+ Film

Goda Krisztina zsűrielnök, Szabó István életműdíjas az Izmiri Filmfesztiválon

Goda Krisztina

A díjakról öttagú nemzetközi szakmai zsűri dönt Goda Krisztina filmrendező-forgatókönyvíró elnökletével.

Több magyar filmet is vetítenek a pénteken kezdődő törökországi Izmiri Film és Zene Fesztiválon, ahol a zsűrielnök Goda Krisztina lesz, Szabó István pedig életműdíj elismerésben részesül – írta a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Harmadik alkalommal rendezik meg Törökország harmadik legnagyobb városa, Izmir egyik legnagyobb kulturális eseményét, amelynek középpontjában a zene és a film áll – közölte az NFI.

Idén először, szakítva az elmúlt évek hagyományaival, a török alkotások mellett a szervezők külföldi filmeket is meghívtak az eseményre, a díjakról öttagú nemzetközi szakmai zsűri dönt Goda Krisztina filmrendező-forgatókönyvíró elnökletével. A programban szereplő alkotásokban központi szerepet kap a zene, a tánc és a művészetek.

A versenyprogramban lesz látható a Habiszti – Csak azért is! című magyar dokumentumfilm, amely egy táncelőadás alapján született. A történet középpontjában egy roma fiú áll, aki táncosként főszereplő a roma holokausztot feldolgozó előadásban, miközben gondolatait rapdalokban fejezi ki. A két történet összekapcsolódik, képet adva egy tehetséges roma fiatal gondolatairól és küzdelmeiről, érvényesülési lehetőségeiről a mai Magyarországon. A film rendezője és producere a Szerelem első vérig és folytatásait jegyző Dobray György.

A fesztivál válogatásában versenyen kívül vetítik Bereczki Csaba Soul Exodus című klezmer dokumentumfilmjét, Miklós Ádám A magyar nóta belga mestere című alkotását is, valamint a Mephisto és a Zárójelentés című filmeket, amelyek alkotója, Szabó István életműdíjban részesül.

A hagyományos klezmerzenét játszó The Brothers Nazaroff nevű formáció áll Soul Exodus című dokumentumfilm középpontjában, a road movie főszereplői a zenén keresztül keresik gyökereiket és identitásukat.

Tcha Limberger ünnepelt hegedűvirtuóz, akiért rajong a külföldi közönség – ő pedig a klasszikus magyar cigányzenéért. Miklós Ádám A magyar nóta belga mestere című dokumentumfilmje a születése óta vakon élő belga zenész életét dolgozza fel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top