Mi volt a kedvenc étele II. János Pál pápának és hogyan változott a vatikáni konyha menüje, amióta az argentin Ferenc pápára főznek? – ezt is elárulja David Geissernek, a svájci gárdisták szakácsának a könyve. A Buon Appetito (Jó étvágyat!) című, egyelőre csak németül kiadott könyv a receptek mellett a Vatikán és az utóbbi évtizedekben egymást követő pápák hétköznapi életébe is betekintést nyújt.
A szerző a lehető legközelebbről szerezte tapasztalatait: a 24 éves svájci David Geisser a pápákat védelmező svájci gárda szakácsaként szolgált. A könyv a pápák kedvenc ételeinek receptjeit tartalmazza: II. János Pál hazája konyháját, vagyis a tészta- és káposztaalapú lengyel fogásokat kedvelte, a német XVI. Benedek nyugalmazott pápa nevéhez fűződik a rántott hús (amelyet németek és olaszok teljesen másképpen készítenek el), Ferenc pápával pedig megérkezett a pápai állam konyháiba az argentin nemzeti édesség, a tejből és cukorból készített ‘dulce de leche’ (karamellizált tejkrém).
A könyvből az is kiderül, hogy Pietro Parolin bíboros, jelenlegi szentszéki államtitkár a krumplis tésztából gyúrt ‘gnocchi’ nudlijait szereti, Georg Gänswein, XVI. Benedek volt személyi titkára pedig a római konyha tipikus húsételét, a ‘saltimbocca alla romana’-t (római zsályás borjú). A kötet bemutatóján Daniel Anrig, a svájci gárda parancsnoka kijelentette: „a katona akkor harcol jól, ha jót evett, az olasz konyha pedig a legjobb a világon!”. Néhai II. János Pál pápa és XVI. Benedek nyugalmazott pápa az apostoli paloták pápai lakosztályaiban lakott, és itt lengyel, német és olasz nővérek főztek rájuk. Ferenc pápa tavalyi megválasztása óta a Szent Márta-házban él és ennek a vatikáni szállásnak a menzáján étkezik.