+ Zene

Eötvös Péter 80. születésnapján ingyenes hozzáférést biztosított Valuska című művéhez

Valuska

A Valuska című opera július 19-ig, Erkel Ferenc Hunyadi László című operája pedig január 21-ig lesz megtekinthető az oldal kínálatában.

A 80. születésnapját ünneplő, világhírű magyar operaszerző, Eötvös Péter első magyar nyelvű operája, a Valuska január 19-től hat hónapon át ingyenesen látható az OperaVision internetes platformján.

Az opera főszerepeit Haja Zsolt (Valuska), Miksch Adrienn (Pflaumné), Szabóki Tünde (Tünde), Farkasréti Mária (Parasztasszony), Hábetler András (Tanár úr), Cser Krisztián (Posztókabátos férfi / Katona), valamint Szalontay Tünde (Hagelmayer / Narrátor) alakítják. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, vezényel Szennai Kálmán.

Az előadást Varga Bence, a színházi felvételt Szathmári Tamás rendezte.

Valuska

Fotó: Nagy Attila

A szerző a Magyar Állami Operaház felkérésére írta egyfelvonásos tragikomikus groteszkjét, amely a nemzetközileg elismert magyar író, Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényének zenés-színpadi adaptációján alapul.

A történet szerint egy zűrzavaros kisvárosba vándorcirkusz érkezik, amely a világ legnagyobb kitömött óriásbálnáját kínálja látványosságként. A cirkuszt a polgármester hívta a városba befolyása növelése érdekében, a társulathoz tartozó, Herceg nevű apró torzszülött azonban rombolásra buzdítja az odasereglő csőcseléket, aminek hatására fosztogatás és gyilkolás veszi kezdetét. Az események középpontjába a félnótás postai újságkihordó, Valuska János keveredik.

Valuska

Fotó: Nagy Attila

Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Europa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű internetes portálját, hogy ingyenesen hozzáférhető előadásfelvételek segítségével az opera műfaját népszerűsítse.

Az Európai Unió Kreatív Európa Programja által támogatott, 17 ország 30 operatársulatával együttműködésben működő felület az előadásokon túl betekintést enged a produkciók létrejöttébe és hozzá kíván járulni a művek jobb megértéséhez is.

Valuska

Fotó: Nagy Attila

A Magyar Állami Operaház az elmúlt hét évben eddig Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Bánk bán és Hunyadi László, Mozart A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény, Giordano Andrea Chénier, Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása és Wagner Parsifal című előadását tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé az OperaVision honlapján.

A Valuska című opera július 19-ig, Erkel Ferenc Hunyadi László című operája pedig január 21-ig lesz megtekinthető az oldal kínálatában.

Eötvös Pétert Párizsban is hatalmas koncertekkel köszöntötték

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top