+ Tudomány

A Gyémánt szútra is szerepel az írás evolúcióját bemutató kiállításon

Ötezer év íráskultúráját mutatja be egy kiállítás, amely a londoni Britsh Libraryben nyílt meg a hétvégén.

A globális írástörténeti áttekintés a mezopotámiai, egyiptomi, kínai íráskultúra mellett az amerikai kontinens írásaival is foglalkozik. A Writing: Making Your Mark című kiállításon az írás evolúciójának áttekintése egészen a legfejlettebb technológiáig jut el. A tárlat több mint 40 különböző írásrendszert tekint át az ötezer éves Jemdet Nasr-i sumér agyagtábláktól a digitális írásjelekig.

A kiállítás a történeti kronológia mellett az írással mint művészettel, kifejezésformával és eszközzel is foglalkozik.

A tárlat legizgalmasabb tárgyai között szerepel a Gyémánt szútra tunhuangi fablokkos nyomtatott példánya 868-ból, amelyet a világ legkorábbi dátummal ellátott nyomtatott könyvének tartanak. Mint a British Library szakértője hangsúlyozta: a fablokkos nyomtatás a legjelentősebb kínai találmányok közé tartozik. A Gyémánt szútrát a XX. század elején Stein Aurél találta meg a tunhuangi kéziratok között.

„Mert a múló világban minden lételem olyan:

akár egy csillag a derengő hajnalban, vagy
egy buborék a folyó felszínén, olyan:
mint a villámfény a nyári felhők között, olyan:
mint az ellobbanó lámpafény,

a futó jelenés, vagy a röpke álom.”

Először láthat a közönség egyebek mellett egy 3600 éves, hieroglifákkal borított egyiptomi mészkőtáblát, a könyvtár gyűjteményének legrégibb darabját, amely egy Ozirisz istenhez szóló himnuszt tartalmaz.

A kiállított darabok között van William Caxton, az első angol nyomdász első nyomtatása a Canterbury mesékből, amely 1476-77-ben készült. Geoffrey Chaucer kötetének ez a példánya ugyancsak egyedülálló a maga nemében a könyvtár gyűjteményében.

A könyvtár audiotúrákat szervez a gyengén látó vagy vak érdeklődők számára és első ízben indít autizmusbarát egyedi tárlatvezetést is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top