+ Ajánló

Klasszikusok legjavával várhatjuk a karácsonyt a Müpában

karácsony

Az már talán megszokottá vált, hogy a karácsony közeledtével az ünnepre hangoló koncertek sokasága közül válogathat.

Az már talán megszokottá vált a hazai klasszikus zenét kedvelő közönség számára, hogy a karácsony közeledtével az ünnepre hangoló koncertek sokasága közül válogathat. De még ebben a széles választékban is ritkán akadunk olyan programra, amely a ráhangolódásra alkalmas művek tárházának oly széles kínálatát nyújtaná, mint Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és a Szegedi Bartók Béla Nőikar ünnepváró koncertje decemberben a Müpában.

Az orgona, mint a hangszerek királya, tud valami olyat, amit más hangszerek nem. Képes felemelni a földről a zenehallgatót és lélekben közelíteni tudja őt azokhoz a bizonyos misztikus égi szférákhoz. Az ünnepre hangolódás időszakában, amikor mindannyian vágyjuk érezni ezt a nem mindennapi, titokzatos teret magunk körül, akkor az orgona a mi hangszerünk. Érdemes minél többet hallgatni nem csak otthon, de a koncerttermekben is, mert élőben bizony még sokkal hatásosabban szól!

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművész és Liszt-kutató pedig igazán ért a megszólaltatásához, ő ugyanis egyike a legsikeresebb magyar orgonaművészeknek.

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zeneigazgatóját már gyermekkorában lenyűgözte ennek a csodálatos hangszernek az egyedisége. Mivel Liszt-kutatóként folytatott tevékenysége is ismert, természetesen Liszt mű is szerepel a koncert műsorán. Egy interjújából származó idézettel talán megsejthetjük ennek a koncertnek a várható atmoszféráját is:

karácsony

„Évek óta tudatosan törekszem arra, hogy kívül maradjak a különböző előadó-művészeti trendeken. Magát a zeneművet értelmezem és az alapján alakítom ki a saját interpretációmat. Úgy gondolom, ezen keresztül vezet el az út ahhoz, hogy egy művész megtalálja a saját, egyéni hangját.”

Érdemes belehallgatnunk a koncert záródarabjaként választott Poulenc műbe (Litanies à la Vierge noire, FP 82), és máris ízelítőt kapunk a várható atmoszférából:

Parádés műsor várja az érdeklődőket, hiszen Bach, Csajkovszkij, Liszt, Vierne művek követik egymást, de a magyar zeneszerzők kedvelői is megtalálják számításukat, hiszen számos hazai szerző nevét fellelhetjük: Karai, Kocsár, Antalffy-Zsiross darabok színesítik a repertoárt.

Valószínűleg a koncertprogram összeállítói szerint is a női hangok illenek igazán a megidézendő éteri szférához, ha az angyalok kórusára gondolunk, akkor talán inkább ezek a hangok jutnak eszünkbe.

A 2006-ban a Bartók Kórus utódaként létrejött Szegedi Bartók Béla Nőikar énekel majd, akik 2009-ben Prágában megnyerték az Ádventi Kórusfesztivált. A Valkai Dávid vezette, szoprán, alt és mezzo hangokat is bőségesen felvonultató társulat 36 fővel lép színpadra. A koncert ajánlója szerint a capella kóruszenét is hallhatunk, ami még különlegesebbé teszi az amúgy is nagyon színes repertoárt.

A külföldi szerzők sorát gazdagítja két komponista, az 1870-es években született ukrán szerző, Mikola Dmitrovics Leontovics, a kortárs amerikai komponista, Joan Szymko is. Leontovics elsősorban kórusműveket írt és az egyházzene területén alkotott jelentőset. Itt bele is hallgathatunk Karácsonyi harangok című művébe:

Joan Szymko műsoron szereplő Hodie című, a capella kórusművébe szintén érdemes belehallgatnunk:

Nos, ha elfogadjuk G.B. Shaw állítását, miszerint „a valóban érzékeny hallgató éppoly feszülten tevékeny a hangversenyteremben, mint a fényképezőlemez exponálás alatt”, akkor a koncert meghallgatása után kellemes fáradtságban reménykedhetünk, miközben feltöltekeztünk az ünnep hangjaival.

A legfrissebb zenei írások

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top