+ Színház

Cserhalmi szerint fel kellene oldani a két politikai oldal szembenállását

körhinta

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes részvételével és Cserhalmi György szereplésével mutatja be a Körhinta című előadást a Nemzeti Színház február 20-án.

Keresés a weben

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes részvételével és Cserhalmi György szereplésével mutatja be a Körhinta című előadást a Nemzeti Színház február 20-án. A legendás film nyomán készülő nagyszabású produkciót Vidnyánszky Attila rendezi. Vidnyánszky Attilát Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője és Vincze Zsuzsa dramaturg egy éve kereste meg a Körhinta színrevitelének ötletével, amelyre örömmel mondott igent.

Az előadás szövegkönyvét Sarkadi Imre novellája, valamint Fábri Zoltán és Nádasy László forgatókönyve alapján Vincze Zsuzsa írta, a produkciót Zsuráfszky Zoltán társrendezésében mutatják be Lakatos Róbert zenéjével, Mira János díszleteiben.

Szívbemarkoló, gyönyörűséges mesét szeretnénk csinálni

Az előadás létrehozásában kötődnek a filmhez, a szegény és a gazdag viszonyrendszerére élezve ki a történetet. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes – a korábbi Honvéd Táncszínház – 40 táncossal és hat zenésszel vesz részt a produkcióban. A Kárpát-medence mozdulat- és ritmikai anyagából építkeznek, Gyimestől a Rába-közig minden megjelenik a produkcióban, kicsit kinyitva az alföldi érzésvilágot. “Azért kell, hogy mást csináljunk, mert nem akarjuk legyőzni ezt a csodálatos filmet“.

A darabban a főhősnő, Mari apját alakító Cserhalmi György a rendezővel Debrecenben Móricz Úri muri című darabjában dolgozott már együtt, ami élvezetes közös munka volt. “Vidéken élek 27 éve és szemtanúja vagyok annak, hogy hogy pusztul a paraszti kultúra” – ennek feltámasztásában örömmel vesz részt. Cserhalmi György arról is beszélt, hogy a színházi világban is jelenlévő két politikai oldal szembenállását fel kellene már oldani, ttt az ideje, hogy elkezdődjön valami összefésülődés, és ne számítson semmi, csak a rátermettség, az adottság, a hozzáállás. A produkcióban a Pataki Istvánt alakító Cserhalmi György mellett Patakiné szerepét Szűcs Nelli játssza, Farkas Sándor figuráját Farkas Dénes formálja meg.

Az előadásban a fiatal párt – Törőcsik Mari és Soós Imre filmbeli szerepeit – egyetemi hallgatók alakítják: Pataki Mari szerepében Kiss Andrea látható majd, Bíró Mátét ifj. Vidnyánszky Attila játssza. A színész az édesapjával való közös munkáról így nyilatkozott: “harcosan vagyunk együtt, de remélem, hogy ez a harcos viszony tud egészséges lenni és előre vezető“. A Nemzeti Színházban pénteken megemlékeznek Sík Ferenc (1931-1995), a társulat volt főrendezője, örökös tagja, Kossuth-díjas kiváló művész halálának 20. évfordulójáról is: délután avatják fel mellszobrát, Mladonyiczky Béla alkotását.

Bár az idei évad nyitása nem volt felhőtlenül boldog a Nemzeti Színház táján, az ősszel új darabjuk, az Operett nyerte el a radomi Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál fődíját. Törőcsik Mari változatlanul játszik a Nemzetiben, pedig gondolkodott a végleges visszavonuláson.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. omtimista szerint:

    A Marika már igazán vissza vonulhatna,meg érdemeli a pihenést és élvezze a velejáró élményeket hiszen az anyagi biztonság meg van hozzá.Nem szabad húzni halogatni mert le késhet róla!!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top