Szécsi Noémi – Fehér Béla: Hamisgulyás – Helikon Könyvkiadó, 2015 – borítóterv: Tillai Tamás – belívek: Széplaki Györgyi – 336 oldal, kemény kötés – ISBN 9789632272894
A huszadik század, a két világháborúval, meg a különböző forradalomnak és/vagy reformnak tűnő csapásaival az élet minden területére hatással volt. Szécsi Noémi és Fehér Béla – nem hiszem, hogy be kell őket mutatni az olvasó embereknek – a világégések gasztro-kulturális vonzatait tette a Hamisgulyás című kötet tárgyává. Szinte szűz területre tévedtek, hiszen ezt a kérdéskört ezideig a történészek is hanyagolták, ami érthetetlen, ha azt vesszük, hogy „a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út”. Ráadásul cudar időkben nem is a szívről, hanem konkrétan a túlélésről van szó – az otthonokban ugyanúgy, mint a hadseregben, vagy éppen a lágerekben és fogolytáborokban.
Az eddig feltáratlan téma hihetetlenül gazdag – ebből a szempontból feltáratlan forrásokkal – rendelkezik. Radnóti Miklósné naplója legalább annyi érdekességet rejt, mint a korabeli napilapok, szakácskönyvek és receptgyűjtemények. A személyes visszaemlékezések is aranybányaként működnek, ahogy a legkülönbözőbb kormányrendeletek is. A kötetet lapozgatva nehezen érthető, hogy miért nem született eddig a Hamisgulyáshoz hasonló munka!
Takarékos pörkölt
A pörköltnek való húsból előbb húslevest főzünk, ha megfőtt, pörköltnek elkészítjük, jó sok hagymával és paprikával; a leves zavaros aljából öntünk reá, ha kell hozzá lé…
A Hamisgulyás szerzőit néha talán a hozzávalók bősége és sokszínűsége ejthette zavarba, de pont a helyes arányok beállításához, és az elkészült műremek fogyaszthatóvá tételéhet volt szükség olyan szerzőkre, mint Szécsi Noémi és Fehér Béla. A kötet érdekességei közé tartozik, hogy a szerzők – mint a köszönő szavakból kiderül – a rejtélyes Kondor Vilmos sajtógyűjteményét is használhatták.
Hamis velő szárított zabból
5 deka szárított zabot fél liter sós vízben péppé főzünk, tűzről levéve hűlni hagyjuk, ha kihűlt, 2 egész tojást, egy összevagdalt gombát, kevés borsot keverünk hozzá, ezután négy deka forró zsírban keverés közt az egész masszát átsütjük.
Örvendjünk ennek a – borzongó csodálkozástól tágra nyílt szemmel forgatható – kötetnek, s ha „beüt a krach”, akkor se ezt cseréljük el krumplira, mert a benne található „háborús receptek” még akár jól is jöhetnek:
A mostani viszonyok között, amikor tejhez drágán, vagy egyáltalában nem lehet jutni, nem árt megjegyezni, hogy a palacsinta tej nélkül is készíthető…
… a recept részletei a könyv 303. oldalán. A címben emlegetett Tüdőpuding pedig a 262. oldalon található.