+ Tudomány

Előkerült a Föld második holdja

föld második holdja

A kutatók úgy vélik, hogy az aszteroida azóta vándorol a világűrben, mígnem a Föld gravitációja befogta.

Az aszteroidát, amelyet a Kamo’oalewa-nak neveznek és gyakran emlegetik úgy, mint a Föld második holdját, mivel a Földhöz hasonló pályán kering a Nap körül, most egy új tanulmány vizsgálja – írja a Interesting Engineering.

Ezek szerint az égitest valószínűleg egy hatalmas becsapódás eredményeként született, bár pontos eredete az 1960-as évek óta tartó kutatások ellenére ismeretlen maradt.

Az aszteroida az Arizonai Egyetem kutatói által végzett modellezés során egyfajta hiányzó láncszemként jelenik meg, amely összeköti a Holdat és a Földet.

Számítógépes modellek segítségével azt vizsgálták, hogy egy 4 millió évvel ezelőtti ütközés okozhatta-e az aszteroida létrejöttét, ami egyben a Hold egyik legfiatalabb kráterét is formálta, a Giordano Bruno krátert.

Az ütközés következtében a legtöbb törmelék visszazuhant a Hold felszínére, azonban egy részük, köztük a Kamo’oalewa, a Hold gravitációjának hatásán túlra került, és végül a Föld felé sodródott.

A kutatók úgy vélik, hogy az aszteroida azóta vándorol a világűrben, mígnem a Föld gravitációja befogta.

A felfedezés időzítése érdekes, mivel Kína közelgő Tianwen-2 küldetése új lehetőséget kínálhat az aszteroida eredetének vizsgálatára.

A küldetés során mintákat gyűjtenek majd az aszteroidáról, amelyeket elemzés céljából visszaküldenek a Földre. Ez további adatokat szolgáltathat az aszteroida keletkezéséről és fejlődéséről.

A tudomány legfrissebb hírei

Népszerűek

To Top