+ Színház

Hatalmas ünnepség Pongor Ildikó 70. születésnapján

Pongor Ildikó

Pongor Ildikó 2012-ben csupán táncművészként búcsúzott a színpadtól, balettmesterként a klasszikus repertoár betanításában a mai napig részt vesz.

fotó mezey béla

Születésnapi gálát rendeznek az idén 70 éves Pongor Ildikó balettművész tiszteletére június 24-én a Magyar Állami Operaházban Budapesten.

A legnépszerűbb klasszikusokból összeállított gálaműsort Pongor Ildikó Kossuth- és Liszt-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze tiszteletére rendezi a Magyar Nemzeti Balett. Az esten közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara Thomas Herzog vezényletével – közölte a dalszínház pénteken az MTI-vel.

Az esten Pongor Ildikó színpadi beszélgetésen vesz részt meglepetés vendégekkel, amihez az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet nyújtott támogatást a vetítendő képanyag összeállításával.

A műsor első felében emellett részletek láthatók Seregi László Sparatacus-, Wayne Eagling és Solymosi Tamás A diótörő-, valamint Michael Messerer Petipa, Gorszkij és Golejzovszkij nyomán készült Don Quijote-koreográfiájából a Magyar Nemzeti Balett művészei előadásában. Az est második részében Rudi van Dantzig és Toer van Schayk A hattyúk tava című koreográfiájának palotajelenét láthatja a közönség. A főbb szerepeket Beck Maria (Odile), Balázsi Gergő Ármin, a 2022/2023-as évad Étoile-ja (Siegfried), Jurij Kekalo (Rothbart), Cottonaro Gaetano (Alexander) és Szirb György (von Rasposen) alakítják, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett tánckari művészei.  A koreográfiákat Solymosi Tamás balettigazgató, valamint Albert Mirzojan, Balaban Cristina és Szirb György balettmesterek betanításában láthatja a közönség.

Pongor Ildikó több mint öt évtizede meghatározó alakja a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének. Az Állami Balettintézet elvégzése után a leningrádi Vaganova Akadémián folytatta tanulmányait, majd csaknem négy évtizedet töltött az Opera színpadán. Ez idő alatt eltáncolta a klasszikus és kortárs repertoár szinte minden jelentős női főszerepét, valamint művészeti vezetőként és koreográfusként is tevékenykedett. Nemzetközi karrierje fontos állomása volt a Bécsi Állami Operaház balettegyüttese és a stockholmi Svéd Királyi Balett, ahol vendégszólistaként és társulati tagként is dolgozott, de ezen kívül fellépett Európa más jelentős nagyvárosaiban, valamint Észak-Amerika és a Távol-Kelet több országában is.

Pongor Ildikó 2012-ben táncművészként búcsúzott a színpadtól, balettmesterként a klasszikus repertoár betanításában a mai napig részt vesz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top