+ Színház

A nemzet színészét kirúgták a Nemzeti Színházból

Udvaros Dorottya

A Kossuth-díjas művésznő emlékeztetett a magyar színházi élet egyik legsúlyosabb balesetére, amely 2023 novemberében történt.

Udvaros Dorottya már nem tagja a Nemzeti Színháznak, miután Vidnyánszky Attila, a teátrum vezérigazgatója anyagi indokokra hivatkozva nem hosszabbította meg a szerződését a Kossuth-díjas művésznővel.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy április elején terjedt a hír a színházi körökben, miszerint Udvaros Dorottya 22 év után távozik a Nemzeti Színháztól. Kollégái úgy fogalmaztak, hogy a színésznő valószínűleg nem önszántából hozta meg ezt a döntést.

„Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésemet” – mondta Udvaros Dorottya a Magyar Hangnak.

Hozzátette, hogy a vezérigazgató a színház nehéz anyagi helyzetére hivatkozott. A színésznő úgy látja, hogy a kormány 380 millió forintot vont el a színháztól, amit nem sikerült pótolni a költségvetésben. A színésznő megkérdőjelezte, hogy ha valóban ennyire rossz az anyagi helyzet, akkor miért van szükség hatalmas összegekért újabb külföldi rendezők leszerződtetésére.

A Kossuth-díjas művésznő emlékeztetett a magyar színházi élet egyik legsúlyosabb balesetére, amely 2023 novemberében történt. A Nemzeti Színház két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Rómeó és Júlia előadása alatt lezuhant a díszletről, és maradandó sérüléseket szenvedtek. Udvaros Dorottya szerint a baleset „benne volt a levegőben”, mivel korábban már majdnem tragédia történt egy másik színésszel.

Korábban, a baleset után Udvaros Dorottya könnyeivel küszködve nyilatkozott az Indexnek. A színésznő elmondta, hogy az egész társulat nagyon megrendült. Vidnyánszky Attila lemondását érthetőnek tartotta, mivel szerinte olyan súlyos baleset történt, amilyen talán még nem is volt a magyar színházi világban.

„A színész, aki felfokozott állapotban játszik, léphet egy rosszat, de a háttérnek azon kell dolgoznia, hogy akkor se történhessen semmi baj” – magyarázta a színésznő.

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top