+ Gasztro

Már alszik a gyereked, és te visszalopod a karácsonyra adott könyvet!

A meghökkentő és elbűvölő atlasz lapozgatása felér egy kiadós lakomával, viszont nem hizlal. Annyi a világ, amennyit megismersz belőle.

Giulia Malerba – Febe Sillani: Ízes bolygó [Mappe del Gusto]– Manó Könyvek, 2016 – fordította Túri Zsuzsanna – magyar szakmai lektor Gianni Annoni – 78 atlasz méretű oldal, kemény kötés – ISBN 978-963-4032-81-6

Tehetsz-e többet annál, mint hogy megmutatod a gyermekednek: a világ sokkal nagyobb, sokkal színesebb és sokkal érdekesebb annál, mint amilyennek ebből a morogva, magára figyelő kis országból tűnik? Jó, elismerem, van még egy csomó más dolog, amit tudnia kell, de ha lehetőség adódik arra, hogy kedvvel és ezért gyakorlatilag észrevétlenül szippantsa magába a tudást, akkor azt nem kellene kihagyni.

A könyv méretére jellemző, hogy nem lehet betenni egy átlagos házi szkennerbe...

A könyv méretére jellemző, hogy nem lehet betenni egy átlagos házi szkennerbe…

A Manó Könyveknél felfedezték, hogy a külföldön több műhelyben is készülő atlasz formátumú gyerekkönyvek alkalmasak arra, hogy szerethető módon közvetítsenek tudást. A lengyel szerzőpáros – Aleksandra Mizielińska and Daniel Mizieliński – már két nagyszerű atlasszal képviselteti magát a magyar könyvpiacon, s most ezen a nyomvonalon továbbhaladva jelent meg az Ízes bolygó.

A könyv sokkal inkább böngészni-, mint olvasnivalót kínál, de ezzel talán már senkinek sincs baja ebben a vizualitásra épülő, és a lineáris összefüggéseket – az egyetlen olvasatot – háttérbe szorító világban. Az atlasz létrehozói nem tűztek maguk elé elérhetetlen célokat, a teljesség igényét mellőzve, az érdekességeket felvillantva járják körül a bolygót, hogy kontinensenként haladva megismerhessük az alapanyagokat, a különleges ételeket, a területen élő jellegzetes állatokat. Külön figyelmet fordítanak azokra a termékekre, melyekkel egy-egy adott terület helyi parasztjainak, halászainak és hagyományos/fenntartható technikákat alkalmazó embereinek munkáját dicsérik. (Itt egy pillanatra talán érdemes lenne megállni, hogy elgondolkodjunk azon, ami a hagyományos magyar halászattal az elmúlt időben történt. De most ne keseregjünk!)

A közeli, vagy nem annyira közeli, de általunk esetleg ismert országok jó lehetőséget adnak arra, hogy gyerekeinknek meséljünk saját tapasztalatainkról, s közben titokban azért rácsodálkozhatunk arra, is, amiről még nem hallottunk. A gasztronómiai szempontból ismeretlen országok pedig a felfedezés örömét nyújtják. Nem mellesleg, ha a van nagyobb gyerek a családban, érdemes abból a feltételezésből kiindulni, hogy ő is megpróbálja elcsenni a könyvet, hogy színesebbé tegye azt, ami az általában meghökkentően száraz és unalmas földrajz órákon tananyaggá aláztatott.

Magyarország térképét tanulmányozva örömmel vehetjük tudomásul, hogy a dobostorta és a lecsó között ott van a flódni is, ahogy az olasz szerzők felfigyeltek arra, ami nekünk csak addig természetes, amíg itthon vagyunk, a tejfölre – ami a világon szinte bárhol máshol csak valami híg „izé”.

Az Ízes bolygó egy egyszerű, hétköznapi bevásárlás kapcsán is nyújthat élményeket, hiszen ezeken az oldalakon feltűnnek azok a termékek, gyümölcsök, vagy akár készételek, melyeket ma már ott sorakoznak minden nagyobb bolt polcain. Szerintem nincs olyan gyerek, aki otthon ne kutatna boldogan a licsi, az édesburgonya, a pomelo, a papaya vagy akár a megszokottnak tűnő padlizsán után.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top