+ Irodalom

Deréky Pál avangárdkutató kapta a Korunk kulcsa díjat

A Korunk éves díját, a Korunk Kulcsát 2019-ben Deréky Pál irodalomtörténésznek, a Bécsi Egyetem ny. professzorának ítélte a szerkesztőség. A díjat az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében adták át. Laudációt mondott Balázs Imre József (főszerkesztő-helyettes, Korunk), a díjat átadta Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő. Deréky Pál a díjátadón a Korunk rendszerváltás utáni, német nyelvterületen való jelenlétének lehetőségeiről beszélt.

Deréky Pál a magyar avantgárd és neoavantgárd irodalom legismertebb kutatói közé tartozik. Legutóbb Szakirodalom felnőtt olvasók számára címmel közölt cikket a Korunkban, a 2018. májusi, Hippik, protesztmozgalmak, 1968 című tematikus számban.

Részlet a laudációból:

„Fejtő Ferenc, Poszler György, András Sándor, Pomogáts Béla, Egyed Péter, Markó Béla társaságában olyan irodalmárok között emlegethetjük ezután, akiket összekapcsol a szellemi nyitottság és kíváncsiság.

A budapesti születésű Deréky Pál 1964-ben, tizenöt éves korában vándorolt ki családjával Ausztriába – miután az ötvenes évek Magyarországán felhalmozódó családi tapasztalatai arról szóltak, hogy milyen „osztályidegenként”, periférián élni a létező szocializmusban. 1980-ban doktorált Bécsben, ezt követően 2013-ig volt a Bécsi Egyetem meghatározó oktatója.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top