+ Képzőművészet

Húsz éve várnak erre a pillanatra a gyűjtők

Gulácsy Lajos

Gulácsy Lajos fogékonyságot mutatott a zene iránt, egységben látta a hangok és a színek világát. A hárfázó nő alakja antik hangulatot idéz

Több mint 20 éve várnak erre a pillanatra a műgyűjtők: ismét megszerezhetővé válik Gulácsy Lajos ikonikus remekműve. 2002-ben hatalmas szenzációt okozott a Régi instrumentumon játszó hölgy című olajkép felbukkanása, hiszen a művészettörténészek úgy tudták, hogy a remekműve a 2. világháborúban megsemmisült.

A Virág Judit Galéria bocsátotta aukcióra a festményt, 2002-ben 28 millió forint volt a kikiáltási ára, és hosszúra nyúlt licitharc után az akkori magyar aukciós rekordot jelentő 95 millió forintig kúszott fel az összeg. 2023-ban a festmény 100 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria év végi, klasszikus festményeket felvonultató árverésén december 16-án.

1912 nyarán Gulácsy alföldi körútra indult a festményeivel, a Régi instrumentumon játszó hölgyet valószínűleg ekkor adhatta el. Ezután nyoma veszett a műnek. 1960-ban kezdték el a művészettörténészek keresni a festményt, ám mivel Gulácsy Lajos életművének nagy része elpusztult vagy szétszóródott a 2. világháborúban, joggal gondolhatták, hogy ez a kép is megsemmisült. A festmény végül egy magángyűjteményből került 2002-ben a galériába.

Gulácsy Lajos

A teljes kép

A művészettörténészek szerint ez a kép nem portré, hanem a művészet lényegéről – a természet, a zene, a szépség egységéről – tett ihletett vallomás. A művet szimbolikája és a hölgy titokzatos mosolya miatt joggal nevezik a magyar Mona Lisa-nak.

Gulácsy fogékonyságot mutatott a zene iránt, egységben látta a hangok és a színek világát. A hárfázó nő alakja antik hangulatot idéz meg, a hölgy egyszerre égi és földi teremtmény, aki a valóság és a művészet között lebeg.

Gulácsy az egyik legkeresettebb magyar festő, a nagyközönség újra felfedezhette a fantasztikus életművét a Magyar Nemzeti Galéria idei kiállításán, ahol többek között ezt a festményt is megtekinthették a látogatók tízezrei.

„Ez egy csodálatos festmény, Gulácsy kevés megmaradt, magángyűjtők számára is megszerezhető nagyméretű olajképeinek egyike. Egy ilyen ritkaságra sokszor évtizedeket kell várni. Büszkék vagyunk arra, hogy ismét a kép életének részeseivé válhatunk. December 16-án a Kongresszusi Központban az eddigi egyik legfontosabb aukciónkra készülünk, hiszen Gulácsy mellett egy kivételes Tihanyi Lajos kép is kalapács alá kerül”

– mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

A nagyközönség december 2-tól két héten át ingyenesen megtekintheti Gulácsy Lajos festményét a Virág Judit Galériában az aukció többi darabjával együtt. Többek között látható lesz Tihanyi Lajos budapesti látképe is, amelyet több mint 100 éve nem láthatott a publikum.

Gulácsy Lajos legutóbbi kiállításáról írtuk:

Még vasárnapig láthatók az újonnan azonosított Gulácsy-festmények

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top