+ Tudomány

Mi az az ónos eső és mikor keletkezik?

ónos eső

Az ónos eső leggyakrabban azokban térségekben fordul elő, ahol változó hőmérsékleti zónák találkoznak egymással.

Az ónos eső olyan meteorológiai jelenség, amikor az esőcseppek felszínre érkezése előtt az atmoszférában fagy és jéggé válik, majd a felszínre érkezve megolvad. Ez az időjárási körülmények függvényében bárhol és bármikor kialakulhat, de általában hideg téli napokon fordul elő.

Az ónos eső akkor keletkezik, amikor a levegő fentebb lévő rétegei alacsony hőmérsékletűek, de a felszín melegebb. A csapadék ezekben a hideg rétegekben fagy meg, majd amikor lefelé mozog és a melegebb rétegekbe ér, olvadással válik esővé. A felmelegedés után azonban, amikor az esőcseppek elérkeznek a felszínre, azok megfagynak, és kialakul az ónos eső.

Az ónos eső leggyakrabban azokban térségekben fordul elő, ahol változó hőmérsékleti zónák találkoznak, például hideg északi szelek ütköznek melegebb légtömegekkel. Az észak-amerikai, európai és ázsiai térségek télen gyakran tapasztalnak ónos esőt.

Az ónos eső veszélyes lehet a közlekedésre és az infrastruktúrára, mivel az ónos borítás csúszós utakat, járófelületeket, vezetékeket eredményezhet.

A legnagyobb ónos esők gyakran Észak-Amerikában és Európában fordulnak elő. Az észak-amerikai Nagy-tavak térsége és az északi régiója ismertek a hideg szelek és a meleg levegő ütközéséről, ami ónos esőt eredményezhet. Az európai Alpok környékén és a Skandináv országokban is gyakran előfordulnak ilyen jellegű időjárási események.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top