csák jános
+ művészet & politika

Rátóti Zoltán is egyetemi tanári kinevezést kapott Csák János minisztertől

Csák János kulturális és innovációs miniszter az egyetemi tanári kinevezéseket ünnepélyéesen adott át kedden Budapesten.

Nincs jobb, mint fiatalokkal dolgozni, mert ők felteszik azokat a kérdéseket, amelyeket „mi már nem” – jelentette ki Csák János kulturális és innovációs miniszter az egyetemi tanári kinevezések átadási ünnepségén kedden Budapesten.

A tárcavezető a minisztériumban megtartott rendezvényen úgy fogalmazott: a fiatalok „tartanak frissen minket, fenntartják a kíváncsiságunkat és a készültségünket, hogy az új kérdésekre válaszoljunk, legyen az geopolitika, zene, vagy épp valamilyen műszaki tudomány”.

Csák János szerint egy ország sikeréhez, jövőképességéhez háromféle tőke szüksége: gazdasági, emberi és legfőképpen kulturális tőke. Amelyik népnek nincs kultúrája, annak identitása és önrendelkezése sem lehet – vélekedett.

Csák jános

Budapest, 2023. július 11.
Csák János kulturális és innovációs miniszter (b) és Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára (b2) átadja az egyetemi tanári kinevezési okiratot Rátóti Zoltánnak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorának (j) az egyetemi tanári kinevezések átadási ünnepségén a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2023. július 11-én.
MTI/Balogh Zoltán

Ma Magyarországon viszont olyan kormányzat van, amelynek köszönhetően „van önrendelkezésünk, van szuverenitásunk, ezért cselekvőképesek vagyunk” – jelentette ki Csák János, hozzátéve: a cselekvőképességben a történelem folyamán mindig az ország vezetőinek és az ország elitjének van a legnagyobb felelőssége. Az elit pedig „nemcsak lepottyan az égből”, hanem azt az élen járó intézmények képzik – mondta.

„Az elitet az akadémia, az egyetemi szféra neveli ki. A jövő magyar elitjének a sorsa az önök kezében van” – fordult a kinevezettekhez a miniszter, rögzítve azt is, hogy a kormány mindent megad a jövő nemzedékének neveléséhez.

Felidézte, az elmúlt időszakban volt olyan év, amikor a GDP csaknem 2 százalékát költötte a kormány a felsőoktatásra.

„Az állam az elmúlt tizenhárom évben a magyar történelemben sosem látott befektetéseket eszközölt a felsőoktatási szférában. Csak a színművészetinek háromszorosára emelkedett a költségvetése. A kulturális szférában sokkal többen dolgoznak ma, mint korábban” – hangoztatta a miniszter. Úgy értékelt: „óriásit léptünk előre, és ez látszik a teljesítményen is”.

Csák János a kinevezési okiratokat Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral együtt adta át.

A minisztérium háttéranyaga szerint egyetemi tanári munkaköri címet az kaphat, aki rendelkezik doktori fokozattal, habilitációval vagy azzal egyenértékű nemzetközi felsőoktatási oktatói gyakorlattal, valamint az adott tudomány vagy művészeti terület olyan nemzetközileg elismert képviselője, aki kiemelkedő tudományos kutatói, illetve művészi munkásságot fejt ki.

A címet a köztársasági elnök adományozza, a kinevezésre a rektor, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság tehet javaslatot, amit a kulturális és innovációs miniszter terjeszt fel az államfőnek.

Rátóti Zoltán is egyetemi tanári kinevezést kapott Csák János minisztertől
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top