+ Irodalom

Érettségi tantárgy lesz a hazugság

Mindenki hazudik, s ha már hazudik, akkor inkább csinálja jól, mint rosszul. A HAZUDÓS című kötet tekinthető beavatásnak.

Hazudós / Novellák kegyes kis hantázásokról és ordas nagy hazugságokról – Menő könyvek, 2019 – szerkesztő: Csapody Kinga – szerzők: Bencze Blanka, Dragomán György, Erdős Zsuzsanna, Háy János, Horányi Hanna Zelma, Jászberényi Sándor, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Király Anikó, Mészöly Ágnes, Nyáry Luca, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina – 296 oldal, keménytáblás kötés – ISBN 978-963-4036-22-7

Az az igazság… – már tudjuk is, hogy az így kezdődő mondatok általában hazugságba torkollnak, mégis – az az igazság, hogy én kedvelem ezt a kötetet. Menő. A Hazudós egy olyan könyv, mely bár hivatalosan a kamaszoknak szól, hiszen a Menő Könyveknél jelent meg, de a felnőttebbeknek sem válik kárára. Sőt…

Ez a novellagyűjtemény, mely elődjeihez hasonlóan Weiler Péter borítóját viseli magán, egy olyan sorozatnak a része, melyben idősebb és fiatalabb magyar írók jelennek meg egy-egy téma köré írt novellával. Az első és a Szakítós után őszinte kíváncsisággal vártam, hogy mi következik, hiszen téma akad(hat) bőven.

Ha őszintére hazudjuk magunkat,

akkor könnyen beláthatjuk, hogy a hazugság jelen van mindenhol, átszövi – és talán fenn is tartja – az életet. Nincs olyan, aki nem hazudik, s ha jobban odafigyelünk, akkor kiderül, hogy ez egyáltalán nem emberi sajátosság, hiszen az állatok és a növények között is sok olyan akad, ami/aki másnak mutatja magát, mint amilyen a természete szerint. Az ember sem kivétel, talán csak az alkalmazkodóképessége nagyobb, s lehetősége van arra, hogy a hazugságokat – jó esetben – felismerje. Bár az sem biztos, hogy minden hazugságot fel kell ismerni.

Ilyenformán a Hazudós című kötet, egy bizonyos életkor fölött mindenkinek ad valamit.

A kamaszok azért tekinthetők kiemelt célközönségnek, mert ez az a kor, amikor a gyermekkor ábrándjainak helyét át kell vennie a „zord valóságnak”… és ebbe beletartozik a hazugság megfelelő kezelése. Aki volt kamasz, az bizonyosan emlékszik még, hogy az igazság újsütetű bajnokaként mennyire szánalmasnak látta/láthatta a felnőttek hazug és képmutató világát. miközben persze a kamasz élete is tele van hazugságokkal, az egészen aprótól a hatalmasig.

Az előző két kötet még (szinte a szerkesztői szándéktól függetlenül) hordozott hazugságos történeteket, olyanokat, amelyek benne lehetnének ebben a kötetben is. Elvégre az első szerelem és a szakítás is olyan téma, amelyben szükségszerűen és törvényszerűen helye van a hazugságnak. Talán ebből a felismerésből (is) táplálkozhat a mostani témaválasztás. A hazugság el- és kikerülhetetlen, s ha jobban belemászunk a témába, tényleg eljuthatunk odáig, hogy nem is olyan bornírt ötlet nyíltan, tananyagszerűen elővenni ezt a témát.

„Jól van, azért látom, kezdik felfogni ennek a tantárgynak a jelentőségét. Végre valami, ami igazán az életre nevel, aminek van értelme. Mennyit harcoltunk azért, hogy az iskola ne haszontalan témákkal foglakozzon. Az én időmben még szó sem lehetett ilyesmiről. Arany János? József Attila? Őszintén, mit adhatnak maguknak ebben az évezredben? Versidézetek, ömlengések a naplementéről, meg a szerelemről, meg nemzeti öntudatról?…”

– szónokol Bencze Blanka novellájában a hazugságot oktató tanár az érettségi tárggyá emelt hazugságról. S ha körülnézünk a világban…

A könyvben található tizenhárom novella stílusban, szerkezetben és üzenetében is annyira különbözik egymástól, amennyire csak lehet. Szerethető és meglepetésekkel teli könyv, mely érdekes gondolatokat inspirálhat, fontos kérdések tisztázásában segíthet. De az is elég, ha csak elgondolkodtat. (Hazudnék, ha azt írnám, hogy a világ legjobb könyve, mely választ ad az élet minden kérdésére,de…)

A Hazudós a világ legjobb könyve, melyben a világ legjobb írói választ adnak az élet minden kérdésére. Is.

Érettségi tantárgy lesz a hazugság
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Daam szerint:

    Már most is az. Úgy hívják, hogy történelem. 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top