x

Több ezer lenyűgöző fotót tett közzé a NASA az Apollo-misszióiról

nasa

Az amerikai űrügynökség mintegy 8400 fotót tett közzé Apollo-misszióiról. A publikáció minőségét és tartalmát tekintve is precedens nélküli.

A NASA asztronautáit Hasselblad-kamerákkal küldte fel, amelyekkel a missziók minden lépését dokumentálták.

A fotókat több mint egy évtizeden keresztül szerkesztették, első lépésként digitális formába konvertálták. Kipp Teague, a Project Apollo Archive vezetője a kezdetektől dolgozik az archívumon, munkája gyümölcse a több mint 8400 Flickr-en közzétett fénykép.

Kifejtette, 2004-ben a Johnson Űrközpont elkezdte újra beszkennelni az eredeti Hasselblad-filmtekercseket, ő pedig kollégájával nekilátott, hogy a beszkennelt képek TIFF (tömörítetlen, nagy felbontású) változatát DVD-re írja ki.

A képek pedig magukért beszélnek. A Hasselblad-kamerákról ismeretes, hogy lenyűgöző részletességgel rögzítenek: ennek folyományaképpen új életre kelnek a kráterek, feltűnnek az asztronauták bőrpórusai, sőt még az üzemanyag foltjai is kiszúrhatóak azokon a képeken, amelyek a Holdmodul és a keringő egység elválását mutatják be.

A kollekció minden missziót felölel, kivéve az Apollo-7, -8, -9, -10 és 13-at, ezeket később adják hozzá.

A fotók között mintegy 30 évvel megelőzve az első kamerás mobilt, „űrszelfik” is helyet kaptak, többek között Eugene Cernanről, Ronald Evansről és Harrison Schmittről, az Apollo-17 legénységéről.

Mivel a fotókat asztronauták és nem fotósok készítették, némelyik elmosódott, mások ismétlődnek, de mindegyik a történelem egy-egy izgalmas darabja.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!