+ Képzőművészet

Kiderült, hány éves lehet Banksy és honnan származhat

Felbukkant Bristolban a rejtélyes lány banksy

Tizennégy év után ismét önálló kiállítása nyílik vasárnap a rejtélyes és világhírű Banksy néven ismert graffitiművésznek.

Tizennégy év után ismét önálló kiállítása nyílik vasárnap a rejtélyes és világhírű Banksy néven ismert graffitiművésznek a glasgow-i Modern Művészeti Galériában.

A pályafutását bemutató CUT & RUN című tárlat anyagát a művész elmúlt 25 évben született alkotásaiból válogatták – számolt be róla csütörtökön a BBC hírportálja.

Számos híres munkája, köztük az először 2004-ben a brightoni Prince Albert kocsma falán feltűnt Kissing Coopers is látható majd a kiállításon, ugyanis Banksy az eredeti sablonok felhasználásával új példányokat készített belőlük.

A kiállításon a látogatók azt a folyamatot is megismerhetik, ahogy a művész alkotásai készülnek.

A grafikus sohasem fedte fel kilétét, és még egyszer sem adott személyesen interjút, de úgy vélik, az ötvenes éveiben járhat és Bristol környékéről származhat.

Banksy a kiállítással kapcsolatban egy posztban azt írta: eredetileg azért őrizte meg a sablonokat, hogy bizonyítékai lehessenek rongálás esetére. Azonban mivel erre már nincs szükség, műalkotásokként állítja ki őket a galériában – fűzte hozzá. „Nem vagyok benne biztos, hogy melyik a nagyobb bűncselekmény” – írta önironikusan.

A kiállításon olyan makett is látható, amely pontosan bemutatja, hogyan sikerült Banksynek 2018-ban a londoni Sotheby’s aukcióján feldarabolnia a Girl With Balloon című festményét.

A művésznek utoljára 2009-ben a Bristoli Múzeumban volt önálló kiállítása.

Glasgow-ban 2001-ben Jamie Reiddel együtt rendezte meg a Peace Is Tough című kiállítást a The Arches színházban, de az az esemény nem vert fel nagy port, akkoriban még kevesen ismerték Banksy nevét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top