+ Történelem

Istenek és istennők szentélye lapult a föld alatt

szentély

Noha számos római szentély ismert Hollandiában, ez az első teljesnek mondható, feltárt vallási komplexum…

Önkéntes régészek egy kivételesen jó állapotban fennmaradt római kori szentély maradványait tárták fel Hollandia Gelderland tartományában, Nijmegen közelében – közölte a holland kulturális örökségvédelmi hivatal kedden.

A Dutchnews holland hírportál beszámolója szerint önkéntesek tavaly óta végeznek feltárásokat a 2021-ben az UNESCO világörökség listájára került római limes közelében fekvő város mellett.

Noha számos római szentély ismert Hollandiában, ez az első teljesnek mondható, feltárt vallási komplexum, melyet a Római Birodalom idején, az 1. és a 4. század között használtak.

Korábban más római szentélyek maradványait is feltárták a közeli Elst és Nijmegen közelében, de egyik sem maradt fenn olyan jó állapotban és olyan jelentős leletanyaggal, mint a Herwen-Hemelingben most kiásott templomkomplexum.

A régészek egyedülálló, különféle isteneknek és istennőknek szentelt fogadalmi köveket és számos műtárgyat, köztük ékszerek találtak a szentélyben, emellett feliratos oltárokat ástak ki, bálványok maradványait, domborműveket is felfedeztek.

A szentélyt főleg katonák használhatták, erről cserépbélyegzők, valamint lószerszámok és lándzsahegyek árulkodnak. A beszámoló szerint a fogadalmi kövek szinte tökéletesen megmaradtak, rajtuk a feliratok is olvashatók.

Különlegeségnek számít a kutatók szerint rituális tisztálkodásra használt kút felfedezése is, amelynek lépcsők vezetnek a mélyébe. A benne talált fogadalmi kövek és érmék felirata szerint a leletek a Kr. u. 220-230 közötti időszakból származnak.

A leletek jelentős részét június 24-től a nijmegeni Valkhof Múzeumban állítják majd ki a közlemény szerint.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top