+ PR-cikk

Gipszkartonnal szinte bármilyen belsőépítészeti elképzelését megvalósíthatja

gipszkarton
Keresés a weben

A gipszkarton napjaink egyik legnépszerűbb szárazépítészeti építőanyaga, amely segítségével falakat, álmennyezeteket építhetünk, továbbá változatos belsőépítészeti megoldásokhoz használható.

Népszerűségének oka a sokoldalú felhasználhatósága mellett az is, hogy használata lényegesen kevesebb kosszal, építési törmelékkel jár, mint a hagyományos építés. Nagyszerűen használható, ha gyorsan szeretnénk falakat emelni beltéren, impregnált változatai pedig a vizes helyiségekbe is beépíthetők. Ismerje meg a gipszkartonok típusait, a gipszkarton rendszereket!

A gipszkarton előnyei

Amint a neve is mutatja, a gipszkarton alapanyaga gipsz és rendszerint újrahasznosított karton, vagyis egy rendkívül környezetbarát anyagról van szó. Válaszfalak és előtétfalak építéséhez, tetőtér-beépítéshez, szokatlan belsőépítészeti megoldásokhoz válasszon a Festékpalota.hu gipszkarton kínálatából!

Légáteresztő, ezáltal optimális értéken tartja a helyiségek páratartalmát, így élettanilag is kedvező hatású. A gipszkarton táblák kis súlyúak, így szállításuk és a velük való munka egyszerű. A táblák méretre és megfelelő formára alakítása házi szerszámokkal egyszerűen kivitelezhető, nem jár sok törmelékkel, nagy kosszal, továbbá vakolni sem szükséges, glettelés után festhetők, tapétázhatók.

Számtalan előnye mellett néhány hátránya is van:

  • Szerelése a profilozás miatt jár némi helyveszteséggel.
  • Kevésbé viseli a mechanikai behatásokat.
  • A normál gipszkarton, ha nedvességet kap, deformálódik.
  • Teherbírása korlátozott.

Milyen változatok közül választhat?

A kizárólag száraz helyiségekben burkolóanyagként és szárazvakolatként használható normál gipszkarton mellett ma már impregnált változatát is beszerezhetjük, ha vizes helyiségekben, fürdőben, WC-ben, mosókonyhában szeretnénk dolgozni vele, amelyek relatív páratartalma meghaladja a 75%-ot.

A tűzálló gipszkarton lapok megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak, így felhasználhatók például tűzvédelmi burkolatok, aknafal építéséhez vagy akár tetőtér-beépítéseknél, azonban ez a típus is csak száraz helyiségekben használható, akár csak a normál gipszkarton. Létezik impregnált változata is a nedves helyiségekbe történő beépítéshez.

A különböző célokhoz különböző táblaméretek és vastagságok közül választhatjuk ki a nekünk megfelelőt.

Gipszkarton rendszerek

A gipszkarton rendszerekkel gyorsan és hatékonyan dolgozhatunk. Tartalmazzák a vázat alkotó lemezprofilokat, illetve az egyéb szerelési tartozékokat, mint lemezcsavarok, függesztők, élvédők, hézagoló szalagok.

A gipszkarton lapok faszerkezetre is rögzíthetők, ekkor annak megfelelő kiegészítőkre van szükség. Szerkezetre szerelve változatos belsőépítészeti megoldásokat valósíthatunk meg vele, térelválasztásra, falhibák elfedésére, vezetékek, gépészeti elemek beépítésére, falfülkék, polcrendszerek, világítás elrejtésére, illetve számos kreatív megoldásra nyújt lehetőséget.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top