+ Irodalom

Ritkafémek háborúja, amelyben Kína megelőzte a lusta Nyugatot

ritkafémek háborúja

Ritkafémek háborúja – Nagyon izgalmas témát dolgoz fel igen érdekesen a francia újságíró és dokumentumfilmes, Guillaume Pitron.

Élményolvasó – Guillaume Pitron: Ritkafémek háborúja

Nagyon izgalmas témát dolgoz fel igen érdekesen a francia újságíró és dokumentumfilmes ebben a könyvében: a fosszilisról a zöld(ebb) energiára történő átállás globális jelenségeit és nemzeti következményeit.

Pitron bőségesen dokumentált munkájában bemutatja azt a dermesztő tempót és módszereket, amelyekkel Kína behozta és megelőzte a Nyugatot az energetikai átállásban. A kulcs pedig a hosszú távú gondolkodás, amelyet jólétbe lustulva elhanyagoltunk: az energetikai és digitális átmenet ugyanis ugyanúgy bányászaton alapul, mint az emberiség szénhidrogén-korszaka.

Ezúttal a ritkafémek váltak a legfontosabbá, amelyeken az elektromos autóipar és a digitális iparágak is alapulnak – márpedig Európa bezárta a bányákat, leépítette a bányaipart, s a piszkos munkát kiszervezte az olcsó Ázsiába.

Kína azonban hatékonynak bizonyult és nem állt meg a Nyugat fröccsöntött integető macskákkal való kiszolgálásánál, hanem lenyúlta, majd kitanulta a csúcs-innovációt, miközben megszerezte az ellátási láncokat és ma már diktálja a tempót – a ritkafémek létfontosságú piacán is.

A szerző szerint újra kell nyitni bányaiparunkat környezetbarátabb módon (ami évtizedekbe kerülhet), le kell szoknunk a tervezett elavulás termékeiről és főleg meg kell értenünk, hogy nincs zöld elektromos energetika környezetterhelés nélkül, az csak mese.

Ez viszont nem mesekönyv.

Szombathy Pál

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top