+ Zene

Időutazásba kezdett a Ladánybene 27

Ladánybene 27

A Ladánybene 27 eredeti dobosa, Árokszállási Tamás nem tudta elvállalni ezt a munkát, őt a zenekar jelenlegi dobosa helyettesítette.

Menekülés címmel jelent meg a Ladánybene 27 albuma, amelyen a zenekar korai, ska korszakának ikonikus dalai hallhatók. A 15 számot eddig még sosem rögzítették profi körülmények között, így a felvételek készítése során a fő szándék az eredeti hangszerelés és hangzás megőrzése volt.

Május 9-én a Kobuci Kertben közel négy évtized után élőben is újra hallhatók lesznek az egykori ska ütemek, több korabeli zenésztárs közreműködésével. A Kobuci Ska Jam másik fellépője a Super Starsky lesz.

Az 1985-ben alakult Ladánybene 27 az első hazai reggae zenekarként írta be magát a magyar zenetörténelembe. A korai évek útkeresésekor azonban még a ska műfaj határozta meg az együttes hangzásvilágát, és ez hozta el számukra az első komolyabba sikereket.

Tehetségkutatókon elért előkelő helyezések, az első rádiófelvételek, teltházas klub bulik, a Tokaji Rock Gyermekei Tábor szakmai első díja, ami után egyenes út vezetett a zenekar sorsát eldöntő, országos ismertség felé vezető, négy albumra szóló lemezszerződésig.

Ladánybene 27

Fotó: Anita

Ez a korai zenei korszak olyan csemegéket termelt ki, mint a Menekülés, a Mozigépész, a Próbababa, Schneider úr, Szalámi Gyár, Hosszú a sor, vagy a SKA és reggae stílusokat érintő Haynal a Háztetőn, Utolsó állomás és Dr.O.G..

A korszak legismertebb slágere pedig az Új SKA volt, a refrénben lévő tempóváltás szinte megőrjítette a ’80-’90-es évek fordulóján ska-zenékre járó és táncoló közönséget. Mivel ezekből a dalokból eddig még nem készült értékelhető stúdiófelvétel, a Ladánybene 27 egykori zenésztársaikkal a tavasz folyamán stúdióba vonult, hogy egyfajta kordokumentációs szándékkal felvegyék a 15 számot, megőrizve azok eredeti karakterét. Az első ska dalukból, a Schneider úrból pedig klipet is készítettek.

„35-36 év távlatából, a kissé megkopott emlékeinkből és egy régi, kazettára rögzített demó anyagból maradtak fenn ezek a dalok és hangulatok. Most, hogy profi stúdióba költöztünk és a hangszerek úgy szólnak, ahogy azoknak kell, derült kiigazán számunkra, hogy milyen érték pihengetett ezeken a kazettákon. Az újra feljátszás során érzékeltük, hogy mennyi ötlet és lelkesedés lüktet a dalokban. Amikor felvetettem, hogy poroljuk le ezt a műsort és jelentessük meg, azonnal megígértük magunknak, hogy nem próbálkozunk feldolgozni, maibbá tenni őket, hanem mindenben ragaszkodunk az eredeti elgondoláshoz. Gyakran elérzékenyültünk a feljátszás-feléneklés során, vagy amikor a keverésnél elkezdtek életre kelni a dalok. Egészen elképesztő időutazás az, amiben most lebegünk…” – emeli ki a zenekar vezetője, Bodnár Tibor.

Május 9-én a Kobuci Kertben élőben is újra megmutatják a dalokat. A korai ska műsor a Tary Zsolt – szaxofon, Tóth Gábor – gitár, basszusgitár, ének, Szarka Sándor– billentyűs hangszerek, László M. Miksa – ének, Hertelendi István – basszusgutár, gitár, Bodnár Tibi – gitár, ének felállásban hallható.

A Ladánybene 27 eredeti dobosa, Árokszállási Tamás nem tudta elvállalni ezt a munkát, őt a zenekar jelenlegi dobosa, Hertelendi Anna helyettesítette a stúdióban és képviseli majd a lemezbemutató koncerten is. Az albumon három dalban a zenekar egykori szaxofonosa, Barcza Gergő is közreműködik, akit a Besh O droM-ból is ismerhet a közönség.

A Menekülés lemezbemutató koncerten az albumon szereplő dalokon kívül a 80-as évek végi LB27 setlistekről elmaradhatatlan Madness nóták, egy-egy FALS és Marley ska nóta is felcsendül majd, nem is beszélve az LB27 néhány újabb kori ska tételéről. Ezekben a dalokban a zenekar jelenlegi felállásában játszik majd.

A koncerten vendég lesz a legendás FALS zenekar főnöke, Tokár Frédi és a hazai ska élet emblematikus arca, a Kugler zenekar és korábban más bandák frontembere Szalay Szabolcs „Szasza”.

A KOBUCI SKA JAM másik fellépője, a Super Starsky lesz. A banda hat zenekar tagjaiból állt össze 2011-ben azzal a céllal, hogy a legnagyobb hazai és világslágereket átültesse ska stílusra, mindezt csehszlovák életérzéssel vegyítse, azaz kicsit visszahozza a táncdalfesztiválok és az esztrádműsorok világát. A koncertek előtt, között és a buli után a korai jamaicai zenéket képviselő Western Sound System adagolja a nótákat.

Népszerűek

To Top