+ vallás

Balog Zoltán püspök menesztését követelik a hívek

Balog Zoltán

És azt is tudják a püspökök, hogy ezt a hatalmas vagyont Balog gründolta nekik össze politikai hatalma révén.

Nem szűnik a református egyházon belüli elégedetlenség annak kapcsán, hogy a kegyelmi ügyben felelős püspök, azaz Balog Zoltán, aki egy sorozatos gyermekbántalmazót fedező és bűntetteit eltussoló, jogerősen elítélt bűnözőnek, azaz K. Endrének kijárta az államfői kegyelmet, sehogy nem akar magától lemondani – írja Perintfalvi Rita Publik Facebook-oldalán.

Sőt foggal körömmel ragaszkodik a hatalomhoz! Még akkor is, ha ezzel egyre inkább visszataszítóvá válik a saját hívei számára.

Húsvétkor úgy tűnt, mintha nyugvópontra jutna az ügy, hiszen a református egyház püspökei kiadták azt a böjti körlevelet, amiben hosszas lamentálás után végül összezártak Balog mögött. És kimondták, hogy amíg a világban a bűnbentartás törvénye uralkodik, addig az egyházban van bűnbocsánat.

De most úgy tűnik, hogy a református hívek nem értenek egyet saját püspökeik meghátráló magatartásával, és tovább ütik a vasat. Konkrétan feljelentik Balog Zoltánt a zsinati bíróságon, mert szerintük a zsinati törvények alapján le kellett volna mondania. De mi is áll a harc mögött?

Most már egyértelműen látszik egy törésvonal a református egyház püspökei és a “mezei” hívek között. Úgy vélem, hogy a püspököket elsősorban gazdasági, a híveket pedig erkölcsi szempontok vezérlik. Mivel a református egyház rendkívüli módon túlterjeszkedett, olyan ingatlanbirodalommal és intézményrendszerrel rendelkezik, amelyek fenntartására képtelen a saját erejéből, ezért financiálisan teljesen ki van szolgáltatva az orbáni rezsimnek. És azt is tudják a püspökök, hogy ezt a hatalmas vagyont Balog gründolta nekik össze.

Persze a józanabbak azt is tudják, hogy ez nem csupán nyereség, hanem óriási teher is. Hiszen, ha netalán csökken az állami támogatások mértéke, akkor a református egyház szimplán összeomlik. Nos, ez a teher a “mezei” hívek vállát nem nyomja. Hiszen nem ők kérték, nem is volt beleszólásuk. És sokan tisztán látják, hogy Balog Zoltán az a figura, aki ennyire kiszolgáltatott helyzetbe hozta az egyházat.

És pont ezért a hívek megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy Balog felett tisztán erkölcsi és nem politikai ítéletet hozzanak. Az ítélet lényege pedig az, hogy Balognak le kell mondania a püspökségről, mert méltatlanná vált a pozíciójához.

Vajon melyik oldal fog győzni? Vajon a hívek, köztük Vargha Anikó kántorral, el tudják-e érni a feljelentéssel azt, amit akarnak? Vagy a politikai és pénzügyi függés fog diadalmaskodni?

Azt gondolom, hogy ez mindenképpen történelmi pillanat a Magyar Református Egyház számára, amikor elválhat az ocsú a búzától. Lehet a tisztulás vagy a mindenki előtt nyilvánvaló megalkuvás pillanatává.

A közélet legfrissebb hírei

Népszerűek

To Top