+ Zene

Varga Miklós és Pataky Attila irredenta dalokat énekel

irredenta

Az irredenta muzsika egy egész nemzetet sújtó, érthetetlen tragédiára adott, ösztönös, lelki gyógyulást kereső válasz.

Lesz, lesz, lesz címmel, hazai előadóművészek közreműködésével jelentetett meg CD-t a várpalotai Trianon Múzeum. A tizenkét magyar irredenta dal rockzenei alapokon, szimfonikus zenekarra hangszerelve készült el.

A húszas-harmincas éveket megidéző album dalai Varga Miklós, Pataky Attila, Kardos-Horváth János, Vadkerti Imre, Sárdy Barbara, Varga Viktor, Kalapács József, Géczy Erika, Kautzky Armand, Szacsvay László, és Heit Lóránd előadásában szólalnak meg, közreműködött a MÁV Szimfonikus zenekar, a Magyar Állami Operaház gyermekkara és a kisvárdai Szent László Gyermekkar – közölte a kiadványt gondozó várpalotai Trianon Múzeum csütörtökön az MTI-vel.

A hangszerelést Faragó Sándor és Harmati Máté készítette, a zenei rendező Harmati Máté volt. A hanganyagot külön nyomtatott kotta kíséri, a dalok karaoke változatának videóit is elérhetővé teszi a kiadó.

Mint írták, a Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, mely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, és intézményes keretek között mutatja be a trianoni országvesztés tárgyi, szellemi hagyatékát. A mostani kiadvánnyal az a célja, hogy a fiatal nemzedékkel is megismertesse a 20. század első felének dalait.

„Az irredenta muzsika egy egész nemzetet sújtó, érthetetlen tragédiára adott, ösztönös, lelki gyógyulást kereső válasz. A dalok szövegét az elveszett Magyarország visszaszerzésére irányuló vágyak kifejezésre juttatása, zenéjét pedig a könnyen énekelhetőség, a fülbemászó, gyakran indulószerű dallam jellemezte”

– szerepel a közleményben.

Megfogalmazásuk szerint a haza egyesítésének gondolata nemcsak a politikai közéletben volt napirendi téma, hanem a művészet és a kultúra valamennyi műfajában képviseltette magát, így a zenei életben is. Ezt kívánja megeleveníteni a megújulás alatt álló múzeum zeneszobája, ahol a látogatók egy századeleji polgári enteriőrbe léphetnek be. A szobabelsőben a jellegzetes bútorok és tárgyak mellett az irredenta zenei mozgalomhoz kapcsolódó relikviák is láthatók. A kiállított fúvós és ütős hangszerek mellett néhány korabeli kiadású kottaritkaság is megtekinthető. A kor grafikai stílusát azok a plakátok idézik fel, amelyek a korszak zenei és színpadi előadásairól, bemutatóiról számolnak be.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top