+ Ajánló

Skrupulust minden gyereknek!

Mivel bűvöli el egy több száz éve halott nyomozó a kislányt, aki nem találja helyét a megszokott világban? Derek Landy-től megtudhatod!

Derek Landy: Az Ősök jogara / Egy dörzsölt koponya kalandjai [Skulduggery Pleasant] – Manó Könyvek, 2016 – fordította Juhász Viktor – borító tervezte Tom Percival – 384 oldal, puha kötés – ISBN 978-963-403-227-4

Egyesek szerint különösen fontos lenne, hogy az okostelefonokkal összenőtt kiskamaszokat az olvasás felé tereljük. Ilyen szempontok miatt értékelték nagyra a szülők a Potter-gyerek sokkötetnyi történetét, és ilyen szempontból lehet hatásos Derek Landy regénye, Az ősök jogara, amit a Manó Könyvek jelentetett meg. Itt beleolvashatsz!

A könyvpiacon kiemelt helyet kellene kapnia azoknak a könyveknek, melyek a klasszikus mesékből kinőtt, de a felnőtt könyvek iránt még nem érdeklődő kiskamaszokat célozza meg. Egészen biztos, hogy ez az a kor, amikor sokan, akiket korábban sikerült könyvközelbe segíteni, ilyenkor pattannak meg. Derek Landy regénye ezen a vidéken mozog, hőseiért igazán lehet izgulni.

Adott egy kislány, akivel igazából semmi komoly gond nincsen, egyszerűen csak kicsinek, szűkösnek, kevésnek érzi a világot, ahol élnie adatott. Hiába a rendezett családi háttér, a szerető szülők, és a kedves nagybácsi, valami mégis hiányzik neki. Ez a sivárnak semmiképpen nem nevezhető – egyszerűen csak „uncsi” – világ alakul át akkor, amikor Stephanie kedvenc nagybátyja váratlanul meghal:

Gordon Edgley hirtelen halála mindenkit döbbenetesen váratlanul ért – különösképpen az érintettet. Az egyik pillanatban még a dolgozószobájában ült, a huszonötödik mondat hetedik szavánál tartott új könyve, A sötétség, mint záporeső utolsó fejezetében, a következő pillanatban pedig halott volt.

– olvashatjuk a regény legelején, és innentől Stephanie-val együtt egy olyan világba csöppen az Olvasó, ahol nincs megállás, hiszen Stephanie életében feltűnik Skrupulus Fondor, a detektív, aki mágikus ügyekben nyomoz, és kéretlen-kelletlen bevezeti a kislányt is ebbe a furcsa világ mögötti világba, ahol semmi nem az, aminek látszik. Kiderül, hogy Gordon bácsi nem „csak úgy” meghalt, s az is, hogy az egész ismert világot elpusztíthatja az, aki az ősök jogarát birtokolja.

A filmszerűen mozgalmasra megírt, amúgy is izgalmas regény bővelkedik akciójelenetekben, melyeket a szerző úgy írt meg, hogy egy forgatókönyvírónak már tényleg nem sok dolga maradt. A regény cselekménye az elejétől a végéig elképesztő tempóban pörög, és ha szülő belenézne, hogy mit is adna a gyerek kezébe, akkor számolni kell azzal, hogy ez a világ mg felnőtteket is beszippantja.

Akkor pedig különösen érdemes vigyázni, ha a gyermekünk a strandon, a tűző napon kezdi olvasni a könyvet. Próbáljuk meg egy-egy fejezet végén, legalább egy rövid csobbanás erejéig a víz felé terelni, ha ez nem sikerül, akkor kenjük be magas faktorszámú naptejjel, és figyeljünk arra, hogy sok folyadékot fogyasszon. ha úgy alakul, hogy otthon, a szobában kezdi el olvasni Az ősök jogarát, akkor viszont szülőként érdemes gondoskodni valamilyen programról, mert különben unalmas nap elé nézhetünk. Jó alkalom, hogy a felnőtt is elővegyen egy könyvet…

…amit majd folytathat, amikor megjelenik Derek Landy regényének második kötete, a Játék a tűzzel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top