+ művészet & politika

71 éves író lőtte le Robert Fico miniszterelnököt

Robert Fico

A szlovák lapok egyöntetűen állítják, hogy a Robert Fico elleni nyitrabányai merénylet elkövetője Juraj Cintula, aki 71 éves író.

A szlovák lapok egyöntetűen állítják, hogy a Robert Fico elleni nyitrabányai merénylet elkövetője Juraj Cintula, aki 71 éves. Cintula íróként ismert, több verseskötete megjelent, és tagja a Szlovák Írószövetségnek. Korábban egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és 2016-ban támadás áldozata lett egy bevásárlóközpontban – írja a telex.hu.

A Denník N szerint nyolc évvel ezelőtt Cintula internetes aláírásgyűjtésbe kezdett egy „Hnutie proti násiliu” (Mozgalom az erőszak ellen) nevű politikai párt létrehozásához, és ekkor azt írta,

„Az erőszak gyakori emberi reakció, mint a dolgokkal való polgári elégedetlenség megnyilvánulása. Legyünk elégedetlenek, de ne erőszakosak!”

Cintula egy törvényesen birtokolt fegyverrel öt lövést adott le Robert Ficóra, a nyitrabányai kultúrház előtt. Szemtanúk szerint először rászólt Ficóra, majd odament hozzá, hogy kezet rázzon vele, mielőtt a lövések eldördültek.

Az elkövetőt azonnal elfogták, a felvételeken látszik, hogy megbilincselve ül és kommunikál a rendőrökkel.

Szlovák törvények szerint az „előre megfontolt gyilkossági kísérlet” bűncselekményért akár 25 év vagy akár életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható.

Népszerűek

To Top