+ Irodalom

350 milliós pályázatot írt ki a Magyar Kultúráért Alapítvány

Magyar Kultúráért Alapítvány

A Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelten fontosnak tartja a magyar anyanyelvi kultúra megerősítését.

Kiírta idei folyóirat-támogatási pályázatait a Magyar Kultúráért Alapítvány: 350 millió forint keretösszegre pályázhatnak nyomtatott és online formában megjelenő folyóiratok kiadói.

A támogatás célja a magyarországi és Kárpát-medencei magyar nyelvű folyóirat-kultúra kiszámítható működésének biztosítása és a fiatal nemzedékek megszólításának elősegítése – áll a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) közleményében.

Petőfi Sándor és kortársai úgy vélték, hogy nyelvében él a nemzet. A költő születésének kétszázadik évfordulóján a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelten fontosnak tartja a magyar anyanyelvi kultúra megerősítését, irodalmi és tudományos nyelvünk ápolását, illetve a nagy hagyományú és értékes munkát végző műhelyek országos és regionális jelentőségű fórumainak fennmaradását – írják a közleményben.

Mint hozzáteszik, e szempontok mentén hirdet pályázatokat a magyar nyelvű, nyomtatott és online formában megjelenő folyóiratok kiadói számára a Magyar Kultúráért Alapítvány nevében és képviseletében eljáró PKÜ mint kezelő.

A meghirdetett nyílt pályázatokra csak hivatalosan bejegyzett lap pályázhat, amely megfelel a pályázati kiírásokban foglaltaknak.

Mint a közleményben kiemelik, a magyar nyelvű irodalmi, művészeti, kritikai, tudományos, tudománynépszerűsítő és ismeretterjesztő folyóiratok szerkesztőségei szellemi műhelyek. “Az egymást követő nemzedékeket sikeresen összekötő és kultúra-közvetítő szerepükön túlmenően a populáris és a szubkultúrák rétegeinek elérésére, az országosan vagy regionálisan fontos ügyek közvetítésére alkalmas közeget képeznek, egyben magas színvonalú, valamint tudományos igényű kulturális elemmel gazdagítják a magyar nyelvű írásbeliséget”.

A PKÜ e szempontok figyelembevételével, a Magyar Kultúráért Alapítvány megbízásából olyan pályázatokat hirdet, amelyek a folyóiratok kiegyensúlyozott fenntartását és kiszámítható működését hivatottak segíteni.

A június 11-től elérhető pályázatok között van a Művészeti és kulturális témájú folyóiratok működésének támogatása című nyílt pályázati konstrukció, amelynek célja az innovatív és értékteremtő, magyar nyelvű, magyarországi országos vagy regionális szereppel rendelkező online és/vagy nyomtatott irodalmi, művészeti, kulturális és kritikai sajtótermékek kiadásának és a kiadók működésének támogatása. A nyílt pályázat keretösszege 200 millió forint.

A Tudományos folyóiratok működésének támogatása című nyílt pályázati konstrukció alapvető célja innovatív és értékteremtő, magyar nyelvű, magyarországi, országos vagy regionális szereppel rendelkező online és/vagy nyomtatott tudományos és tudománynépszerűsítő folyóiratok, ismeretterjesztő folyóiratok, valamint szakmai kiadványok (szaklapok) kiadásának támogatása, továbbá a kiadók működéséhez kapcsolódó tevékenységek támogatása. A nyílt pályázat keretösszege 100 millió forint.

A Folyóiratok működésének támogatása külhoni kiadók számára című nyílt pályázati konstrukció célja innovatív és értékteremtő, magyar nyelvű, szlovákiai, ukrajnai, romániai, szerbiai, horvátországi szlovéniai és ausztriai országos vagy regionális szereppel rendelkező online és/vagy nyomtatott irodalmi, művészeti, kulturális és kritikai sajtótermékek kiadásának és a kiadók működésének támogatása, vagy tudományos és tudománynépszerűsítő folyóiratok, ismeretterjesztő folyóiratok, valamint szakmai kiadványok (szaklapok) kiadásának támogatása, továbbá a kiadók működéséhez kapcsolódó tevékenységek támogatása. A nyílt pályázat keretösszege 50 millió forint.

Mindhárom pályázat benyújtási határideje augusztus 31.

A pályázati kiírások a PKÜ honlapján érhetők el. A felhívások keretében a pályázatokat a Kulturális Pályázatok Támogatáskezelő Rendszerén (KPTR) keresztül kell benyújtani. A KPTR-t, amely a https://palyazat.kultura.hu/kptr-iam/fooldal felületen érhető el, kizárólag regisztrált felhasználók tudják használni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top