+ Tudomány

Márok Tamás, lapunk szerzője Akadémiai Újságíró Díjat kapott – Gratulálunk!

akadémiai

Az Akadémiai Újságíró Díjat idén Márok Tamásnak, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont szerkesztő-műsorvezetőjének ítélték oda.

Akadémiai elismeréseket – Akadémiai Aranyérmet, Akadémiai Díjakat, Wahrmann Mór-érmet, valamint Akadémiai Újságíró Díjat – adott át Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a köztestület 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén Budapesten.

Az Akadémiai Aranyérmet idén Pléh Csabának a Közép-európai Egyetem Kognitív Tudományi Tanszék vendégprofesszorának adományozta az MTA Elnöksége. Az életműdíjnak számító kitüntetést évente egy akadémikus kapja meg kiemelkedő tudományos, közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői munkássága elismeréseként.

Pléh Csabának a pszichológia, a nyelv-, bölcsészet- és társadalomtudományok terén végzett, a tudományos egyoldalúságok meghaladására, a bölcsészet-, a társadalom- és a természettudományok összekapcsolására törekvő, mind az elmélet, mind az empirikus kutatások szintjén az embert mint kultúraalkotó biológiai lényt értelmező és ezzel alapvetően termékeny tudományos összefüggésrendszert képviselő, kiemelkedő, nemzetközi szinten is elismert tudományos és oktatói munkája elismeréseként adományozták az Akadémia legrangosabb kitüntetését.

Kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesült Dénes Ádám, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet vezető kutatója; Fodor László, az Állatorvostudományi Egyetem egyetemi tanára; Kálai Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Szerves és Gyógyszerkémiai Intézet igazgatója, egyetemi tanára; M. Tóth Tivadar, a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Intézet Finnugor Nyelvtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára; Matolcsi Máté, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára; Patócs Attila Balázs, az Országos Onkológiai Intézet Labordiagnosztikai Központ vezetője, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára; Szilágyi József, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék egyetemi tanára; Szőke Béla Miklós, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet tudományos tanácsadója; Tapasztó Levente, az Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet tudományos tanácsadója, laborvezetője és Veress Emőd, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egyetemi tanára.

Az Akadémiai Újságíró Díjat idén Márok Tamásnak, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont szerkesztő-műsorvezetőjének ítélték oda. (Tamás cikkei a Librariuson)

Wahrmann Mór-érmet adományoztak Pavelka Tibornak, a Semilab Zrt. alapítójának, vezérigazgatójának.

A külhoni magyar tudósok tevékenységét elismerő Arany János-életműdíjat ebben az évben Fuchs Lászlónak, a Tulane University professor emeritusának adományozta az Elnökség.

A díjat Freund Tamás júniusban, a Matematikai Tudományok Osztálya által szervezett egynapos ülésszakon fogja átadni Fuchs Lászlónak.

Népszerűek

To Top