+ Tudomány

A Svájci Űrhivatal teleszkópja 4 új exobolygót fedezett fel

Svájci űrhivatal

A Tejútrendszer négy új exobolygójának létét erősítette meg a Svájci Űrhivatal Cheops űrteleszkópja, amelynek sikerült lefotózni őket.

Keresés a weben

A Tejútrendszer négy új exobolygójának, vagyis Naprendszeren kívüli planétájának létét erősítette meg egy nemzetközi kutatócsoport az Európai Űrügynökség (ESA) és a Svájci Űrhivatal Cheops űrteleszkópja segítségével – jelentette be a berni és a genfi egyetem csütörtökön.

A Tejútrendszer négy csillaga körül kering a négy exobolygó, méretük a Földé és a Neptunusz közé esik, és közelebb keringenek csillagukhoz, mint a Merkúr a Naphoz.

Az exobolygók első nyomait még a NASA Tess küldetése fedezte fel, azonban a Tess műhold 27 naponta változtatja látómezejét, hogy minél gyorsabban letapogassa az égbolt minél nagyobb részét. „Ez megakadályozza, hogy a Tess hosszabb pályán keringő bolygókat találjon” – magyarázta Hugh Osborn, a berni egyetem munkatársa.

Mindazonáltal a műhold képes volt megfigyelni a bolygók átvonulását a csillagaik előtt. Az átvonulás egy csillagászati jelenség, amikor egy égitest egy másik előtt halad el, kitakarva a fény egy részét. Amikor a Tess két évvel később ugyanazt a területet pásztázta, ismét hasonló átvonulásokat figyelt meg ugyanazon csillagok előtt. Az eredmények ellenére nem lehetett minden kétséget kizáróan bebizonyítani az exobolygók létét, mert még hiányoztak kulcsfontosságú információk.

Ekkor jött a képbe a Svájci Űrhivatal Cheops űrteleszkópja. A tudósok kiszámították az exobolygók vélhető keringési idejét, és az űrteleszkópot a Tess által már megfigyelt csillagokra irányították a várható átvonulás időpontjában. A Cheopsnak többszöri próbálkozás után sikerült lencsevégre kapnia a bolygókat, megerősítve létezésüket.

A négy frissen igazolt exobolygó fényes csillagok körül kering, így tökéletes jelöltek arra, hogy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) James Webb űrteleszkópja vagy az ESA Ariel-missziója megvizsgálja őket. Spektroszkópjaikkal felfedezhetik, mit tartalmaz a légkörül, és megállapíthatják, milyen a külső rétegeik összetétele – írta az ESA.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top