+ Irodalom

A budapesti ember szenvedélyes, és szenvedélyesen szereti városát

100 szóban Budapest

Sok jó ember kis helyen is elfér. A Bálnában meg pláne. Péntek este kihirdették a 100 Szóban Budapest történetíró pályázat győzteseit, és a legjobb sztorikról készült illusztrációkról is lehullt a lepel.

Sok jó ember kis helyen is elfér. A Bálnában meg pláne! Október 2-án, péntek este kihirdették a 100 Szóban Budapest történetíró pályázat győzteseit, és a legjobb sztorikhoz készült 12 illusztrációt immár élőben is megcsodálhattuk. A Mindspace nonprofit szervezet felhívására rekordszámú, 1154 pályamű érkezett szeptember 1-jéig. A lelkesedés a péntek esti kiállítás megnyitóval egybekötött eredményhirdetésen is nyomon követhető volt, a Bálnában ugyanis egy tűt sem lehetett leejteni. Mielőtt a szervezők kihirdették volna az első három helyezettet, Kobrizsa Ádám, a Mindspace egyik alapítója idézte fel, miként is indult a 100 Szóban Budapest project, majd a mikrofonhoz lépett Szőllőssy Balázs, a három tagú zsűri egyik ítésze.

Örülök, hogy zsűriként idén még nehezebb dolgunk volt, mert még több pályaművet olvashattunk el. Úgy látom, a tavalyi díjazottak közül is megjelentek itt ismerős arcok. Remélem, hogy szép lassan éves találkozóvá válik majd ez a rendezvény. A Fiatal Írók Szövetségében nem csak arra helyezzük a hangsúlyt, hogy professzionális írókat neveljünk ki. Úgy gondoljuk, az írás egy közösségi élmény, és a 100 Szóban Budapest pályázat egy nagyon szép példája ennek. Már a tavalyi kiírásban is kiderült, hogy a budapesti ember nagyon szenvedélyes, és szenvedélyesen szereti a városát. A beérkezett alkotások közt sok aktuális téma is megjelent, mint például a menekültkérdés és a hajléktalanprobléma. Azt kívánom, vigyázzunk egymásra, és továbbra is legyünk érzékenyek Budapest problémáira, mert nélkülünk ez a város nem lesz még szebb, még jobb!

– mondta a Fiatal Írók Szövetségének tagja, aki Winkler Nórával és Nagy Dániel Viktorral zsűrizte a beérkezett alkotásokat.

Szőllőssy Balázs a 100 Szóban Budapest eredményhirdetésén - a szerző felvétele

Szőllőssy Balázs a 100 Szóban Budapest eredményhirdetésén – a szerző felvétele

A szervezők nem húzták sokáig az időt, fél 8 körül kezdetét vette az eredményhirdetés. Érdemes megemlíteni, hogy míg a tavalyi 12+1 legjobb pályázó névsorában a férfiak domináltak, az idei legjobb 12 sztoriból kilencet hölgyek írtak.

A szerző felvétele

Eredményhirdetés a Bálnában – A szerző felvétele

A képzeletbeli dobogó harmadik helyére Csabai Ágnes állhatott fel, aki Szivárvány című sztoriját nevezte.

Szivárvány

Varga János, idősödő karcagi agglegény szédülve ült egy kocsin az Andrássy út színes forgatagában, dübörgő zenében, ijedten kapaszkodva teszkós szatyrába. 5 perce még a Nagymező utca sarkán állt, nem számított a felvonulásra, amikor hirtelen kezek ragadták meg és emelték fel a szivárványos kocsira. A hangzavarban egy rózsaszín parókás, mosolygós férfi hajolt hozzá: “Csinos az inged…!”- ennyit értett. “30 évvel ezelőtt vettem a siófoki hajóállomáson”-akarta mondani, de a hangzavar elnyelte szavait.

A második helyen az Apu című szerzemény végzett, mely Molnár Nikolett tollából származik.

Apu

Apu mindig azt mondta, hogy nézzek a lábam elé, ne álljak szóba idegenekkel, a Fradi a legjobb, szomjas horgász nem fog halat, a matekot nem lehet nem érteni, rajzoljak én is, ne vegyem túl komolyan az életet. Apu azt is mondta, mielőtt elment, hogy ő csillag lesz az égen, csak fény nélkül. 11 éve keresem már azt a láthatatlan csillagot, többször megbotlottam, szóba állok idegenekkel, a Fradi már nem jó, nem horgászom, szomjas vagyok, a matekot továbbra sem értem, rajzolni elfelejtettem, pedig nem is veszem túl komolyan az életet. Apu azt is mondta, hogy Budapesten közlekedni igenis egyszerű. Eltévedtem. Hiányzol.

Az idei nyertes pedig Koblencz Zsuzsanna lett a villamoson játszódó Kaland című történetével

Kaland

A villamos közepetáján hegynyi nagy ember kapaszkodik. Rajta lánc, fülbevaló, tetoválás, minden, ahogy kell. A Jászai Mari téren mellé sodródik két egérszerű öregasszony – két kis homokdomb a Pireneusok lábainál. Ők nem érik fel a kapaszkodót, ráadásul olyan helyen állnak, ahol deréktájban sincs fogódzójuk. Így aztán a villamos egy váratlan, jókora rándulásánál balról is, jobbról is derékon ragadják az óriást, majd ijedten elengedik. Amikor ez megismétlődik, az egyik öregasszony kuncogni kezd. Harmadjára már mind a hárman nevetnek. Az óriás a kis öregek merészségén, az öregasszonyok valószínűleg ugyanezen. Egyszer az életben ki merték próbálni, na. És elsőre sikerült!

100 szóban Budapest

Koblencz Zsuzsanna, a 100 Szóban Budapest idei nyertese suhan el fényképezőnk előtt – a szerző felvétele

Az eredményhirdetés után a legjobb 12 történetből többet zenés formában előadva is meghallgathattuk, miközben a tömeg megindult a kiállított illusztrációk felé. Ahogy a maximum 100 szavas sztoriknak és Budapestnek, úgy a képeknek is mind megvan a maguk sajátos bája (a legjobb 12 történetet és a hozzájuk készült illusztrációkat itt nézheted meg).

A 100 Szóban Budapest legjobb történetihez készült illusztrációk kiállítása - a szerző felvétele

A 100 Szóban Budapest legjobb történetihez készült illusztrációk kiállítása – a szerző felvétele

A 100 Szóban Budapest idei sikerét elnézve nem lennénk meglepve, ha jövőre ismét elstartolna a történetíró pályázat. Addig is lehet szorgosan gyűjtögetni a budapesti sztorikat!

Korábban írtuk:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top