+ Történelem

Találtak egy titokzatos írással díszített 2000 éves baszk jobb kezet

baszk

A 40 írásjelből álló felirat öt baszk szót tartalmaz, közülük az elsőt sikerült is lefordítani, ami azt jelenti jószerencse.

Az eddigi legrégebbi, több mint 2000 éves baszk nyelvű írásos emléket találták meg az észak-spanyolországi Navarra tartományban.

A kezet formázó bronzlapra a vaskori eredetű Irulegui falu egyik házának feltárásakor bukkantak rá a bejáratnál még tavaly nyáron, de csak idén, a restaurálási munkálatok közben vették észre a közepét díszítő feliratot – ismertette a részleteket Mattin Aiestaran, az ásatást vezető régész.

Mint mondta, a kutatók megállapították, hogy a 40 írásjelből álló felirat öt szót tartalmaz, közülük az elsőt sikerült is lefordítani. A „sorioneku” szó a baszk nyelvben ma használt „zorioneko” ősi megfelelője, jelentése pedig jószerencse. A felirat többi részét egyelőre nem tudták megfejteni.

A 36 grammos jobbkézformájú bronzlap a Krisztus előtti első század első harmadából származik. Megtalálásának helyszíne is arra utal, hogy rituális tárgyról van szó, amelyet a bejárat mellé akasztottak ki, hogy az megvédje az otthont.

A felfedezés az „Irulegui keze” nevet kapta a kutatóktól, igazi jelentősége pedig abban áll, hogy igazolja: a baszk nyelv már több mint kétezer éve létezik, de egyúttal megerősíti a terület ókori lakóinak íráshasználat is.

A tervek szerint a vizsgálatok befejezését követően a pamplonai Navarra Múzeumban fogják kiállítani a kivételes leletet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top