp hogy ellentétbe állítják David Fray szilaj, életigenlő felszabadultságát.

Keresés a weben

Amikor nehezen indul a nap, vagy az emberre rátör a délutáni álmosság, meg lehet inni egy jó erős kávét, nyomhatunk pár fekvőtámaszt, vagy éppen elindíthatjuk a YouTube-on szabadon elérhető Swing, Sing and Think című filmet, amelyben David Fray játszik Bach-versenyműveket. Az az energia, életöröm és áradó boldogság, ami azonnal hatalmába keríti az embert, minden egyes alkalommal megerősíti, hogy igen, ez az, amiért érdemes élni: a művészet, és azon belül a zene mindent meggyógyító hatalmáért.

A videó alatt elérhető kommentekben többen írják, hogy már körülbelül ezerszer megnézték ezt a filmet. Nehéz pontosan megfogalmazni, mi az, ami David Fray játékában ilyen erős hatást tesz. Egyszerre árad belőle szenvedély, humor, odaadás, mélység, érzékenység, intelligencia. Vannak, akik Glenn Gouldhoz hasonlítják, mások pedig épp hogy ellentétbe állítják Fray szilaj, életigenlő felszabadultságát Gould pontos, aszkétikus elmélyültségével.

David Fray számtalanszor nyilatkozta: legfontosabb célja, hogy a zongora „énekeljen és beszéljen” – talán ez az, ami játékát olyan emberivé teszi és közel hozza a közönséghez.

Kár, hogy a Beethoven-versenyművekről nem készült hasonló film, mert akkor lenne mivel hangolódni David Fray budapesti koncertjére. A fiatal francia zongoraművész áprilisban érkezik Magyarországra, hogy a Bartók Tavasz fesztiválon Beethovent játsszon a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, illetve szólistatársaival: Baráti Kristóffal és Várdai Istvánnal. Az évad egyik legjobban várt koncertjére április 14-én kerül sor a Müpában, a program pedig a versenymű-repertoár legnépszerűbb darabjai közül kettő: Beethoven 3., c-moll zongoraversenye és C-dúr hármasversenye lesz.

David Fray

Liszt Ferenc Kamarazenekar

A budapesti zenerajongók felidézhetik, hogy Fray 2015 májusában már játszott Budapesten Beethovent: akkor a 2. zongoraversenyt adta elő a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével, tomboló sikerrel. A mostani koncerten azonban az egyedüli moll hangnemű Beethoven-zongoraversennyel megmutathatja, hogyan értelmezi a talán legelmélyültebb, legbensőségesebb Beethoven-versenyművet, amelyet ebben az országban legtöbben Fischer Annie páratlan tolmácsolásában ismertünk meg. Ezután pedig a fény hangnemében kompontált csillogó, monumentális Hármasverseny következik, ahol Fray két összeszokott magyar vonósszólista oldalán mutathatja meg ragyogó tehetségét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top