+ Irodalom

Nagy Pál 89 éves – egy eddig soha nem látott videófelvételével köszöntjük

nagy pál

Nagy Pál ma 89 éves. Ebből az alkalomból előkerestem egy 1997-es videófelvételt, amelyen a szerző saját, nagy avantgárd versét olvassa föl.

Nagy Pál párizsi íróasztalánál 2022 nyarán, KBS fotó

Nagy Pál: Pszicho-dream

(első közlés)

Nagy Pál ma 89 éves. Ebből az alkalomból előkerestem egy 1997-es videófelvételt, amelyen a szerző saját, nagy avantgárd versét olvassa föl. Ezt teszem most közzé első alkalommal, születésnapi köszöntőként.

Továbbá mostantól elérhető a Youtube csatornán a p’ART című videó-folyóiratnak mind a 11 száma, melyet a párizsi Magyar Műhely munkatársai készítettek 1987 és 1994 között.

Pali – mindenki így hívja, nem akadt még ember e földön, aki a „bácsi” szót a neve mellé merte volna illeszteni! – továbbra is aktívan dolgozik.

2016-ban jelentette meg az általa összeállított Une Francophonie millénaire című antológiát, amelyben magyar írók és más neves személyiségek eredetileg is francia nyelven publikált műveit gyűjtötte egybe. Annak a kötetnek az utolsó szerzője Ady Endre volt.

Azóta elkészült a második kötettel is, a kiadást azonban akadályozta a szerzői jogok hiánya. Bár a kiadó magára vállalta a 138 jogtulajdonos felkutatását, valamint a kiadási engedélyek beszerzését, ez nem történt meg. Így tehát Pali nekiállt, levélben megkereste a tulajdonosokat, és mára begyűjtötte az összes hozzájárulást. Továbbá egy őt támogató japán alapítvány állja a nyomdaköltségeket, így remélhetőleg ez a második kötet is hamarosan napvilágot lát.

Viszont szomorúbb a francia nyelvű irodalmi hagyatékának a sorsa. Bár három évvel ezelőtt megkereste őt egy párizsi alapítvány, amely a legnagyobb XX. századi francia kéziratgyűjteménnyel rendelkezik, és ki is válogattak jó néhány kéziratot és egyedi műalkotást, nem sokkal később kiderült, hogy az intézmény egyik alkalmazottja ellopta, és a feketepiacon értékesítette Verlaine számos eredeti kéziratát. Az ügyészség a vizsgálat idejére bezáratta az alapítványt, az igazgatót elbocsátották, a bírósági per pedig évekig elhúzódhat. Most Nagy Pál dolgozószobájának közepén egy nagy halomban állnak a kiválogatott művek, nincs kedve visszarendezni a hetekig tartó munkával összegyűjtött anyagot…

Bár a nyáron, jó szokásához híven négy hetet Szigligeten töltött, Párizsban most már teljesen egyedül maradt, miután meghalt „legkedvesebb barátja és legkedvesebb ellensége”, az ismert irodalomtörténész, Sípos Gyula (Albert Pál), akivel heti rendszerességgel látogatták egymást.
Szerencsére saját kötetén intenzíven dolgozik, és természetesen tervezi a következő hazalátogatást is.

Palikám!

Az Isten éltessen még sokáig jó egészségben, hogy megvalósíthasd az összes tervedet!

Kovács Bodor Sándor

Kapcsolódó anyag:

Repülőgépről lőtték, 56-ban halálra ítélték, ma 88 éves Nagy Pál író – interjú

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top