+ Színház

Andrejcsik István életműdíjat kapott Szegeden

Andrejcsik István

Andrejcsik István Esztergomban született 1955-ben. 1983-ban diplomázott – Révhegyi Ferencné egyik utolsó növendékeként – a Zeneakadémián.

fotó: szeged.hu

Huszonharmadik alkalommal adták át a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat szombaton este, az idei életműdíjas Andrejcsik István operaénekes, énekmester lett.

Andrejcsik István Esztergomban született 1955-ben. 1983-ban diplomázott – Révhegyi Ferencné egyik utolsó növendékeként – a Zeneakadémián. Az egyetem elvégzése után Oberfrank Géza szerződtette a Szegedi Nemzeti Színházba, ahol Silvanóként debütált. Magyarország egyik legkitűnőbb énekmestere. A Szegedi Tudományegyetem művészeti karának tanára, évekig oktatott a Zeneakadémián is. Az operairodalom fontos bariton szerepei mellett kiváló alakításokat nyújtott operettekben is. Munkáját, színpadi teljesítményét a korábban a legjobb operaénekesnek járó Dömötör-díjjal is elismerték.

A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1998-ban civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A kategóriák többségében a nézők szavazatai alapján dől el a díjazott személye. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Kis Ferenc díszítő vehette át. A kuratórium az évad kiemelkedő teljesítményéjéért járó díját a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának ítélte oda.

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb színésznek járó elismerést Borovics Tamás kapta Tevje megformálásáért a Hegedűs a háztetőn című musicalben. A legjobb színésznőnek Menczel Andreát választották a Játék a kastélyban Annie-ként nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Kárász Zénónak ítélték oda, őt a Rokonok Béla bácsijaként díjazták, míg Szilágyi Annamária az Egy csók és más semmi dühös nőjeként a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést érdemelte ki.

A legjobb operaénekesnek Tötös Rolandot választották A kalóz című opera Corradojaként, Ferenczy Orsolya a Verdi-mű Gulnarajaként a legjobb operaénekesnő lett, Cselényi Nórát pedig a darab jelmezeinek tervezéséért díjazták.

Alföldi Róbert a Mária országa rendezőjeként kapta meg a díjjal járó kisplasztikát, Kálmán Esztert pedig a történelmi bohózat látványtervezőjeként választották a kategória legjobbjának.

Az évad legjobb táncosának járó elismerést Bocsi Petra érdemelte ki, aki Gonerilt alakította Lear című táncdrámában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top