+ Film

Mi az ábra Pozsonyban?

pozsony

A Pozsonyi Filmfesztivál rendelkezésére álló tőke idén nem érte el a szükséges szintet, ezért a fesztivál kiköltözött a multiplexekből. Szász Attila filmjét, A berni követet is bemutatják.

A tavalyihoz képest mind a bemutatásra kerülő filmek, mind a vetítések számát tekintve bővül az idei pozsonyi filmszemle kínálata, amelynek műsorát a rendezvény szervezői szerdai sajtótájékoztatójukon ismertették. A Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (IFFBA), a Szlovákiában minden évben megrendezésre kerülő csaknem húsz ilyen jellegű rendezvény legnagyobbika, idei, 16. évada november 8-tól 14-ig zajlik majd 5 pozsonyi helyszínen.

A fesztivált – amely főként anyagi megfontolásokból tavaly költözött ki a multiplex mozikból – az idén is a még megmaradt néhány pozsonyi városi moziban – a Mladost, a Lumiere és a Nostalgia mozikban – illetve a Zeneművészeti Főiskola (VSMÚ) Filmklubjában és a Bateliér-ban rendezik meg. A filmszemle hat napja alatt 123 a világ szinte minden tájáról származó film kerül bemutatásra, ez negyedével több mint tavaly, ugyanakkor az előző évihez képest mintegy felével, közel másfélszázra nő a vetítések száma is – hangsúlyozták a programbemutatón a szervezők.

„A fesztivál visszatér a korábbi sztenderdjéhez, időtartamában és kínálatát tekintve is” – jelentette ki Vladimír Krajniak az IFFBA igazgatója a szemle beharangozó sajtótájékoztatóján Pozsonyban, utalva arra, hogy a fesztivált tavaly a korábbiaknál jelentősen kevesebb pénzből, szerényebb körülmények között tudták csak megrendezni. Krajniak ugyanakkor elismerte: a rendelkezésükre álló anyagiak összege még az idén is alatta maradt a korábbi évekének, és nem érte el a szükséges szintet, ami főként annak köszönhető, hogy a rendezvénynek az idén sincs stratégiai partnere. A szervezők szerint a látogatók ennek ellenére színvonalas rendezvényre számíthatnak és a tavalyinál bővebb lesz a felhozatal is.

A fesztivál 123 filmjét az idén 10 program szekcióba sorolták. Ezek közül a három fő versenykategóriában, a nagyjátékfilmek nemzetközi megmérettetésén 9, a dokumentumfilmes szekcióban 8, a rövidfilmek között pedig 12 alkotás versenyez. A játékfilmek szekciójában, a versenykategórián kívül mutatják be a szemle egyetlen magyar filmjét, Szász Attila A berni követ című munkáját. A nagyjátékfilmek nemzetközi versenyében résztvevő filmek többsége – a kilencből öt – európai. A versenykategóriában szerepel egyebek mellett a brazil René Sampaio Brazil western (Faroeste Cabocio) című filmje, a szerb rendező, Vuk Rsumovic Talált gyermeke (Nicije dete) vagy a Marie Amachoukeli, Claire Burger és Samuel Theis alkotócsoport filmje, a Party girl.

A dokumentumfilmek versenyszekciójában az idén az európai és a kontinensen kívüli alkotások egyenlő arányban képviseltetik magukat. Ebben a szekcióban versenyez Peter Snowdon angol rendező koprodukciós filmje, A Felkelés (The Uprising) amely az úgynevezett arab tavasz eseményeit dolgozza fel, illetve ugyancsak itt versenyez a dán rendezőnő, Anna Eborn filmje, a Pine Ridge is. A pozsonyi filmszemlén a versenykategóriákon kívül a legnagyobb nézői érdeklődésre rendszerint a legismertebb nemzetközi filmfesztiválokon jól szereplő filmeket bemutató Panoráma szekció, valamint a filmkészítés fő sodrából „kilógó” alkotásokat kínáló, az idén viszonylag szűk kínálatot felvonultató, az Árral szemben elnevezésű szekció számíthat. Az előbbi kategóriában kerül majd vetítésre a Keresztút (Kreuzweg) a német Dietrich Bruggemann rendezésében, az utóbbiban pedig a lengyel rendezőpáros Anka és Wilhelm Sasnal, Élősködő (Huba) című mozija is szerepel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top