+ Zene

Kurtág György 98. születésnapján gyermekkorának zenei világát idézik meg

Kurtág György

Kurtág György zenei gondolkodását nemcsak a klasszikus zenetörténeti hagyomány mélyreható ismerete alakítja…

Kurtág György c Posztos János

Népzenei ihletésű koncerttel köszöntik 98. születésnapja alkalmából Kurtág György Kossuth-díjas magyar zeneszerzőt, zongoraművészt február 19-én a Budapest Music Centerben (BMC): a koncerten gyermekkorának zenéjét idézik meg két együttes segítségével.

A hangversenyen közreműködik Lukács Miklós cimbalmon, Szokolay Dongó Balázs furulyán, kavalon és szaxofonon, valamint fellép a Zvoane Banatene népi együttes.

Kurtág György zenei gondolkodását nemcsak a klasszikus zenetörténeti hagyomány mélyreható ismerete alakítja, hanem a magyar és a román népzenében való jártasság is.
A népi dallamokkal Kurtág gyermekként közvetlen környezetében találkozott, majd zeneakadémiai tanulmányai során Bartók Béla életművén és Ligeti György alkotásain keresztül is magába szívta őket.

A népzene mint ihlető forrás gyakran elmosódott töredékek formájában bukkan fel Kurtág darabjaiban, ahogy a Játékok III. füzetében a „foszlányok egy kolinda emlékképéből” cím is jelzi.

A koncerten Lukács Miklós és Szokolay Dongó Balázs előadásában Bartók Béla műveiből és népzenei gyűjtéseiből elevenednek meg részletek – köztük a Román népi táncok -, de gyimesi és moldvai népzenei dallamok, valamint a két művész saját, népi ihletésű kompozíciói és improvizációi is elhangzanak a hangversenyen.

A koncert második felében a Zvoane Banatene együttes lép fel, amelynek énekes és hangszeres művészei Románia valamennyi etnográfiai területének népzenéjében otthonosan mozognak. A koncerten bánáti, olténiai, erdélyi, bihari népi dallamokat, illetve 1930 és 1980 között készült népzenei gyűjtések anyagát mutatják be.

Eötvös Péter a 80. születésnapját ünnepli úgy, hogy ő ad ajándékot

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top