+ Történelem

Megszűnt a Clio Intézet

clio intézet

A Clio Intézet 2023. július 31-vel befejezte működését, és jogutód nélkül megszűnt – közölték a Facebookon.

A Clio Intézet 2023. július 31-vel befejezte működését, és jogutód nélkül megszűnt – közölték a Facebookon.

Bajcsi Ildikó, Fóris Ákos, Gellért Ádám, Kosztyó Gyula, Olosz Levente, Perczel Olivér,Végső István ezentúl az újonnan megalakult Erőszakkutató Intézet – Budapest keretein belül folytatják munkájukat, amelynek tevékenységét itt lehet követni: www.eroszakkutatas.hu.

A Clio Intézet munkatársai nevében köszönik minden kedves olvasónak, a Clio-esteken és konferenciákon előadóként vagy nézőként résztvevőknek, a Clio Műhelytanulmányok és Clio Kötetek szerzőinek, hogy megtisztelték figyelmükkel, munkájukkal és észrevételeikkel az intézetet.

A Clio Intézet tartalmai – a Clio Kötetek könyvsorozat 10 kötete, a Clio Műhelytanulmányok folyóirat 31 száma, a Clio Intézet rendezvényeit valamint kutatóinak konferencia-szerepléseit dokumentáló 189 videó, illetve kutatóink levéltári beszámolói és ismeretterjesztő cikkei – továbbra is elérhetők maradnak az oldalaikon.

Aki nem ismerte volna a Clio Intézet munkáját, itt idézzük az önmagukról írottakat:

„Mi, a történetírással hivatásszerűen foglalkozó fiatal kutatói generáció tagjai kötelességünknek érezzük, hogy a 20. századi magyar történelem sorsfordító eseményeit és térségbeli összefüggéseit alapos forrásfeltárásra alapozva, megfelelő kritikai érzékkel, közérthetően dolgozzuk fel és mutassuk be.

​Úgy véljük, hogy a felelős történetírásnak továbbra is fontos mondandója és szerepe van a 21. századi modern Magyarországon, s valljuk, hogy a gyakran terméketlen rögeszmecserék helyett olyan valós, ­– az ellenkező véleményeket ütköztető és azokat tiszteletben tartó – szakmai vitákra van szükség, amelyek hozzájárulnak egy kiegyensúlyozott nemzeti önképhez és történelemszemlélethez.

​A pályájuk elején járó történésznemzedék képviselőiként a jelenkori Magyarország sajnálatosan újratermelt és egymással gyakran még ma is szembeállított traumáihoz tárgyszerűen, higgadtan és empatikusan szeretnénk közelíteni.”

A továbbiakról itt olvashatsz

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top