+ Irodalom

Dés László és Závada Pál is Budapest díszpolgára lett

dés lászló

Díszpolgári címet kapott Dés László zeneszerző, előadóművész, Gyurgyák János történész, az Osiris Kiadó főszerkesztője…

MTI/Kovács Attila

Átadta Budapest díszpolgári címeit Karácsony Gergely főpolgármester a főváros napja alkalmából rendezett csütörtöki ünnepségen, ezzel egyben megkezdődött a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezett, két éven át tartó ünnepségsorozat is.

dés lászló

Budapest, 2022. november 17.
Dés László zeneszerző, előadómûvész (elöl, j), miután átvette a díszpolgári címet Karácsony Gergely főpolgármestertől (elöl, b) a főváros napja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen díszpolgári címeket és elismeréseket adtak át az Újvárosháza dísztermében 2022. november 17-én. Az eseménnyel megkezdődött a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezett, két éven át tartó ünnepségsorozat is. A háttérben Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b), Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j).
MTI/Kovács Attila

Díszpolgári címet kapott Dés László zeneszerző, előadóművész, Gyurgyák János történész, az Osiris Kiadó főszerkesztője, Hajdu László nyugalmazott XV. kerületi polgármester, volt országgyűlési képviselő, Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Ürge-Vorsatz Diana, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett fizikus, a környezeti- és környezetmérnöki tudományok doktora, valamint Závada Pál író.

A kitüntetés posztumusz díjazottja Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, valamint Setét Jenő Raoul Wallenberg-díjas emberjogi aktivista, civil jogvédő.

Karácsony Gergely a díjazottakról szólva azt mondta, ők „Budapest szebbik és jobbik arca, Budapest színe és java. Sokszíne és legjava”.

A főpolgármester beszédében kiemelte: a most 149 éves „Budapest őrzi a polgári ethosz maradékát ebben az országban.” A polgári ethosz azt jelenti, hogy az igazságot minden körülmények között jobban szeretjük a hazugságnál, hogy a politika nem a pillanat uralása, hanem az igazság keresése, és nem bűnbakokat, hanem megoldásokat keresünk – mondta.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: a polgár, a polgári város nem lehet más, csakis szolidáris: békeidőben is, de válságok sújtotta korban mindenképpen.

Sem a polgár, sem a polgári város nem hagyhat cserben senkit, most főleg nem, mert nem fogjuk tudni máshogy átvészelni ezt a ránk váró hosszú, didergős telet, csak ha nem engedünk a szolidaritásból – mondta.

Kijelentette: ragaszkodunk ahhoz, hogy ennek a városnak a nagyszerűségét a sokszínűsége adja és ahhoz a hitünkhöz, hogy nekünk, akik „hiszünk az emberségben, az emberiességben, a méltányosságban, a civil kurázsiban, a szolidaritásban, van egy jobb történetünk. És itt, Budapesten ennek a történetnek a jegyében rendezzük be az életünket.”

Elmondta, jövőre Budapest 150. születésnapját ünnepeljük, és ez az évforduló nem az alapításról, hanem az egyesítésről szól, hogy „másfél évszázada lakjuk már be ezt a helyet a különbözőségeinkkel együtt”. Az elmúlt másfél évszázad tapasztalataiból tudjuk, hogy a város akkor sikeres, ha ezek az ellentétek nem kioltják, hanem kiegészítik egymást – tette hozzá Karácsony Gergely.

Závada Pál a díjazottak nevében mondott beszédében megköszönte az őket ért megtiszteltetést, és szólt arról: temérdek dolog miatt lehetünk büszkék budapestiként, de mégsem tehetünk úgy, mintha ez a bizonyos sokféleség korszakról korszakra valami  kiegyensúlyozott harmóniában, a maga természetes sokszínűségében, feszültség nélkül tenyészett volna, békésen, egymás mellett élve.

Nem hihetjük ezt, hiszen ismerjük történelmünket. Nemhogy a nagy kataklizmák idején nem így volt, ma is messze vagyunk ettől – tette hozzá.

dés lászló

Budapest, 2022. november 17.
Závada Pál író (elöl, j), miután átvette a díszpolgári címet Karácsony Gergely főpolgármestertõl (elöl, b) a főváros napja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen díszpolgári címeket és elismeréseket adtak át az Újvárosháza dísztermében 2022. november 17-én. Az eseménnyel megkezdődött a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezett, két éven át tartó ünnepségsorozat is. A háttérben Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b) és Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (j).
MTI/Kovács Attila

Závada Pál azt mondta, a Budapest-történet sem beszélhető el értékválasztás nélkül, ha igazi európai fővárosban akarunk élni, nem pedig ismét valami hagymázas rémálom kellős közepén.

Az ünnepségen átadták a Pro Urbe Budapest díjat is. Elismerést kapott Adamkó Péter, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett barlangkutató, barlangi mentő, Csabai Gábor Papó, a Tilos Rádió volt ügyvezetője, jelenlegi műsorkészítője, Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, Fodor Tamás, Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Stúdió K Színház alapítója, Grünberger Tamás művészicsillár-készítő, a Járókelő.hu közössége, Szkárosi Endre, József Attila-díjas költő, műfordító, egyetemi tanár, valamint Zsigó Jenő szociológus.

Budapestért díjban huszonhatan részesültek, köztük a Budapest Bike Maffia, Ferdinandy György, József Attila- és Márai Sándor-díjas író, kritikus, irodalomtörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Horváth László, a Fonó Budai Zeneház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, Másik János zeneszerző, énekes, előadóművész, Molnár Ferenc táncos, koreográfus, a Red Bull Pilvaker közössége, valamint Szabó Simon színész, rendező.

Az ünnepségen kiosztották a Ráday Mihály-díj – Budapest Épített örökségéért Elismerést, a Papp László Budapest Sportdíjat, a Zalabai Gábor-díj – A Budapestiek Esélyegyenlőségéért díjat, valamint a Dr. Barna Sándor Emlékérem – A Főváros Közbiztonságáért díjat is.

A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17., annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda.
Az ünnepséget megelőzően a 2024. november 17-ig tartó Budapest 150. rendezvénysorozatról adtak tájékoztatást.

Karácsony Gergely elmondta, az ünnepségsorozat nagyon nyitott lesz, és lehetővé teszi a polgárok aktív bevonását. Ugyanakkor hozzátette, részben költségvetési kérdés is, hogy a programokból mint tudnak a jövő évben megvalósítani.

Kiemelte: létre kívánnak hozni egy 3200 tőből álló rózsakertet, hogy az az összes magyarországi települést és a nemzeti egységet szimbolizálja a Gellért-hegy Jubileumi parkjában.
Bősz Anett főpolgármester-helyettes elmondta, a rendezvények között lesznek intézményi programok, a közműcégeknek ünnepségek, a Budapest Nagyregény elnevezésű kulturális projekt, valamint sportprogramok.

Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója elmondta, pénteken minifesztivál lesz a Művész, a Corvin, a Puskin, a Tabán és a Toldi mozi részvételével. Ezen az estén a 6-os villamos vonalán, 18 és 22 óra között „születésnapi bulivillamos” közlekedik majd.

A rendezvénysorozat honlapja a boldogszulinapotbudapest.hu oldalon érhető el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top